Valentinsdagen

14.02.2020, 18:39

Så er den her igjen, alle hjerters dag. Nok en grunn til å bruke penger. Alle disse dagene hvor det viktige er å kjøpe ett eller annet. Jeg er sikker på at det er handelsstandsforeningene rundt om i verden som har funnet på dette. I Norge er det kanskje partiet Høyre eller NHO som har funnet på dette vaset med morsdag, farsdag, Haloween og mye annet rart. Så lenge det er mulig å selge noe så er det kanskje oppfunnet i USA.

På Wikipedia står det at i 2015 ble det omsatt Valentinesprodukter for 215 millioner kroner i Norge. Ingen trenger å overbevise meg om at slike «tulldager» ikke har økonomisk hensikt.

Det er mange rare dager i verden og det er ikke måte på hva slags dager som finnes, ikke minst av FN-dager;

Verdensdagen for ville dyr, Verdens kreftdag, Verdens radiodag, Verdens dag for belgfrukter??!!, Verdensdagen for tunfisk osv osv. Det er ikke grenser for hva slags dager vi har, men noen er faktisk særdeles fornuftige; Verdens helsedag, Kvinnedagen, Minnedagen for 2. verdenskrig, ja mange gode formål som f.eks Kreftdagen. Likevel tror jeg det blir for mange dager som skal merkes. I min forrige artikkel skrev jeg om at jeg har slettet Facebook. Det blir litt av den samme argumentasjonen her, for det blir for mye å forholde seg til og for mye som vi ikke er interessert i. Sånn er det bare. Likevel er det noen som synes de ulike dagene er viktige for dem og det skal vi respektere.

For min del er det hverdagene som er viktigst. Da må jeg også kjøpe noe, både mat og andre nødvendigheter. Jeg har lært meg å sette pris på hverdagene og lære meg å se det gode i de små tingene. Og jo eldre jeg har blitt, desto mer har jeg skjønt at tiden er kostbar. At helsa skranter gjør det bare enda mer sikkert at jeg må nyte øyeblikkene, om de er hjemme på Myre, i Bodø eller på Gran Canaria. Selv om jeg tar vare på øyeblikkene har jeg likevel ingen tanke om at «lyset slukkes» hvert øyeblikk som helst. Det blir for dumt. Da ville hvert øyeblikk i resten av livet gått med til å grue seg til det vi ikke vet hva er.

Valentinsdagen er etter det jeg skjønner kjærlighetens dag. Fantastisk, men kjærlighet er så mangt. Det trenger ikke være relatert til romantikk og kjæresterier. Det er viktig å se at kjærligheten til selve livet er vel så viktig. For meg betyr det at vi forstår at vi er verdt noe, blott at vi er mennesker og at vi betyr noe for andre.

Akkurat det er det ikke noe tvil om, at vi betyr noe for andre. Vi er foreldre, barn av våre foreldre, besteforeldre, søsken, ektefolk, kjærester og kolleger. Lista kan gjøres lang over folk som vi betyr noe for. Problemet er at vi ikke forstår godt nok hvor viktige vi er for andre. For først når vi oppdager hvor viktig vi er for andre, kan vi sette skikkelig pris på dem.

Akkurat det at vi betyr noe for andre har jeg forstått altfor sent i livet. Da var 31 år forstod jeg litt av hvor viktig jeg var som storebror og etter hvert som årene har gått har jeg skjønt mer.

Min farmor var et veldig godt menneske. Hun var kanskje den som forstod meg best tidlig i livet. Akkurat det skjønte jeg dessverre mange år etter hun var gått bort. Da var muligheten til å takke henne for det forspilt for alltid.

Derfor bør dere bruke Valentinsdagen til å se dem som synes du er viktig. Det er mange av dem, bare du ser etter. God Valentinsdag.

Del artikkel: Del på X


Relaterte artikler