Klarer ikke å spare, sier du?

28.11.2020, 10:29

5 kommentarer

 

Sparing er en av de sikreste veiene til økonomisk rikdom. Ikke særlig spennende eller sexy, men det funker.

Allmisser, gambling,kriminalitet eller arv er IKKE metoder som fungerer særlig bra.

Det hjelper ikke å ha en veldig godt betalt jobb, hvis alt du tjener går ut igjen til forbruk. Derfor har vi alle noe å lære av TV-serien "Luksusfellen". Det undrer meg at ikke alle har lært dette da de vokste opp hjemme. 

Personlig økonomi burde være like viktig å lære som å knytte sko, lage matpakke, og sykle.

Det er litt som spising og fetekur. Skal man holde en jevn vekt, må man ta til seg like mye energi som man forbruker.

Skal man legge på seg, må man forbruke mindre enn man tar til seg.

I et budsjett er det alltid vanskeligst å øke inntektene. Man kan finne seg en jobb som er bedre lønnet, eller man kan jobbe overtid, eller man kan ta flere jobber.

Å tjene på avkastningen av kapital er den mest bedagelige måten å tjene penger på, men dette monner svært lite for folk flest. Man skal spare lenge før avkastningen blir noe å leve av. Derfor blir yrkesvalg en av de viktigste faktorene som påvirker inntekten. 

Selv valgte jeg et yrke med kort utdanning og middels inntekt. Da ble det lite studielån, og jeg kom rask ut i arbeid(selv om det var veldig høy arbeidsledighet i 1989).

Jeg ser at mange velger bort yrkesfag i dag.

"Alle" skal bli sosionomer, eiendomsmeglere, jurister, IT-konsulenter, og selgere. Altfor få velger helse og omsorgsfag, byggtekniske fag, ingeniørfag og industrifag. Det betyr at mange må regne med å gå arbeidsledige deler av sin yrkesaktive alder. Selvfølgelig skal man velge en jobb man trives med, og vil man bli skuespiller eller musiker, kan jeg nermest garantere at man vil slite økonomisk.

Med mange hundre tusen i studielån(hvis du velger å bli lege eller advokat), tar det flere tiår før du tar igjen en håndverker økonomisk.

Så var det utgiftssiden!

Den finnes det hundrevis av muligheter å gjøre noe med! 

Det handler mye om livsstil og stadig spørre seg selv; TRENGER JEG DETTE?

Spør du deg selv om du har lyst på dette,vil alltid svaret være "JA"!

Da jeg tok sertifikatet på bil, var det mange av mine jevnaldrende på bygda som kjøpte seg bil. Jeg hadde en 17 år gammel moped,men det var vel så ofte sykkelen og buss som var mitt foretrukne fremkomstmiddel. Det sparte jeg ca. 50.000kr pr. år på.

Jeg var 39 år da jeg kjøpte meg min første bil. En gammel Think EL-bil som fungerte til mitt bruk. Kort rekkevidde, men jeg kunne bruke den som flyttebil, det var plass til en diger hund bak setene, og jeg kunne bruke den på shopping i Oslo.

Etter 11 år i mitt eie,slaktet jeg EL-bilen, solgte deler fra den og sendte ramma til hugging. Tynte hver krone ut av den.

Bilen var så billig idrift at jeg kalte den for sparebøssa mi :-) Så nå er jeg tilbake på sykkelen igjen(i vinterhalvåret). 

Å kjøpe seg egen bolig, er kanskje den beste sparingen vi kan gjøre i Norge. Et sted skal vi alle bo, og det er mer lønnsomt å eie enn å leie hvis man blir boende et visst antall år på samme sted. Jeg sparte opp egenkapitalen(som den gang var 20% kjøpesummen).

Etterhvert som man betaler ned på egen bolig passerer man grensen for formueskatt, men siden egen bolig skattemessig verdivurderes til kun 30% av markedsverdi, er bolig en gunstig formueplassering. Sekundærbolig vurderes til 90% av markedsverdi. 

Greier man i tillegg å leie ut noen rom eller en hybel i boligen, betaler den nesten seg selv. Jeg valgte å ta kort nedbetalingstid for ikke å bli fristet til for stort forbruk utenom.

Å shoppe rundt etter billig boligforsikring og strømavtale,kan også være en lønnsom time en gang i året.

Stort sett mener jeg at forsikring er legalisert svindel, men boligforsikring kommer man ikke utenom, hvis man skal låne i bank. Innboforsikring har jeg aldri hatt. I stedet har jeg innstallert innbrudds og brannalarm som varsler meg på mobiltelefon og bråker lokalt i huset.

Jeg har hatt innbrudd EN gang. Det var før jeg skaffet alarm, og jeg mistet verdier for ca. 8000kr. Det er bare en liten brøkdel av hva en slik forsikring koster gjennom et helt liv.

Strømkostnadene kan begrenses ved å isolere boligen(hvis man bor i et gammelt hus) og innstallere varmepumpe, og det finnes mange støtteordninger for slike utgifter. Å ha temperaturstyring som regulerer opp/ned temperaturen på varmovner gjennom døgnet, er lønnsomt. 

Har du mange abonnementer? Jeg har ikke. Nå har jeg medlemskap i et par samlerklubber, Amnesty International, et politisk parti og en nettside for slektsforsking. Jeg har kuttet ut alarmabonnement, avisabonnement(også nettaviser), telefonabonnement(nå har jeg kun foråndsbetalt på en gammel Nokia 6210), treningsstudio, TV, musikk, strømmetjenster, 

Mat er en utgiftspost man kan spare MYE. Jeg har i flere år hatt et budsjett på 100kr pr. dag til mat.

Skal innrømme at jeg har hatt noen Harryturer til Sverige for å gjøre billig storhandel, men det meste kjøpes på Kiwi og Rema.

Jeg pløyer ikke tilbudsavisene etter ukenstilbud, men skriver handleliste før jeg drar på butikken og prøver å holde meg til den.

Når jeg kommer hjem deler jeg alle brød i 2 og legger dem på frysen. Det har blitt mye brødmat på meg, men når jeg skal ha varmmat, har det blitt mye oppvarmede ferdigretter(ikke billigste alternativet akkurat) fra Findus eller liknende.

Det er billigere å lage middag fra bunnen, men den interessen har jeg aldri hatt.

Ta med handlenett eller brukte poser(man kan lett bruke 1000kr på plastposer i løpet av et år!) til butikken, og aldri gå sulten inn i en matvarebutikk :-) Sjekk kiloprisen på alle produkter. Ikke stykkprisen(unntatt oppvasktabletter)! På toalettpapir ser jeg på meterprisen.

Sjekk om billigproduktene smaker like godt som de dyre merkevarene. Som oftest merker man ikke forskjell.

Lyspærer er rimeligere på Biltema, så når jeg innom der pleier jeg å ta med noen ekstra å ha liggende hjemme. 

Siden jeg ikke drikker kaffe og ikke er så stor fan av te, har jeg nermest 0 i budsjett på kafeer. Det ville fort blitt mange tusen i året, hvis skulle hatt meg et pappkrus med varmt drikke til 50kr, 2 ganger om dagen.

Sigraretter og snus er også en utgiftsbombe jeg har klart meg godt uten. Er du avhengig av dette, har du MYE å spare på å finne en billigere last.

Selv kjøper jeg mest mulig av det jeg trenger, BRUKT! Jeg blir stadig overrasket over hva jeg kan finne på finn.no.

Det er nesten bare fantasien som setter grenser. Jeg har flere ganger kjøpt store DVD samlinger, hvor stykkprisen pr. DVD har ligget på 3-4,-kr.

Andre ting jeg har kjøpt brukt er f.eks sykler, møbler, elektronikk, mobiltelefoner, samleobjekter, pyntegjenstander, bøker, planter til hagen, verktøy, kjøkkenting, bygningsmaterialer, porto(ja du leste riktig. Ubrukte frimerker selges for under 50% av pålydende), og masse mer. Ellers er loppemarkeder en gullgruve, men da kan man ikke komme med handle liste. Det blir mer en skattejakt. 

Sko er en av få ting har problemer med å finne brukt. Kanskje fordi jeg bruker nr 47 i sko....

I mange år hadde jeg langt år i hestehale og hadde følgelig ingen utgifter til frisør.Men da jeg skulle klippe meg i Norge, kom første regningen på over 500,-kr. Jeg fikk sjokk! Menfant fort ut at flere frisører i Oslo tar kun 200 til 250kr for en herreklipp.

En stund brukte jeg penger på solarium, men etter at jeg kjøpte et brukt solarium for 1200,-kr, har den utgiftsposten stoppet opp.

Så hva sløser jeg penger på?

Jeg stortrives på byen, på nattklubb, bar/pub, og pianobar. Da flyr det ca 600,-kr(og en sjelden gang 1500,-kr) på en kveld og jeg tar bussen hjem(eller en sjelden gang taxi).

Omtrent en gang i året reiser jeg til tropiske strøk på ferie. Jeg sjekker flypriser og hotellpriser for å gjøre engod deal. Da kan jeg bli borte noen måneder, og det koster jo noen titusener.

Totalt greide jeg å spare(avbetaling på gjeld) 500.000kr siste 12 mnd før jeg sluttet i jobben min. Da hadde jeg litt over 200.000kr i leieinntekt i tillegg til vanlig håndverkerlønn.

Alle kan spare LITT, og det er lett å bli motivert til å spare mer :-)

Nei nå får jeg runde av før det blir for langt.

Skriv gjerne i kommentarfeltet hva du sparer penger på!

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler