Postkortsamling

04.12.2020, 22:25

2 kommentarer

I Norge finnes det samlere av alt tenkelig! Skulle vi hatt en forening for hver sære samlerinteresse, er jeg redd det ville blitt like mange foreninger som det er nordmenn.

Det finnes minst 2 store foreninger for dem som samler på postkort; Norske Postkortsamlere, og Postkortsamlere i Vest.

Det er flere hundre medlemmer i hver forening. 

Fordi nordmenn er veldig opptatt av lokalhistorie, er vi også opptatt av å ta vare på bilder som illustrerer hvordan landet vårt så ut, bilene så ut, klesdrakter, tog, fly, båter, hus, veier osv. 

Millioner av slike bilder finner vi på gamle postkort, i tillegg til tegnede og malte motiver(kunstnerkort).

Selv var jeg frimerke samler som barn og ungdom, men begynte å interessere med for postkort da jeg ble voksen.

Å se min barndoms kommune/by avbildet på 100 år gamle postkort, synes jeg var spennende.

Da jeg samlet frimerker var alt katalogisert og kjent. Det var kun et spørsmål om tid og penger før man kunne skaffe seg en komplett samling. 

Med postkort er det ikke slik. Det finnes ingen kataloger og postkort utgitt fra et bestemt sted. Spede forsøk er gjort på å lage slike kataloger, men de vil alltid være mangelfulle, fordi det stadig dukker opp gamle skatter som ingen har sett før og som kanskje er helt unike. Det er en skattejakt!

Samlingen min av postkort fra Mandal vokste raskt, og jeg trålte alle auksjoner, bruktmarkeder, antikvariater(i inn og utland), andre samlere, annonser, og dødsbo i jakten på "nye" kort.

Når man holder på med en slik hobby lærer man seg fort mye lokalhistorie, man lærer å tidbestemme motiver, man lærer om forlag, utgivere, fotografer og trykkerier. Man lærer også etterhvert hvordan kortene blir verdivurdert blant samlere.

Det siste er alltid åpent for lange og intense diskusjoner.

Etterhvert som flere samlere har kommet til, har prisene økt.

Men desverre er også denne hobbyen utsatt for "forgubbing". Når det gjelder frimerkesamling har prisene stupt i takt med at de aktive samlerne har gått bort. Arvingene har ikke hatt interessen og arvingene blir overrasket over hvor lite samlingen er verdt(i forhold til den formuen den avdøde har lagt i sin hobby).

Gjennomsnittsalderen på postkortsamlere er nok langt over 65 år, og rekrutteringen er ikke lovende. 

Barn og unge i dag sender ikke postkort. De har ikke noe forhold til postkort.

Men jeg kan, som dere skjønner, anbefale denne hobbyen.

På møtene i postkortklubbene er det mye å snakke om, mye å lære, nye folk å bli kjent med og muligheter for byttehandel.

På mørke høst og vinterkvelder er det stas å besøke en annen samler eller danne seg oversikt over egen samling.

Selv har jeg gitt ut boken "Hilsen fra Mandalsregionen" i 2005, sammen med Yngvar Åge Nilsen.

En bok om utgivere, fotografer og alle andre som var involvert i postkortproduksjon lokalt, regionalt og nasjonalt. I tillegg er flere hundre gamle prospektkort fra Mandal og kommunene rundt, avbildet. 

Etterhvert har mange andre også gjort noe liknende, og nå har jeg en hel hyllemeter med bøker om postkort.

Nå som jeg har samlet i ca 25 år går det lenger tid mellom hver gang jeg får tak i en ny "skatt", men jeg har også mye glede av å dele bildene/motivene i Facebookgrupper som er tilknyttet mitt samlerområde el. likn.

"Livet er kort" Jungelordtak i Postkortklubben ;-)

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler