Jern og Båt AS på Myre legges ned - en æra er over.

15.06.2023, 22:47

(Plakaten på døra var ikke til å misforstå; Nå er det slutt)

 

(Jern og Båt AS i Storgata på Myre)

 

Så var altså dagen kommet. Vi har blitt klar over at en av de viktige kulturbærerne i Øksnes skal legges ned. Butikken ligger der Samvirkelaget lå frem til på 1990-tallet. Jern og Båt AS ble stiftet 6. mars 1995. En sentral person var i oppstarten Gustav Nilsen, men han gikk bort for ikke så veldig mange år siden. Nå er det hans kone og datter som står for ledelsen av selskapet og det er forståelig at de er kommet til beslutningen om å legge ned ettersom slipen ved siden av er lagt ned. Mye av omsetningen kom nettopp fra virksomheten på slipen, men også fra båteiere av ulike slag. Jeg er sikker på at mange av kundene også kom fra omkringliggende kommuner.

 

Når jeg nevner slipen som lå ved siden Jern og Båt AS, så må det nevnes at den hadde samme eiere som butikken. Slik var samlokaliseringen en genistrek. Jeg håper jeg ikke skriver noe galt når jeg tror at salget av slipen til andre eiere kom som en følge av at Gustav Nilsen gikk bort.

Så nå som slipen er lagt ned, er det veldig forståelig at denne bedriften som har eksistert i nærmere 30 år ser sin ende. Jeg som skriver dette er jo bare «Myre-væring-light». Til høsten har jeg bodd her i skarve 14 år. Når det er sagt var Jern og Båt AS en butikk jeg stiftet bekjentskap med tidlig. Det var kona som gjorde meg kjent med denne unike butikken. Der hadde de alt hjerte til en hobby-mekaniker kan lyste. Jo, mer enn det, for der var det mest utrolige; lensepumper, rustfrie skruer, redningsvester, lanterner, gummislanger, regntøy, ja det hadde ingen ende. I denne opplevelsen er også lukten av disse tingene; lukten av ulike gummivarer-støvler-små hjul-slanger-pakninger, lukten av nytt arbeidstøy. I tillegg var opplevelsen av de som stakk innom for å handle. Det var folk som hadde drevet med sitt i årevis og visste hva de ville ha. Jeg skjønte fort at Jern og Båt AS var foredling av fiskeværskulturen på sitt beste.

Da jeg ble kjent med butikken var det Alf Misterosen som stod bak disken. En mild mann som møtte deg med spørsmålet om hva han kunne hjelpe deg med. Denne karen hadde en dialekt som vitnet om at han all deles ikke var Myreværing. Han snakket en østnorsk innenlandsdialekt, men peiling hadde han på alt som var innenfor veggene på butikken. Etter hvert oppdaget jeg at det var en dame der som også hadde kjempepeiling. Med peiling mener jeg at når jeg kom innom med en definert problemstilling så visste de hva jeg trengte. Jeg trengte ikke fortelle hva slags dings eller skrue jeg trengte, de visste det bare jeg fortalte hva jeg holdt på med. Alf imponerte meg spesielt da jeg kom innom og sa jeg trengte nye hjul på kompressoren min. Da gikk han resolutt innover i butikken og hentet to hjul, to bolter og to nylonskiver. Her, sa han. Dette løser nok saken. Altså helt uten å ha sett kompressoren lette han frem dette som passet 100% da jeg kom hjem. Han visste nok hva slags kompressor det var snakk om, men likevel.

Ofte var det slik, jeg drev på med litt forskjellige småprosjekter hjemme, plutselig satt jeg fast eller manglet noe, og da var det å dra innom Jern og Båt AS. Der var det som regel en løsning som var til å leve med. Etter hvert ble Alf pensjonist og Sunniva ble sjef. Det ble ingen forandring i evnen til å finne løsninger. Det ble det heller ikke da Jostein ble ansatt der. Innimellom traff jeg en kjenning der, Per Atle, som med mange års erfaring med «mekking» hadde kontroll på løsninger og hylleinnhold.  

(Per Atle Pedersen fikk jobben med å selge varelageret når butikken skulle legges ned)

Etter hvert som årene gikk var jeg innom mang en gang. Av og til visste jeg hva jeg skulle ha, mens andre ganger hadde jeg bare et definert teknisk problem som skulle løses. Sunniva imponerte meg med sin kunnskap og ved en anledning spurte jeg om hva slags bakgrunn hun hadde; teknisk skole eller noe sånt? Neida, sa hun, rein og skjær interesse for faget var grunnen.

Så kom Jostein og med sitt kvikke vesen ble servicen om mulig enda bedre. «Et lite øyeblikk, skal bare gjøre ferdig denne kunden» kom det på finnmarksdialekt.

Men så kom den ulykksalige dagen, Gustav Nilsen døde 14.september i 2018. Gustav rakk jeg så vidt å bli kjent med gjennom min siste jobb på Myre.  Det var en positiv opplevelse.

I alle fall måtte det faktum at Gustav gikk bort bety mye for driften av firmaet. Deretter ble slipen solgt til andre eiere og etter noen tid ble den bestemt nedlagt på våren i 2023. Siden Jern og Båt AS klart var knyttet til det som skjedde på slipen er det forståelig at beslutning om opphør ble tatt. Litt tilfeldig så jeg plakaten med «Opphørssalg» da jeg parkerte på motsatt side av veien, på tur til fysioterapeuten. Da jeg kom hjem måtte jeg meddele det til kona. Dette var en viktig nyhet for oss som går hjemme og er opptatt av de små ting. For oss var det faktisk en stor ting. Jern og Båt AS var en viktig bærer for fiskerimiljøet og kulturen rundt det. Det var mye som lå i selve varelageret, alle gjenstandene, men også i møte mellom menneskene der, både foran og bak disken.

Selve huset i seg selv er viktig for fiskeværet Myre. Fiskarvelferden har holdt til i andre etasje i en årrekke. Det er blitt et treffsted for dem som fremdeles anser seg som knyttet til fiskerinæringa, både på land og på havet. Så får vi håpe fiskerkaféen holder stand selv om det blir stille i første etasje. For hvem vet, kanskje blir det noe nytt der Jern og Båt AS har vært. Det skulle ikke forundre meg i et virksomt samfunn som Myre.

 

(Ole Anton Hesten ville se om det var noe han trengte til sitt private garasjelager)

(Et utvalg av rørdeler i messing)

 

(Skruer, stoppskiver, mutrer, låsemutre i rustfri utførelse og sikkert en del galvanisert)

(For mitt uøvde øye ser det ut som trykkmålere av ulike slag)

(Overflatebehandling av ulike slag)

PS. Skulle dette innlegget inneholde feil beklages det. Jeg har gjort undersøkelser og har prøvd så godt som mulig å verifisere opplysninger. Skulle du ha forslag til endringer eller rettinger, kan dette sendes meg på epost)

Oppdatering 24.6.23:

Her har jeg allerede fått tilbakemelding om at Per Atle Pedersen har hatt en lengre "opptreden" hos Jern og Båt AS enn jeg var klar over. Allerede tidlig i historien gjorde han sin inntreden og har vært med mer enn det jeg har skjønt. Dette må ettergåes og ved anledning skal jeg snakke med Per Atle om dette. Som sagt; jeg er i beste fall "Myreværing light".

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler