Grand cafe

26.03.2024, 18:41

Hun har passert forbi utallige ganger. På 80-tallet i demonstrasjonstog og dansende under de to karnevalene (les fyllefestene, direkte årsak til at det ble med to år). På 90-tallet stod Hun der med tårer i øynene da vognen med kong Olavs kiste passerte. Senere det tiåret trillende med barnevogn. De siste årene har Hun gått forbi på vei til eller fra en rekke andre restauranter. Men Hun har aldri vært inne på Grand Cafe…. Stamstedet til både Henrik Ibsen, Edvard Munch, Roald Amundsen, Knut Hamsun, Gustav Vigeland og Fridtjof Nansen. 

Nå skulle det skje, med Datter og Svigersønn en usedvanlig vindfull lørdag i mars. Så våt og vindfull at Birken, som Svigersønnen skulle gått, for første gang var utsatt. Fint for oss da, så ble vi tre til lunsj!

Vel inne viste lokalet seg mye større og mer moderne enn Hun hadde sett for seg. Bordet var bestilt og lunsjgjestene, de fleste voksne og pene i tøyet, begynte å komme. Vi fikk raskt vann og menyer av en hyggelig servitør, samt brød og smør. Hun snakket ikke norsk, de færreste servitører gjør ikke det lenger. Mon tro hvordan det går for de som ikke behersker engelsk?

Vi tittet lenge og vel, man kan velge i både forretter, mellomretter og hovedretter. Hun vaklet mellom moules frites og Cæsarsalat, men bestemte seg for å være sunn og valgte salat. Datter og Svigersønn ville dele to retter; Yakitori grillet oksetartar og konfitert andelår. Damene tok hvert sitt glass deilige bobler, virkelig god og frisk Corvezzo Prosecco. Svigersønnen skulle gå Birken dagen derpå og hadde hvit dag, han valgte eplemost fra Bagstevold. Når det kom til drikke kunne servitøren med hell vært mer på. Vi ble hverken spurt om påfyll av juice, om vi ønsket et glass til eller fikk påfyll av vann. Når det ikke står en vannmugge på bordene bør servitøren følge med på det.

Maten kom raskt og samtidig til alle tre. Cæsarsalaten var stor, med helt sprø krutonger, saftig kylling, bacon, rikelig parmesan og god dressing. Intet å utsette på den. Tartaren var visst også smakfull, med syltet kålrot, persillemajones og revet pepperrot. Men godt de to delte, for porsjonen var liten. Retten med andelår var større. Den ble servert med potetpuré, ratatouille og potetchips. Vi lurte litt på dessert, men stod over. Hun tok en svart kaffe  mens vi tittet på de store, flotte maleriene av Per Krohg. Vi lette etter tidligere nevne Ibsen og tror vi fant ham portrettert på begge?

En deilig lunsj i flotte, luftige lokaler. God og smakfull mat, deilig lørdagsstemning. Eneste minus var de tomme glassene…. 

Klem og avskjed på fortauet utenfor. Hun skulle videre på teater rett rundt hjørnet, kjæresteparet ruslet hjemover i vind og regn. Absolutt en fin lørdag!

Passer for: fiffen og de med sans for historisk sus.

Terningkast 4/5

Del artikkel: Del på X


Relaterte artikler