Jeg har slettet Facebook - hurra.

12.02.2020, 10:49

Endelig har jeg slettet Facebook. Det kjennes godt. Jeg har vært der inne i over 10 år. For så vidt har det vært mye morsomt, men etter hvert som årene har gått har dette nettsamfunnet utviklet seg i ei retning som jeg ikke liker. Akkurat det trenger ingen å være enige med meg i. Likevel tror jeg at jeg vil fortelle hva som har irritert meg slik at jeg fattet beslutningen om å kutte ut Facebook.

I utgangspunktet syntes jeg det var greit å ha et register over mange trivelige mennesker som jeg har møtt i livet mitt. Så kom utallige endringer av knapper og funksjoner. Jeg syntes det var greit som det var. Stadig kommer det endringer. Jeg vil ikke ha det.

Så kom annonser, alvorlig mange annonser. Jeg har for lite interesse og penger til at annonsene har noen betydning. Deretter opplevde jeg at jeg stadig fikk oppdateringer av statuser fra de samme menneskene hele tiden. Hva skjedde med alle de andre? Har de ingen oppdateringer? I alle fall er det ikke mye nytt som skjer.

Så får jeg varsler i søkk og kav. Om hvem som legger ut annonser om barneklær og fiskeutstyr. Jeg vil ikke ha det. Som om ikke det er nok blir jeg bedt om å like alt fra småbåtforeninger, skilag, politiske partier, skytterlag og dess like. Hva skjer om jeg liker noe av disse lagene, sånn for å få fred, jo, da dukker det opp alskens informasjon om loddsalg, arrangementer, diskusjoner og annet rart. Jeg trykket jo bare liker fordi jeg syntes avsenderen er en trivelig fyr. Så hagler det inn haugevis av irrelevant søppel. Nei, jeg vil absolutt ikke ha det.

Som et menneske som mener noe har jeg vært med i grupper som Bevar Andøya Flystasjon, Styrk Heimevernet, Distriktsopprøret, Uføreopprøret osv osv. Joda, det er viktige formål. Men jeg klarer ikke med min beste vilje å forstå at det må legges ut MEST MULIG på disse sidene. Jo mer som lastes opp, desto mer klarer jeg IKKE å lese. Jeg tror absolutt ikke på at det er viktig å pøse på med linker til store artikler og egenforfattede statusoppdateringer, selv om det er aldri så fornuftig, viktig og vel fundert. Det første jeg lærte da jeg jobbet etter høyskoleutdanningen i en kommune var at selv om en skriver side opp og side ned, så er det ikke nødvendigvis noen som gidder å lese det du har skrevet. Jeg opplevde som kommuneansatt at politikerne kom med uåpnet konvolutt til møtene hvor det som var inni var saker som burde vært lest før vedtak ble fattet. Denne virkeligheten må jeg ta innover meg når jeg skriver dette; det er ikke mange som gidder å lese så langt som jeg er kommet i artikkelen nå. Jeg er akkurat som alle andre, også lokale politikere; jeg gidder ikke lese alt som kommer (på Facebook) og dermed ser jeg på det som søppel.

Og nettopp søppel er sentralt i min beslutning om å slette kontoen. Det er veldig mange som benytter sin Facebook-konto til å fremme sine politiske, rasistiske og negative meninger om andre mennesker i inn- og utland. Det vil jeg ikke se, for som et menneske som lar meg påvirke, så vil jeg ikke ha dette. På Facebook må jeg rulle forbi dette for å komme til ett eller annet som jeg faktisk vil se.

Det er mulig jeg er blitt så gammel og grinete at jeg rett og slett ikke bør ha Facebook. Jeg ser at det stadig foreslås mulige nye venner. Dette er basert på om jeg kanskje har felles venner med dem. Du verden. Hvis jeg vil ha kontakt med folk skal jeg klare å ordne det selv. Jeg vil ikke ha hjelp av Zuckerberg & co for å finne gamle eller nye venner. Jeg vil ikke.

Så til noe president Trump er opptatt av, nemlig «Fake news». Facebook inneholder mange juksenyheter som enten useriøse nettsteder lager eller som vanlige useriøse folk fabrikkerer. Uansett er det uinteressant. Noen prøver å få meg til å tro at innvandrerfamilier får alt de peker på, inkludert mobiltelefoner til 12000 per stykk. Du må ikke være medlem av Mensa for å forstå at det ikke er sant, men et uttrykk for rasisme. Jeg vil ikke se dette, for jeg kan ikke gjøre noe med det.

Facebook er beheftet med svindel, hacking og misbruk av opplysninger fra Facebook selv. Jeg trenger ikke si stort om det. På nord-norsk vil vi kanskje si at det er noe skit og at vi ikke liker det i det hele tatt. Du skal ikke ha store IT-kunnskaper for å forstå at mesteparten av det du gjør på nettet blir overvåket, også etter du har slettet Facebook. Du ser det når du har sett på ny vaskemaskin eller ny drill på nettbutikker. Da hoster skramlet opp bilder av vaskemaskiner og driller i søkk og kav. Aller mest irriterende er det når du har kjøpte drillen. Da pøses det på med driller i dagevis.

Så den tidligere veldig positive Facebook-fan, Jonn Arthur, er blitt gammel og grinete og har hoppet av dette mediet. Jeg har tidligere sagt at jeg skal være forsiktig med ordene «aldri» og «alltid». Likevel skal jeg avslutte med følgende: Hold deg alltid unna Facebook når du streves med humøret. Det er store mengder med skryt og uekte positivitet der. Det er ikke bra for noen når livet går i motbakke. Lag deg heller en blogg når du er kommet opp av bølgedalen.


Bildene i denne artikkelen tok jeg på en tur til Husøya på Senja, altså en ekte opplevelse. Husøyfolket er særdeles trivelige og jeg anbefaler deg og dine en tur dit. 

Del artikkel:


BloggiShop

Relaterte artikler