Slik er det å reise til Thailand midt under en pandemi.

24.03.2021, 04:17

3 kommentarer

I fjor sommer leste vi mye om grønne, gule og røde land i Europa. 

Fargene angav hvilke retriksjoner du ville møte hjemkomst til Norge. Noe tilsvarende for resten av Verden ville ikke Norge innføre.

Ikke den gang og ikke nå. Så Norge agerer som om alle andre land har høyere smitte enn Norge. 

Det har de selvsagt ikke.

Jeg bestemte meg i slutten av februar å reise til Thailand. Jeg var lei av måneder med unødvendig(det har jeg beskrevet i andre blogger) nedstengning, og trengte å komme meg vekk!

Det største problemet var og er at Thailand har noen av Verdens strengeste karanteneregler.

Offisielt skal man man være 14 dager(dette blir redusert noe fra 1. april for dem som kommer fra land uten mutert virus) i Karantene, men i praksis er det 15 netter og 16 dager. Skal man være 15 netter i karantene, har det lite for seg å få 30 dagers visum, så jeg søkte 90 dagers "Special Tourist Visa"(STV).

Å få STV ved den Thailandske ambassaden i Oslo, er en omfattende prosess. Man må søke minst 14 dager før avreise og oppfylle disse vilkårene, og ta med alle dokumenter + pass til ambassaden til avtalt tid.

Man må sende kopi av pass(gyldig i minst 12 mnd) + 2 nye passbilder.

Man må fylle ut søknadsskjema

Man må ha booket og betalt hele karanteneoppholdet ved forhåndsgodkjente ASQ hoteller. Dette koster typisk 10.000kr pr. person.

Man må ha tegnet helse og ulykkesforsikring hos et thailandsk forsikringsselskap(dekke minimum 400.000Bath).

Man må ha tegnet helseforsikring som dekker alle utgifter til medisinsk behandling(inkl.covid19), på inntil 100.000US$.

Man må fylle ut declaration skjema

Man må forhåndsbetale resten av oppholdet og dokumentere dette(eller vise dokumentasjon på at man eier leiligheten man skal bo i.

Man må dokumentere relasjon til de partner eller barn man skal reise sammen med.

Man må fylle ut "Supplement Document for the Special Tourist Visa Application" for å bekrefte at man ikke har andre alvorlige sykdommer.

Så må man betale 700kr for behandling av visumsøknaden. Da får man instruksjoner om å gå på nettet og søke Online "Application for Certificate of Entry (COE)". Når det er bekreftet, kan man 1 uke senere hente pass og visum.

Så må man printe ut alle dukumentene på nytt og ta med på reisen.

Deretter kan man kjøpe flybilletter(eller kjøp flybilletter tidligere hvis du tør).

Heldigvis er flybilletter til Thailand billige i disse dager. Mine kostet 3000kr + 1100kr for innsjekket bagasje med KLM.

Før du reiser må du ha en dokumentert negativ PCR Covid test som ikke er eldre enn 72 timer, før avreise. I tillegg må du ha en "Fit-to-fly" attest utskrevet av lege, og en hurtigtest som ikke er eldre enn 4 timer gammel(kan taes på flyplassen).Alternativet til de 2 nevnte testene er en PCR test som er mindre enn 24 timer gammel. Reglene kan variere mellom flyselskapene.

Alt dette kan koste opp til 3100kr.

Husk å ta med ALLE DOKUMENTER på reisen!

Så slik om reisen, slik jeg opplevde den. Innsjekking på nettet var ikke mulig. Heller ikke innsjekking ved automatene.

En stakkar i køen visste ikke at han også måtte ha PCR test for å komme seg til Amsterdam(må bytte i Amsterdam når man reiser til Thailand med KLM), men det så ut som personalet forbarmet seg over ham :-)

Fra sikkerhetskontrollen og inn er det påbudt med maske på. Taxfree er lukket, men personalet utleverer varer som er forhåndsbestilt og betalt på nettet. Selv har jeg ikke smart telefon, så personalet hjalp meg også med finne det jeg ønsket.

Så fikk jeg betale lenger borte og hente ut varene enda lenger borte lang rullegitterene. De fleste restauranter og butikker er stengt, så Oslo Lufthavn Gardermoen er ganske stengt. Husk at alkohol medbragt til karantene er forbudt, og du får heller ikke kjøpt noe på hotellet. 

På flyplassen i Amsterdam er det mye det samme. Maskepåbud og mange stengte butikker, og redusert kapasitet i restaurantene.

Ved gaten var det ny kontroll av dokumenter, og utfylling av nytt dokument, før boarding.

Med kun 100 passasjerer på en jumbojet som har plass til 3 ganger så mange, var det god plass ombord. Jeg hadde hele seteraden ved nødutgang for meg selv. Et slikt sete skal man egentlig betale 1000kr ekstra for, hvis man velger sete selv ved self-checkin. God service av KLM, men i utgangspunktet negativt da de har tatt et langt steg nermere billigselskapenes "betal ekstra for alt" holdning. Vel fremme i Bangkok, var det kun 15 av de 100 passasjerene som skulle av. Resten skulle videre til Manilla.

Det sier mye om hvor hardt turistindustrien er rammet i Thailand.

På flyplassen var det ny kontroll av dokumenter(og jeg fikk påmontert et nummer på skjorta) flere steder før jeg kunne passere immigration, og det var måling av temperatur og spørsmål om helsetilstand. Overraskende var det ikke noen ny Covid test ved ankomst.

Bagasjen kom lynkjapt på bagasjebåndet.

Det var dessverre ikke mulig å veksle penger eller kjøpe SIM kort noe sted. Etter passering av tollen, ble jeg guidet direkte til en ventende minibuss(nesten som en VIP behandling) og fratatt det tidligere omtalte nummeret.

Det var kun en franskmann og jeg som skulle til samme hotellet(O2 Luxury hotel) i samme minibuss.

Fremme ved hotellet ble vi mottatt av helsepersonell. Etter å ha passert en matte med desinfeksjonsveske, var det nye spørsmål om helse, fremvisning av dokumenter, måling av puls, temp, og blodtrykk. Så fikk vi info om hvordan ASQ oppholdet ville være.

Hver dag får vi velge menyen for neste dag. Det er 4 retter å velge mellom til hvert måltid. Måltidene er noen ganger kalde når de kommer til døren, men det er microbølgeovn på hvert rom. Alt kommer innpakket i plastikk og bestikket inkluderer ikke kniv, så jeg har blitt en ekspert i å smøre margarin på brøskivene med gaffel, hver frokost.

Den 6. dagen er første PCR testen. Det er litt rart å slippe ut av rommet etter 5 døgn :-/

Dagen etter får man vite resultatet. Er det negativt, kan man velge tidspunkt for lufting de kommende dagene, på takterrassen i "zone 1".

12. dagen skal man PRC testes igjen, og hvis den er negativ kan man reservere tid for lufting i "zone 2", de kommende dagene. 

Hver dag før kl 10 og før kl 18, må man ringe inn kroppstemperaturen(thermometer på hvert rom).

Selv valgte jeg et deluxe rom fordi der har litt mer møbler og 2 rom. Alle rommene har balkong, men mitt rom har kun sol på balkongen fra kl 07:30 til 09:30. Da må jeg sitte helt inni et hjørne :-) Så forvent ikke å bli brun under oppholdet på dette hotellet.

Ellers er rommet her som de fleste Thailandske hotellrom: Dårlig håndverk med fliser og maling, for hard madrass, for lavt dusjhode, toalettpapir som går i oppløsning i hendene og plassering av toalettet som er så trangt at man snirkle seg på plass for ikke å slå hodet i håndklehengeren på vei opp/ned. Rommet blir vasket hver 3. dag etter første negative PVR test.

Det finnes en egen nettside hvor hoteller med balkong/terrasse er ramset opp. Det anbefales å ha en balkong!

Vil man ha mer mat enn det som er inkludert kan man bestille hele døgnet og det er billig 80 til 210 Bath.

Ellers kan man bestille alt mulig(men ikke alkohol) fra 7Eleven alle hverdager før kl 10.

Man får 18 store vannflasker inkludert og betaler 20Bath for hver ekstra.

Nå fikk jeg nettopp vite at min 1 test var negativ, så i morgen er det lufting og forhåpentligvis litt soling :-)

Lykke til.

Del artikkel:

Relaterte artikler