Noah og Columbus - to sjøfarende

24.11.2016, 10:52

Det er ikke til å unngå at man treffer på folk når man befinner seg i urbane strøk. Det gjør også jeg. Blant annet har jeg truffet på en kar nede i Fuengirola i Spania, svenske Ola fra Svenska Magasinet. En journalist og belest kar, som har interesser i alle slags retninger, ikke kun de himmelske, altså himmelretningene. Nord, sør, ja dere skjønner. Det er som dere kanskje vet mange nyanser ute og går, også både her og der. Blant annet har Ola viet noe av sin interesse til vinens beskaffenhet, historie og opphav. Skjønt, opphavet er naturligvis en del av historien. Og vår mann, Ola har faktisk lest seg frem til at den første som så vinens lys var selveste Noah. Båtbyggeren, skipperen og rederen, som tydeligvis kunne mer enn sitt styrbord og babord. Skjønt, det kan neppe ha spilt den store rollen om han var en fullbefaren sjømann eller ikke. For på den tiden da han fartet rundt med sin ark skal det jo ikke ha vært andre der ute på havet. 

Ifølge Ola skal Noah ha vært den første som testet ut vinens fortreffelighet. Men det lå ingen bevisst handling bak Noas oppdagelse av vinens underfulle smak og kraftfulle virkning. Noah satt bent frem og tuslet med noen druer, og hvordan det nå var så ble det, på for ham uforklarlig vis vin av disse druene. Om Noah fremdeles hadde tilgang til arken, og om han i så fall dro omkring på bølgan blå med promille i blodet vites ikke. Men uansett var det jo heller ikke kontroller på den tiden, så han var ganske så trygg. 

Christofer Columbus er en annen kar som har vakt Olas nysgjerrighet. Han som liksom oppdaget Amerika. Kanskje hadde Christofer gitt seg i kast med vin, der han freste rundt på de syv hav, eller hvor mange de nå var. Det er jo ikke sikkert at alle syv var funnet på den tiden. Men Columbus, om han var aldri så påseilet, for å bruke et maritimt uttrykk, så hadde han et og annet å fare med, slik sjøfarende gjerne har. Columbus skal nemlig ha vært rimelig imponert over Bibelen og dens innhold, og han trodde blant annet blindt på at jorden var rund, slik det også står i nevnte bok. I motsetning til sitt mannskap, som var overbevist om at jorden var flat, og at de kom til å seile utfor kanten til slutt. 

Det sies at de skal ha stått frempå bakken og glodd og glodd…. til øynene var fra seg av redsel og fulle av saltvann. Men best som de sto der og skalv ankom de India. Det var ihvertfall hva sjefen deres trodde. Så om han var god på Bibelen må han ha vært elendig i navigering. For, det var jo ikke indere som kom dem løpende i møte, men indianere. Mannskapet må ha hylt av glede og lettelse, da de skjønte at de unngikk kanten, mens indianerne kan ha hylt av redsel eller sinne. Indianerne er jo kjent for å hyle når de er i farten. Så her kan det første hylekor ha blitt stiftet. Dermed ble det to fluer i én smekk; «oppdagelsen» av Amerika og opprettelsen av hylekoret.

Det kan forresten være at Columbus trodde at indianerne var indere. Eller, han kan ha kalt dem indianere fordi han trodde han var kommet til India. Hadde han tatt seg over land hadde han sluppet denne enorme tabben, men han skulle nå så absolutt finne denne sjøveien. Og på toppen av alt var jo Amerika for lengst funnet - og bebodd. Dessuten, som muntre tunger sier; Amerika hadde noen på et eller annet tidspunkt funnet uansett. Kanskje av Den norske Amerikalinjes skip og folk, som i mange år dro frem og tilbake over Atlanteren. Hvis ikke før, da rederiet ikke ble stiftet før i 1910.

Det var for øvrig 12. oktober 1492 Columbus og hans brave menn kunne stige i land, på en Bahamas-øy i Karibien. En øy han døpte San Salvador. Og så stort og glederikt ble denne prestasjonen mottatt i hjemlandet at dagen noe senere ble utropt til Spanias nasjonaldag - hvilket den fremdeles er. 

Det er imidlertid slik at langt fra alle ser på Columbus som den første europeer i Amerika. Ifølge Wikipedia blir Leiv Eiriksson av mange regnet for den første, da han allerede i år 1000 skal ha vært innom og hilst på indianerne, som naturligvis ikke var indianere på den tiden. Eiriksson tok turen for å finne det landet Bjarne Herjolvsson hadde sett i vest. Vi snakker da høyst sannsynlig om Newfoundland.

Eiriksson ble forresten også kalt Leiv den hepne (den heldige), og han var sønn av Eirik Raude.

Men det stopper ikke der, dere. Nei, det stopper langt fra der. For det var først da italieneren Amerigo Vespucci grytidlig 1500-tall berettet om sin ekspedisjon i vest at folket for alvor skjønte at et nytt kontinent var «oppdaget». Et kontinent som så ble gitt navnet Amerika i 1507, etter italienske Amerigo. Kan det således eller muligens ha vært Columbia Columbus «oppdaget»?

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler