Flytt nasjonaldagsfeiringen en gang for alle - nå har vi sjansen.

19.04.2020, 12:29

I flere nettaviser meldes det om avlyste feiringer av nasjonaldagen den 17. mai 2020. Når jeg ser ut vinduet her på Myre er jeg ikke et øyeblikk i tvil; det er et godt forslag. Her ligger snøen fremdeles i store hauger og tykke lag rundt oss. Med min pessimistiske holdning ser jeg ingen grunn til at vi kan forvente noen «rakett-vår» som kan gi oss en trivelig nasjonaldag om cirka en måned.

Min kone Rose-Mari og hennes mor Evy som duskedamer for Myre Musikkorps sin fane 17.mai 2017. For øvrig svart skog og mye snø i fjellene.

Så når myndighetene melder at de vil avlyse nasjonaldagen er jeg helt enig. Jeg håper rett og slett på at regjeringen bruker sine utvidete fullmakter og avlyser hele greiene. Det ville vært for dumt å feire dagen på vanlig måte etter å ha fått kontroll på smitten i vårt langstrakte land. En slik feiring kunne bidra til å smitte tusenvis av mennesker. Da skulle vi bare prøve å kritisere svenskene for deres strategi. Nei, denne gangen er det bare å ta av hatten for lokale og sentrale styresmakter, 17. mai må ikke feires på vanlig måte i år.

Likevel har jeg grunnet litt på om ikke nasjonaldagen bør flyttes. Selve feiringen må flyttes altså. Datoen 17. mai kan selvsagt ikke flyttes, men vi bør gå i tog på et annet tidspunkt. Det er mange gode grunner til det.

17.mai 2017 på Myre. Besøk på Myreheimen.

Om noen har stort behov for å heise flagg på den 17.mai kan de gjerne gjøre det, men dagen trenger ikke være rød i kalenderen. Folk kan gå på jobb som vanlig. Likevel er det på sin plass å minne om hvordan grunnlovsarbeidet ble gjennomført, for da Norges grunnlov ble ferdig 17.mai 1814 så hadde grunnlovsmennene begynt sitt arbeid i midten av februar 1814. I dette arbeidet var det ingen fra Nord-Norge som var med. Det påstås at en ikke hadde tid til å vente på noen derfra, for det var skralt med veier i det ganske land og det var nesten hundre år før Hurtigruten ble etablert. Det var ikke enkelt å komme seg fra Nord-Norge og til Eidsvoll. I februar 1814 var det ikke lett å reise noen steder i Norge.

Er det vinter i Sør-Norge i februar måned, så er det i alle fall vinter i Nord-Norge. Når en kommer til mai er det ofte lite som minner om vår i Nord-Norge. Jeg har trosset værgudene mange ganger i Lakselv i Finnmark på nasjonaldagen i snøstormer som kanskje er på høyde med vinteren mange steder i Sør-Norge. Med ansiktet fullt av snø og drivende våt dressbukse har jeg spekulert på hvorfor nasjonaldagen er i midten av mai.

Svaret på dette er; ingen nordfra var med å lage grunnloven og kunne si fra at de burde vente med å bli ferdige til i slutten av juni eller begynnelsen av juli. De rike bøndene som var samlet på Eidsvoll var bare opptatte av å bli ferdige og komme seg hjem, til familien og  våronna som skulle gjøres der sør. Ingen av dem skjønte at det å kle seg i finstasen i Nord-Norge i midten av mai ofte ville bli en iskald affære. For dem var nok Nord-Norge bare noe de så på kartet. 

Etter å ha bodd i Lakselv i mange år vet jeg at det finnes Finnmarkinger som tar sin årlige ferie i mai, nettopp fordi det er så trasig en måned. Det er dårlig vær, skitne snøhauger  overalt, det er sørpe på veiene og det er ikke lov å kjøre snøscooter trass i at det er snø fremdeles. Mai er rett og slett en dårlig måned å ha en nasjonaldag i Nord-Norge.

Som korpsmusikant i barndommen i Vesterålen og senere i Lakselv og på Myre kan jeg ikke huske annet enn kalde nasjonaldager. Kanskje var det en varm nasjonaldag hvert tiende år. Vi må heller ikke glemme at når barnetoget går på formiddagen den 17.mai hvert år, så har korpsene trent på marsjering, helst ute, i over en måned allerede. Er det noen som tenker på at korpsmusikkanter, unge som gamle, må ut tidlig i april for å trene på å gå i takt å spille samtidig? Hva slags vær har vi her oppe i nord da? Uten tvil må det være en god idé å flytte nasjonaldagsfeiringen til skolestart i august. Jeg ser for meg at nasjonaldagen kan feires den dagen grunnskolene starter for nytt skoleår. Den dagen skjer det ikke mye på skolen, så ingen taper noe undervisning. Elevene bare møter opp, får navnet sitt kontrollert og får tildelt klasserom, timeplan og lærer. Tenk for en skolestart! Foreldrene har fri og flaggene henger i stengene, alle går i finstasen og sjansen for å fryse er betydelig mindre. Ungene kan spise is og pølser. Ingen må fortelle meg at det ikke går an. Tenk for en skolestart!

Denne tanken burde være lett å selge inn til flere steder i Sør-Norge, så som Rørostraktene, Dombås, kalde dalfører og kanskje utsatte deler av Nord-Vestlandet. De har det heller ikke lett med værgudene om våren eller ettervinteren som det også kan kalles.

Ellers minnes jeg at for omtrent 15 år siden var det så dårlig vær i fellesferien at mange i Sør-Norge, faktisk på Østlandet også, snakket varmt om å flytte ferien til nettopp August. Da været bedret seg i fellesferien årene etterpå, falt argumentasjonen bort for en slik flytting. Om så skulle være, at en flytter fellesferien, så må skolebarn og studenter være hjemme igjen til skolestart. Rundt 20. august er det sommer i hele landet, temperaturene på dagen er stort sett greie og korpsene i nord får muligheten til å trene marsjering på bar vei ei god stund. Det er bare fordeler med dette.

Et annet godt argument for å flytte nasjonaldagsfeiringen er russefeiringen. Russen fester utover våren, mange blir syke og går kanskje glipp av eksamen, eller gjør det dårlig på prøvene. Hvis feiringen flyttes kan skoleelevene konsentrere seg om skole ut over våren og når skolen er slutt har de hele sommeren å kose seg på og ha sine russetreff. Om de ønsker å være med på nasjonaldagsfeiringen i August så kunne de sikkert gjøre det. Jeg ser for meg at en slik løsning ville bidra til bedre skoleresultater og i August har sensuren på alle eksamener falt og det kunne være ekstra grunn til en fin feiring. Jeg går ut fra at dette poenget blir sett på som tull, men jeg antar at alle som vier flere år av sitt liv på skole ønsker best mulige resultater. Derfor mener jeg dette er et godt forslag, ja og fordi jeg selv har klekket det ut også.

Et siste moment i min argumentasjonsrekke er at det er fint lite med røde dager mellom andre pinsedag og første juledag. Slik det er i år er andre pinsedag første juni. Ingen røde dager på kalenderen ut over søndagene på nesten sju måneder. Det må da være mulig å flytte en av de røde dagene fra den måneden som har flest av dem. Vi nordmenn har vist gang på gang at vi er i stand til å tilpasse oss endringer, blant annet nå under den globale pandemien. Dette er en god idé mener jeg, men vi skal ikke glemme at grunnloven ble ferdig 17.mai 1814, vi skal bare tilpasse feiringen slik at den blir best mulig.

Hipp, Hipp, Hurra !!!

Godt påkledte trommedamer på Myre 17. mai 2017, se også svarte trær og snøen i fjellene.

Som en liten kuriositet har jeg lagt inn bilde av Maurnes skole- og amatørkorps fra en 17.mai-feiring på slutten av 1970-tallet eller starten på 1980-tallet. Her har vi besøk av drillkorpset fra Flesnes under en opptreden på fotballbanen på Maurnes skole. I midten i nedre billedkant sees dirigent og ildsjel Agnar Lillehaug. Legg også merke til drilljentenes antrekk; korte skjørt,cowboyhatt og generelt tynnkledt. Sammenlign gjerne med trommedamene i bildet over. (Fotograf er ukjent for meg)

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler