Vinland

03.03.2024, 18:51

Da Hun var ung, og gikk på Wang videregående, lå den Amerikanske ambassaden som et moderne og kult bygg innimellom de staselige bygårdene på Solli. Hun var selv innom og fikk visum før den store Amerikareisen for å besøke ungdomskjæresten på 80-tallet. Senere, ettersom terror dessverre ble en større fare, ble bygget mer og mer som en festning med stengte gater, betongklosser og væpnede vakter. I 2017 flyttet ambassaden til Husebyskogen, og siden da har bygget stått stengt. Inntil nå! En enorm sum brukt på oppussing og tre spisesteder har sett dagens lys: Eero, Vinland Brasserie og Frances. Alle med Andreas Viestad bak konseptene. Mannen i livet feirer bursdag i februar, og Hun hadde lyst å teste ut Vinland. Den ligger på bakkeplan med inngang omtrent ved tidligere nevnte Wang. og navnet er hentet fra vikingenes utfart mot Vinland/ Amerika. 

Spente hang vi av oss jakkene ved inngangen, self service der. Vi fikk et tomannsbord med utsikt (for Henne) mot kjøkkenet, mens Bursdagsbarnet ble sittende med ryggen til. Han sa senere at det var en liten nedtur. En artig vri at alle glassene står plassert på skjeve på bordet.

Interiøret var vakkert, litt i art deco stil. Da Hun senere måtte på toaletten kunne Hun ane at det har vært et offentlig bygg, og at restauranten har en stor avdeling i en bue bak en vegg (der så det ikke så hyggelig ut…)

Vi ble vennlig og høflig mottatt, fikk raskt vann i glassene og menyer i hånden. Mens vi tittet i den lurte vi på om alle svenske servitører nå er erstattet av folk fra lenger øst i Europa? Aksenten på engelsken kan tyde på det.

Vi stod over bobler og bestilte heller hvert vårt glass. Mannen valgte en hvit Burgund, mens Hun tok et glass Barbera. Stedet har visstnok, som navnet kan hinte om, særkunnskap om vin og har masse deilig å by på i glass.  

Menyen inneholdt spennende retter, mest franskinspirert, men en del med hint om USA; burger, mac’n’cheese, T-bone steak osv. Mannen ville ha fisk på sin dag og valgte skrei, mens Hun fikk lyst på en skikkelig burger, short rib burger laget med kalvekjøtt, som skulle stekes i 800 graders broiler.

Mens vi ventet på maten tittet vi mer rundt i det svært innbydende lokalet. De fleste gjestene var godt voksne, i par eller større grupper. Kun noen få unge, som så ut til å være invitert ut av foreldrene sine. Tilfeldig, eller appellerer Vinland til et voksent publikum?

Så kom maten, ferdig på disken ved kjøkkenet og annonsert med et pling i servicebjellen. Mannens skrei ble servert med rosenkål, grønnkålpure, en pomme croquette, morkler og deilig kremet saus. Han var svært fornøyd, med perfekt stekt fisk og hvordan den flaket seg. Hennes burger kom med en vellagret cheddar og en solbær og portvinsdressing. En raus porsjon med akkurat passe salte og sprø pommes frites, som vi delte mellom oss.
Vi tok ikke mer alkohol denne kvelden, det ene, rause glasset varte lenge. Men dessert ønsket de begge. Han hadde peilet ut Crêpes Suzette, mens Hun ville teste noe nytt som Hun ofte har sett på menyen i Paris; Baba Rhum. Pannekaken var god, men virket mer som navnet sier, en kake. Det var ikke tynne, franske crêpes, men en tykk kake. Den kom med yoghurtiskrem og salt karamell som lovet, men ble ikke flambert ved bordet som menyen skrev? God smak, men det ble litt for soggy. Baba Rhum har i Hennes hode vært noe annet, men er en gjærkake eller sukkerbrød som er dynket med alkohol (ofte rom) og med pisket krem. Denne ble servert med creme diplomate (litt som vaniljesaus), is og kirsebær og var riktig god på smak. En kopp glovarm og sterk kaffe passet godt til. Regningen på 1500 for to retter hver og litt alkohol var så absolutt innafor. We will be back, men tester toppetasjen neste gang!

Terningkast: 4/5 (pga soggy dessert og at burger er litt for hverdagslig til å gi maks uttelling).

Passer for: åpenbart de som ser pensjonsalderen i det fjerne, men kan absolutt testes av den yngre generasjon også.

Del artikkel: Del på X


Relaterte artikler