Noe jeg må jeg huske på når jeg skaffer meg kanin

20.02.2021, 06:34

Kaniner har lett for å få heteslag i varmen og skal utendørs alltid ha tilgang til å være i skyggen. Du ser at en kanin har heteslag hvis kaninen: Puster raskt, og: At ved å kjenne på kaninens ører kjennes de for varme (/over normal kroppstemperatur).

Kaninen kan bli for kald. Da vil ørene kjennes kalde.

En kanin som ikke har vært utendørs jevnt siden høsten av har ikke naturlig fått seg vinterpels, og en slik kanin som ikke har vinterpels må bo inne i varmen denne vinteren.

Selv når kaninen har vinterpels kan det være for kaldt å bo ute om vinteren uten isolasjon og varmelampe.

Kaniner trenger å alltid ha høy og vann. De trenger dessuten også daglig pellets. Les mer om hva kaninen kan og ikke kan spise.

Flere hunnkaniner kan stå sammen. Men noen ganger kan de begynne å krangle enten på grunn av plassmangel eller at de med fordel kan steriliseres. Ved kaniners første møte er det vanlig med krangel. Du kan lese mer om bonding. Hunnen angriper oftest nyinntrengende kaniner som kommer inn på sitt vante tilværelseområde.

Det kan være det enkleste å plassere to babyhunnkaniner sammen.

Kjønnsmodne hannkaniner skal ikke stå sammen, fordi de begynner plutselig en dag å sloss og da kan de komme til skade. Du kan unngå slossing mellom to hanner ved å kastrere begge hannene.

En kastrert hann kan godt leve sammen med en hunn. Men det anbefales å sterilisere hunnen på grunn av fare for livmorskreft.

Kaniner liker selskap og kan oftest gjøres tamme ved å begynne med å stryke på panne/hodet ved hvert møte.

Kaniner kan bli ca 10 år, men en kanin på 5 år kalles "en gammel kanin".

Klørne behøver ikke å klippes ofte, de kan klippes med ca 2 måneders mellomrom, noen ganger sjeldnere. De bør klippes hvis de er bøyd på enden. På lyse eller hvite klør sees den rosafargede blodåren, men den sees ikke på mørke eller sorte klør. Blodårene når langt ut i hver klo og fyller mer enn halvparten av det synlige av en nyklippet klo. Det er derfor viktig å ikke klippe for mange m.m. av gangen, og man skal kun klippe i enden av kloen. Man kan bruke en vanlig neglsaks for mennesker for å klippe klørne.

Del artikkel:


Relaterte artikler