Narsissisten Zlatan

21.11.2016, 10:11

Takk og pris, vi ble bønnhørt, alle vi som ønsket «fotballgeniet» Per-Mathias Høgmos avgang. Så hadde de likevel omløp, de ansvarlige i NFF. Og i forbindelse med mitt brennende ønske angående nevnte avgang, dro jeg frem en annen svært selvopptatt fotballfyr. Det er naturligvis narsissisten Zlatan. Selvoppnevnt Gud og uovertruffen fotballspiller. Etter eget hode. Visst kan det innrømmes at denne innbilske svensken fra tid til annen har dratt noen spektakulære øvelser, men han er uansett milevis fra kvalitetene til Ronaldo og Messi, som har levert jevnt og trutt i en årrekke. Samt en del andre. 

Noen ungsau er heller ikke Zlatan, nå nærmere de 40 enn de 30. Hurtig har han aldri vært, og følgelig er han nå tregere enn noensinne. Og lite interessert i å løpe. Annet enn for skams skyld, eller når han værer muligheten for nettsus. Når sant skal sies har det riktignok også blitt en del nettkjenninger på ham opp gjennom årene. Gode medspillere skal imidlertid ha en del kred for akkurat dét. Noen scoringer har det da også blitt i denne sesongens Premier League. Zlatan vet hva det handler om, han vet å orientere seg, bevege seg smart og plassere seg fornuftig. Og så er han stor og sterk, noe som gjør ham til en god luftkriger. 

Når vår svenske «venn» en sjelden gang har fått til noe over gjennomsnittet har det blitt blåst ut over alle dimensjoner. Det er ingen mediafolk som tør noe annet, enn å strø superlativer og lage svulstige overskrifter. For hvis de ikke kaster seg på karusellen og nesegrust beundrer Zlatan har de vist at de ikke skjønner seg på fotballkunst. Og dét vil naturligvis ingen sportsjournalister utsette seg for. Det er tryggere å hyle med ulvene - å være en i mengden. 

En parallell til situasjoner der en eller annen moroklump drar en vits, og de rundt vedkommende hyler av latter. Som regel samtlige. Det har seg imidlertid slik at ikke alle nødvendigvis skjønner poenget, de ler bare med, for ikke å være utenfor. Det er ille å ikke skjønne poenget. Det er et av mine «glansnumre» det, å spørre sidemannen hva det var som var så morsomt med den vitsen, da jeg ikke fikk med meg akkurat dét. Da hender det rett som det er at jeg får til svar; at nei, han hadde ingen anelse, han lo bare med, for ikke å virke treg eller dum. Det er tryggest, det. 

Tryggest var det også å hyle med da Ole Gunnar Solskjær i sin tid gjorde furore i engelsk fotball. På den tiden det var god journalistikk å referere alt som skjedde rundt den norske superreserven i Manchester. Vi dveler litt ved den ved neste korsveg.

Jeg hevdet lenger oppe at Zlatan er en narsissist. Wikipedia beskriver en slik person som en som er sykelig forelsket i seg selv. Sågar inntil skadelig selvnytelse. Betegnelsen er hentet fra den greske myten om ynglingen Narkissos, som så sitt eget speilbilde i vannet, og som ble så til de grader forelsket - i seg selv. En narsissist nyter seg selv, sine egenskaper, evner, suksess og ytelser. Narsissisme skiller seg fra egoismebegrepet, som «bare» begrenser seg til å omhandle tendensen til kun å tenke på seg selv og egen vinning - uten at den selvnytende, selvbeundrende kvaliteten som ligger i narsissismebegrepet behøver å være til stede. 

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler