Uvesentligheter - mitt hode er fylt opp med dem.

17.11.2019, 12:57

Etter å ha skrevet om ulike ting fra livet har jeg på en måte gått litt tom for historier. Egentlig har jeg mye som kan fortelles, men det er ikke alt som verken kan eller skal fortelles. Derfor har jeg bestemt meg for å skrive om det jeg virkelig er god på; Å fortelle om uvesentlige ting og rariteter. Egentlig har jeg spekulert på hvorfor hjernen min henger seg opp i sånne småtterier.

Jeg forteller historier og saker slik de er i mitt hode. Dersom noen enten er uenige eller vil korrigere det jeg skriver må de gjerne det. Jeg har ikke til hensikt å kontrollere alle opplysninger 100%.

-          Bilprodusenten SAAB hadde klargjort sine biler for sikkerhetsbelter i baksetet allerede fra 1965. Da jeg fikk min 1969 modell var det bare å skrive til Biltema og bestille sikkerhetsbelter og skru rett på i baksetet. Fra 1971 var det påbudt med bilbelte foran for fører og passasjer. Ikke før i 1984 ble det påbudt med bilbelte i baksetet, hele 19 år etter SAAB satte inn gjenger for å montere belter bak.

-          Hårstrå: Undersøkelser viser at folk har ulikt antall hårstrå ut fra hvilken hårfarge en har. Mørkhårete har ca 120.000 hårstrå, blonde har ca 100.000 og rødhårete har ca 80.000 hårstrå. Imidlertid har jeg ikke lest noe som sier hvor stort hode folk har i den aktuelle undersøkelsen.

-          Klippemetode: I bladet VI Menn leste jeg for ca 35 år siden at det var en mann på en Stillehavsøy som klipte håret på sine medborgere på øya. Måten han gjorde det på var å kakke av hvert hårstrå med en stein.

-          En av verdens mest kjente og populære musikk-marsjer heter Alte Kameraden. (Gamle kamerater). Denne marsjen ble spilt mye av de tyske militære korpsene under andre verdenskrig. Således er den blitt koplet til Nazistene uten at den egentlig var laget med det for øye. Komponisten var riktignok tysk og het Carl Albert Hermann Teike (5.2. 1864 - 22.5 1922). Teike skrev over 100 militærmarsjer og 20 konsertverk. Carl Teike spilte flere blåseinstrumenter og gikk inn i Hæren for å få spille i korpset der. Da han hadde komponert «Alte Kameraden» i 1889 gav han den til dirigenten i militærkorpset som sa at han bare skulle kaste den, for de hadde nok marsjer fra før. Da ble Teike sint og sluttet i korpset og hæren. Han jobbet senere i postverket og politiet. Personlig synes jeg at denne marsjen er en av verdens vakreste marsjer.

-          På Ramså (eller Ramsa) på Andøya er det eneste stedet hvor kontinentalsokkelen kommer opp på land i Norge. Siden det ble funnet olje på kontinentalsokkelen lengre sør i Norge trodde folk at det var mulig at det var olje på Ramså også. I den forbindelse ble nok oljeselskapet Norminol stiftet på Andenes. Selskapet ble opprettet 22. juni 1971 med formål om å lete etter olje og gass på Andøya. Imidlertid ble det ikke funnet olje eller gass på Andøya, men en rekke fossiler på Ramså, deriblant fossiler av to fiskeøgler hvor den ene befinner seg i Oslo og den andre i London.

-          Per i dag er det 8-9 ulike samiske språk/dialekter i Norge, Sverige, Finland og Russland. Det er så stor forskjell på noen av språkene at de som snakker disse språkene ikke forstår hverandre. Likevel er det store likheter mellom de språkene som er lengst fra hverandre geografisk.

-          Som følge av Kieler-traktaten måtte landet Danmark-Norge avstå Norge til Sverige i 1814. Dette medførte en kort krig mellom Norge og Sverige sommeren 1814. Den gang hadde norske soldater uniformer hvor jakkene var røde. Imidlertid hadde en avdeling ikke slike røde jakker, men faktisk grønne uniformer; det var avdelingen fra Voss. Da disse soldatene kom frem til kampområdet ble de oppdaget av svenskene som så de grønne uniformene og hørte at de snakket et merkelig språk. Svenskene var sikre på at avdelingen fra Voss måtte være nederlandske leiesoldater.

-          I disse dager er det 32 år siden jeg begynte å jobbe på Nordmela på Andøyas vestside. Firma het J.M.Nilsen og drev med fiskemottak og filetproduksjon, samt annen konvensjonell produksjon. Min jobb var først ved farsekverna, deretter ble jeg «Gulvgutt» på fileten sammen med omtrent 15 damer i alle aldre. Tempoet var stort og min jobb var å sette ferdigprodusert filet i frysevognene, kjøre disse ut til fryserommet, samt ta vare på fisk fra maskinrommet som ikke umiddelbart ble skåret til ferdig produkt av damene. Av hensyn til fisken og damene ble temperaturen holdt på 18 grader. Litt lavt for damene og kanskje litt høyt for fisken. For min del var det et knallhardt arbeid hvor jeg svettet mye, selv med t-skjorte på. Derfor lekte jeg med tanken om å jobbe i bar overkropp. Nettopp det ville nok aldri blitt tillatt. Likevel spurte jeg en kamerat fra Maurnes som også jobbet hos Nilsen om hva han trodde kom til å skje dersom jeg dukket opp på filet med bar overkropp. Hans korte svar var: «Du kan regne med at det kommer folk med hvite frakker og henter deg, og de kommer IKKE fra Findus».

-          I Ersfjorden på Senja har Statens vegvesen et toalett som kostet 3,75 millioner kroner å bygge. Det er veldig prangende og flott. På døra er det et rart symbol som viser at det både er dame og mann. Det betyr at begge kjønn kan bruke det. Det betyr at bare en person kan bruke det, så i praksis betyr det enten mann eller dame. Det er dyrt det. For øvrig skulle det ikke forundre meg at noen kommer til å kalle dette for Gulldoen i Bærsjfjorden.

 

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler