Edvard Munch og jeg.

01.12.2020, 12:54

4 kommentarer

Til våren åpner Nye Munchmuseet i bygget Lamda(bygget som ser ut som det skal velte på toppen) i Bjørvika i Oslo.

Folk kommer til å flokke hit fra hele Verden for å se mer av Munchs kunst. 

Edvard flyttet til Oslo som barn, og bodde en rekke steder rundt i Oslo.

Moren hans døde allerede da han var 5 år og tante Karen flyttet inn med familen og fungerte som en viktig omsorgsperson for Edvard i hans oppvekst. Hun oppmuntret ham til å fortsette med tegning og maling som han så tidlig fattet interesse for.

Familien var ikke velstående, men kunne i beste fall kalles middelklasse. De leide flere plasser og flyttet ofte. Faren døde i 1889.

I 1896 fikk tante Karen Bjølstad og søstera Inger Munch og søstera Laura Munch leie i Mosseveien 202(vis a vis Nordstrand Jernbanestasjon)

Edvard var mye i utlandet(bl.a. Paris) og malte på det han kalte "livsfrisen", men bodde med søstrene og tante Karen da han var hjemme.

Inger var pianolærerinne og holdt undervisning for 400 elever (i løpet av 36 år)på Nordstrand de årene hun drev med dette.

Husets eiere, Familien Herseth, var det beste vertskap og hjalp familien Munch med bl.a. ved, for en billig penge.

De hadde god aksept for pianoøvelsene som pågikk i 1. etg.

I brev fra Edvard til Inger spør Edvard: "Hvordan vænner i eder til jernbanetrafikken"? Jernbanesporet ligger rett ved huset, den gang som nå. Svaret tilbake er "meget godt". Edvard inviterte sine kunstnervenner til huset da han var hjemme fra Paris og det hendte at Inger måtte sove på gulvet slik at en av Edvards venner kunne bruke Ingers seng over natten. 

Edvards søster Laura, endte på sinnsygeasyl, nærmere nyttår i 1896, etter å ha vandret alene rundt i skogen i 2 dager: 

https://tidsaand.no/tidslinjen/1896/desember/29/edvard-munchs-soster-laura-blir-innlagt-pa-sinnssykeasyl-i-kristiania

Familien måtte fremleie rom for å få endene til å møtes økonomisk, og mye av korrespondansen til Edvard, fra familien, dreide seg om salg og oppgjør for bilder som han hadde latt henge igjen i hjemmet mens han var i utlandet.

Jeg vet ikke hvor lenge de ble boende her, men de flyttet trolig videre i 1897.

Det var først etter at Edvard fikk oppdraget med å utsmykke Universitetets Aula at han ble velstående og kjøpte seg Ekely gård i 1916.

Siden byttet Mosseveien 202 adressenavn(Nå Nordstrand Terrasse 27) og byttet eiere flere ganger, før jeg kjøpte 1. etg. her i 2007.Samme etg. som Munch familien hadde leid. 111 år tidligere.

Historien om Munchs tilhold her fant jeg ikke ut av før jeg begynte å studere husets historie.

Ved en tilfeldighet så jeg en artikkel i Nordstrand Blad om historisk vandring i nabolaget, og der var det et bilde av deltakerne - utenfor huset mitt/vårt. 

Jeg har ikke funnet spor etter Munchfamilien her, men fått kopi av et foto som Munchmuseet sendte meg. Der står Edvard Munch i bowlerhatt på Nordstrand stasjon  sommeren 1894(2 år før familien flyttet inn her), med Nordstrand Terrasse 27 i bakgrunnen.

 

At jeg også har malt litt selv skal jeg snakke om i en annen blogg.

Har lyst til å sitte foran Munchmuseet med staffeli og male når Nye Munchmuseet åpner til våren.

Kanskje et skrik med Korona virus på?

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler