Level up... eller gratulerer med dagen :)

05.03.2023, 13:09

Jeg kom midt i Dagsrevyen og forstyrret sa pappa da jeg lurte på hvilket klokkeslett jeg var født på. Så jeg vil tro at rett over 19.30 i dag så bikker jeg 54 år på planeten. Det var visst 5 dager etter termin, så jeg var nok litt treig allerede da. Siden den gang har jeg nok både vært treig og forstyrret mange ganger.

Det har vært mange fine år, og endel dårlige år. Jeg foretrekker å tenke på de fine. 

Jeg rakk altså akkurat å få med meg månelandingen sommeren 1969, ikke at jeg husker så mye av det, men i de årene jeg har ruslet rundt så har det skjedd mange andre hendelser som har gjort inntrykk på ulike måter. Verden har beveget seg raskt framover, mye til det bedre, spesielt i forhold til medisin, sikkerhet, levevilkår. Men også til det verre, tryggheten svinner, kriminaliteten øker. Og jeg er uendelig glad for at jeg ikke er ung i dagens verden, med alle krav og forventninger som stilles til de unge i dag. Jeg var siste generasjon tror jeg, som kunne gå ut av ungdomsskolen med relativt dårlige karakterer og likevel gå rett i jobb på en eller annen bedrift. Ikke at jeg gjorde det, for jeg var glad i å lese og lære, men mulighetene for de som slet litt var der. 

Min aller første jobb var avisbud, jeg syklet rundt tidlig om morgenen og leverte aviser. For dette fikk jeg ca 1500 kr i måneden for. Jeg følte meg rik, men tilogmed på den tiden var det ei luselønn.

I mine år på planeten så har teknologien blomstret, mye fantes allerede da jeg var liten. Men ikke økonomisk tilgjengelig for "vanlige folk". Jeg husker at besteforeldrene mine fikk fryseboks, det var stort. Bestefaren min fisket mye, og endelig kunne de utnytte dette på andre måter enn kun salting og tørking. Jeg husker vi fikk telefon hjemme, den satt fast i veggen. Og vi sto på venteliste i over 1 år for å få innlagt telefon. Men det var sjelden lov å ringe noe sted annet enn lokalt, etter klokken 17. Tellerskritt var dyrt. 

Vi hadde en gammel svart hvitt tv, og jeg husker da vi fikk fargetv. Men aller best husker jeg da jeg var ute å lekte i nabolaget 5-6 år før vi fikk farger , og da fikk jeg et glimt inn et stuevindu. Ikke kjente jeg dem som bodde der, men de hadde fargetv, så jeg ble stående å glo... 

Siden har jeg glodd mye på fjernsyn. 

Og fjernsynet har også endret seg, det var lite reality den gangen. Det var heller ikke fjernsyn 24/7. Og det var bare 1 kanal. Det var ikke så spennende når den kanalen sendte tro og liv, trim for eldre eller husker du. Sammenlignet med disse ble jo fjernsynskjøkkenet spennende og interessant. Var man opptatt en dag, så gikk man glipp av programmet, og det var ingen muligheter for å få se det ved en senere anledning. Ikke før NRK bestemte seg for eventuelt å kjøre en reprise. 

Selve dagen ble feiret i går, med ost og kjeks, god lavkarbostyle. Og kaker, selvsagt også uten sukker og raske karber. De 67 kiloene jeg har gått ned skal alldeles ikke på igjen, bursdag eller ei. I dag skal jeg på kaffedate med mine fine, og jeg skal på show. 

Og sånn ser bursdagsbarnet ut...dagen før level 54... sammenlignet med et par måneder etter level 40. 

Del artikkel: Del på X


Relaterte artikler