Ensomhet👣

19.03.2018, 18:56

Jeg har mange venner som er gull verdt, som jeg setter ufattelig stor pris pÄ. Jeg fÞler meg heldig. Jeg tror jeg er flink til Ä vise hvor mye jeg setter pris pÄ dem og er flink til Ä gi av meg selv og stiller opp for mine venner sÄ godt jeg kan. Jeg har en stor familie selv om jeg savner Ä ha en bror eller sÞster ved min side. Jeg er ogsÄ velsignet med to flotte barn som jeg aldri har villet vÊrt foruten, selv om min sÞnn sliter mye og har sine utfordringer i livet. Tross mine egne utfordringer med min diagnose, sÄ hadde jeg for alt i verden, om det latt seg gjÞre, tatt over hans utfordringer og bekymringer i hverdagen. Det har vÊrt mange tÞffe dager og Är med nedturer, bekymringer, smerte, sorg og ensomhet i mitt liv. 

Jeg fÞler meg sÄ ufattelig ensom, inni meg. - Vi fÞdes alene, vi dÞr alene, heter det. En stor del  av vÄrt liv er vi alene eller sover, og de aller fleste av oss lever deler av vÄrt liv alene. Jeg beskriver ensomhet som en slags tomhet, en ubeskrivelig lengsel etter noe eller noen, en opplevelse av fravÊr av tilfredsstillende fellesskap. Ensomhet er allmennmenneskelig, men likevel sterkt personlig. Men den indre ensomheten, den som bryter meg gradvis ned og som forsterker seg i perioder, er en evig pine fordi den gjÞr sÄ vondt.

Den tomheten man fÞler, og smerten. Skammen av Ä fÞle det sÄnn. Hvorfor skal man ikke fÄ ha det bra?  Det er forferdelig Ä fÞle seg ensom og vÊre alene om det. Det Ä fÞle at man er den eneste som har det pÄ denne mÄten, selv om man vet at det er mange der ute som helt sikkert kjenner pÄ den samme fÞlelsen som jeg gjÞr. Akkurat nÄ i dette sekund sitter det nok mange og tenker de samme mÞrke tunge tankene som jeg. Denne fÞlelsen av ensomhet, tomhet, makteslÞshet, det Ä finne lite og ingenting av mening i noenting. Jeg har egentlig hatt en ganske lang og fin periode i livet mitt nÄ med tanke pÄ mine utfordringer i forhold til min diagnose. Jeg har jobbet hardt med meg selv for Ä fÄ det bedre, blitt sterkere og mer bevisst pÄ hvordan jeg kan unngÄ (sÄ godt det lar seg gjÞre) nedturene og oppturene som fÞlger med denne diagnosen. Medisin fikser ikke alt. 

Men etter solen kommer mÞrket. Kjenner jeg er pÄ tur inn i det igjen. Kjenner at den indre berg- og dalbanen sÞker nedover. Inn i mÞrket. Men mÞrket synes heldigvis ikke Ä vÊre sÄ svart denne gangen. Det er ikke det stummende mÞrket jeg kjempet mot sist. Men, en tett tÄke av mÞrkegrÄtt. MÞrkt nok til Ä omfavne det, men ikke mÞrkt nok til Ä slukke alt lys. Med mÞrket kommer de negative tankene. Om fortiden, om nÄtiden og om fremtiden. Men fÞrst og fremst om livssituasjon, ensomheten, avvisning og oppgitthet. For den selvsikkerheten jeg har brukt sÄ lang tid pÄ Ä bygge opp, ble blÄst bort med vinden. Igjen sitter et usikkert menneske som liker ikke lenger det hun ser i speilet. Kritiserer og finner feil. Og ser at noe er annerledes,  Þynene strÄler ikke slik de har gjort i det siste. Smilet er ikke lenger like lett og lekent. Da er det trygt men ogsÄ vondt Ä trekker seg tilbake til ensomheten. Ønsker Ä vÊre alene med mine tanker. Jeg vet jeg ikke burde og innerst inne sÄ er det ikke det jeg vil. Men det er det denne tykke, grÄ tÄken i tankene mine som gjÞr mot meg. Jeg slipper usikkerheten og bekymringer om at min tilstedevÊrelse er uÞnsket og fÞlelsen   pÄ det man gjÞr eller ikke gjÞr er feil. For med et er det vanskeligere Ä ta initiativ til ting. Jeg foretrekker da ensomheten. Den er i det minste konstant. Jeg vet at det er ikke det jeg helst vil, men sÄ vanskelig Ä stÄ i mot nÄ. 

Men ensomheten er ikke god mot meg. Den vekker til live fortiden. Et hav av vonde minner og fÞlelser. De jeg har pakket sÄ fint vekk i tankenes skuffer og skap. De velter brÄtt over meg og flyr rundt som et overveldende kaos. Minner om en stÞrre ensomhet. Minner om vonde dager. Minner om selvstendighet, nÄr jeg trengte Ä fÞle meg liten. Minner om Ä stÄ alene, nÄr jeg trengte Ä fÞle meg elsket. Minner om Ä bli sÄret, og gjentatt svik. Minner om utrygghet. Men sterkest, minnene om Ä ikke fÞle seg elsket. Minnene fanger meg. Omfavner meg. Jeg klarer lett Ä dytte hendelser fra fortiden tilbake i sine skuffer. Der de hÞrer til. Men minnene om fÞlelsene klarer jeg ikke akkurat nÄ Ä ta tak i. De flakser vilt rundt meg og borer seg inn i tankene. Jeg undres over hvorfor det ser ut til at jeg fÄr alt og ingenting. Hvorfor motgangen alltid finner meg. Hvorfor jeg aldri fÄr tid til Ä nyte dette livet i lange perioder mange sier skal vÊre sÄ godt. 

Jeg vet det er «sykdommen» som taler. Selv om jeg vet det er irrasjonelt, sÄ er tankene og fÞlelsene ekte. Men akkurat nÄ, er virkeligheten min grÄ. Ja, jeg har opplevd en del vonde ting i livet mitt. For meg er det nok til at kroppen og hodet ikke takler disse tankene. Tankene gir meg ikke fred. Jeg blir sÄ sliten og lei meg. Jeg mestrer ikke livet sÄ godt, men jeg mestere Ä vÊre hjemme nÄ. Her er jeg trygg. Her er det ingen stress, ingen press. Jeg kan slappe av. NÄr dagene blir tunge kan jeg bare krype under teppet og ikke mÞte verden. Men tankekjÞret sliter pÄ.

Man skal mestre sĂ„ mye, vĂŠre sĂ„ mye, kunne sĂ„ mye, bety sĂ„ mye. FallhĂžyden blir sĂ„ stor nĂ„r man ikke lever opp til de forventningene man har til seg selv og omgivelsene. Det fĂžles godt Ă„ fĂ„ skrevet dette nĂ„. Det er ikke «synd pĂ„ meg». Som jeg har skrevet i mine tidligere innlegg sĂ„ velger jeg Ä vĂŠre Ă„pen og ĂŠrlig om min diagnose, utfordringer, gleder og sorger som fĂžlger med. Ikke minst gjĂžr det meg godt Ă„ skrive om ting som er litt vanskelig Ă„ prate om. Solen vil titte fram igjen nĂ„r tĂ„ken letterđŸ„€

 


 

 



 

Del artikkel: Del pÄ X

Relaterte artikler