Hekla, Stranden 30



Salige Pjoltergeist og høyst levende Katla, to restauranter Hun har besøkt flere ganger, og vært meget fornøyd. Nå har kokk Atli Már Yngvason startet nytt og stort, på tidligere Ling Ling (enda tidligere Onda) på Aker brygge. Dette er et lokale Hun i mange år har ønsket å besøke, men aldri rukket. På en regntung maidag, men bursdag må vite, var hele flokken (unntatt et svigerbarn) samlet, rundt et stort bord, med det som må være Oslos beste beliggenhet og utsikt, endog med en liten kikkert på hvert bord. Stranden 30 er navnet på den svære, grå bygningen med bølget tak, og tre ulike avdelinger; Hekla, Vågen og Takterrassen. Vi valgte Hekla som har a la carte meny. Vågen serverer set menu med sjømat og Takterrassen har uteservering og drikke. Hekla har satset på deleretter, men også mulighet for å velge egne retter fikk vi vite. Den hyggelige damen «vår» fremsnakket en menu satt sammen av tre forretter, en hovedrett og dessert. Det måtte eventuelt hele bordet velge. Datter prøvde seg og spurte om desserten kunne byttes med forrett, men det gikk ikke (vi husker godt Hos Thea hvor «alt» var greit). Servitøren lurte på om vi ønsket et «snitt øl» mens vi ventet, en formulering som var litt ny. Svigersønn måtte forklare betydningen for oss andre.Vi valgte et slikt snitt, samt bobler. Det var litt usikkerhet om cavaen var i hus, men Servitøren fant flasken som måtte kjøles ned i 5-10 minutter. Helt i orden! Hun åpnet gilde bursdagsgaver, mens vi tittet i menyen og ventet på at cavaen skulle bli sjokkavkjølt. I mens hadde det store lokalet fylt seg opp og var nå nesten fullt. Stemmer surret og musikken var høy, selv Yngste Sønn på 22 skulle ønsket litt lavere musikk. Først ut av forrettene var to fat med rikelige mengde sprø tortillachips, og tre typer dip. Deilig guacamole, og salsa macha med ordentlig sting. Deretter fikk vi store, hvite grillede asparges med god tyggemotstand. Det var mye smak og den røkte grillsmaken gjenkjente hun fra Atlis to gamle restauranter. Gressløkemulsjon og fersk persille var deilig til. Siste forrett var blomkål, Nordens beste grønnsak. Grillet den også, servert med miso, hummus og zatar (libanesisk krydderblanding). Det er et av Yngvasons særtrekk, å blande ulike lands matkultur, Norden møter særlig Mexico, Kina og Thailand.Servitøren fortalte innledningsvis om hovedretten, nyretapp. Om man er vár for innmat høres det litt skummelt ut, Hun husket år tilbake på Topphem, hvor de hadde det på menyen. Ungdommene googlet raskt og fant ut at det ikke er en innvoll, men kjøttstykket som ligger på undersiden av ryggbeinet hos storfe, som en beskyttende muskel for nyrene. På fatet lå en haug medium stekte, pene stykker kjøtt, mørt og smakfullt. Et eget fat (lass) med sprø og salte fries til. Gutta drakk øl, damene (og Yngste Sønn) deilig Chablis og vann til. Et lite minus var at det stadig manglet litt bestikk i treesken på bordet, så vi måtte be om mer. Mens et pluss var at servitøren beklaget malingflekkene på hendene sine. Det gjør det hele mer personlig!Vi fikk god tid mellom rettene til å titte på folk, både par, noen kjendiser og mest store grupper som så ut til å møtes etter jobb? Overraskende fullt til en helt vanlig tirsdag.Desserten kom på bordet. Vi takket nei til dessertvin, Hun ønsket en Espresso. Tiramisuen var perfekt, fuktig og smakfull av kaffe og Marsala. Datter er ikke dessertmenneske, så vi andre fikk litt ekstra. Tid for betaling. Hun la til tips og trakk kortet. Var det ikke overraskende billig? Utenfor døren ble vi stående og lure. Seks menyer, bobler, flere øl og glass hvitvin, og en pris på drøyt fem k? På båten hjem gikk Hun gjennom kvitteringen og fant ut at drikken slett ikke var tatt med. Kortvarig eufori over sparte penger ble raskt erstattet av dårlig samvittighet. Mail ble sendt, hyggelig svar mottatt, så får vi se hva sluttsummen blir. «Du er din mors datter», bemerket Eldste Sønn, ingen dum dame å likne🥰

Terningkast: Mannen mener 4 (Han synes 5 bør ha «det lille ekstra»). Hun mener 5 (god mat, service og flott lokale). Vi enes om 5/4😉

Passer for: aller mest business og jobbmiddager. Litt for stort og støyende for intimitet og romantikk.


Publisert: 01.06.2025, 22:04


Andre artikler