01.04.2024, 18:13
Så ble Topcamp Bie vår base i noen dager denne påsken. En flott campingplass bare en kort sykkeltur fra Grimstad sentrum. Her i «Dikternes By» har vi gått i Henrik Ibsens og Knut Hamsuns fotspor. Byen kan og skryte på seg å være Sykkelbyen Grimstad.
Her følger en smakebit av noe av det Grimstad har å by på med mest vekt på "Dikternes by."
Ved Tor Hushovd plass er det en monter med syklene til Thor Hushovd og Dag Otto Lauritzen. Det er ikke mange, om noen annen by i verden som kan skryte på seg å ha to etappevinnere i Tour de France fra byen sin.
Om syklistene har fått en plass i byen, har nok de to forfatterne fått adskillig større oppmerksomhet.
HENRIK IBSEN
Henrik Ibsen kom til Grimstad. som apotekerlærling i 1843 eller 1844. Ibsen startet som lærling hos apoteker Reimann, men han måtte selge apoteket i 1846.
Apoteket hvor Ibsen startet som apotekerlærling. Det ble en liten tur inn her, hvor det nå var en kunstutstilling.
Ibsen ble ansatt ved Grimstad Apothek tidlig i 1847. Det er her Ibsen museet ligger i dag.
Allerede på denne tiden viste Ibsen interesse for å skrive, og han fikk flere tekster i trykken.1848 var revolusjonsåret. Det var opprør i flere land i Europa. Den politiske uroen kom til å få stor betydning for Ibsen. Han skrev dikt for frihet for Ungarn og kampdikt for Danmark. I 1850 forlot Ibsen Grimstad. Da hadde han allerede skrevet skuespillet «Catalinia». Både «Terje Vigen» og «Samfundets Støtter» er begge tydelig inspirert av Grimstad – samfunnet.
Dette er Ibsen museet med bysten av Ibsen foran museet
Rett på andre siden av gata ligger cafe Ibsen.
Utenfor biblioteket står Nora, Ibsens Nora fra «Et dukkehjem». Skulpturen er laget av kunstneren Nina Sunbye.
Inne i biblioteket, som dessverre var stengt har kunstneren Nina Sundbye plassert 33 skulpturer. Disse skulpturene er inspirert av Ibsen og Hamsun.
Nina Sundbye har og laget statuen av «Terje Vigen». Statuen ble avduket i 2006. Den er plassert på Terje Vigen brygge.
KNUT HAMSUN
Knut Hamsun kjøpte gården Nørholm i 1918. En gammel herregård som da lå i Eide kommune, men er nå en del av Grimstad.
Da krigen brøt ut i 1940, bidro Hamsun med propaganda for tyskerne. Det har vært diskutert om han også var medlem av Nasjonal Samling. Uansett, da freden kom, ble Hamsun arrestert og fikk husarrest. Han ble så plassert på det gamle sykehuset i Grimstad fra 14. juni til 2. september 1945. Hamsun ble så flyttet til Landvik Gamlehjem.
Vi fant sykehuset som i dag ser ut til å være svært dårlig vedlikeholdt
I 1949 ga Hamsun ut sin siste bok, «Paa gjengrodde stier» der han bl.a. forteller om tiden etter arrestasjonen og til den endelige dommen falt i Høyesterett. Hamsun fikk lov av personalet på sykehuset å gå turer i nærheten. I boka beskriver også Hamsun sine vandringer over heiene i Grimstad mens han satt i husarrest. Stiene er nå merket og kalles Hamsuns Ruslespor. Det er satt opp sitater fra boka langs disse stiene.
Disse turene førte til at Hamsuns sko ble slitt, og han ville sende ett brev til Nørholm for å få tilsendt nye sko. Hamsun var ingen populær person etter krigen, og ingen ville hjelpe han med å poste dette brevet. Isteden måtte han selv snike seg ut og på ulovlig vis og gå ned til Grefstads Jernvarehandel og poste brevet. Postkassen i Storgata 23 er den som er beskrevet i boka.
Her er ett av sitatene man finner langs Ruslespor:
"For at faa litt Bruk for mine Ben paa mit tilmaalte snevre Jordomraade, kravler jeg mig opover selve Heia. Det er meget brat og jeg maa hist og her holde mig fast med en spiss Stikke for ikke at gli tilbunds igjen.
.......
Det kan trænges at jeg gjør noget alvorlig nu, for Skoene mine er revnet enda mere. De er vel otte Aar gamle og er fra de Aar jeg var i Serbien.."
Paa gjengrodde stier.
Jeg kan bekrefte at det var meget bratt her rett ved sykehuset og opp til heia.
Postkassen hvor Hamsun postet brevet, henger fremdeles på veggen i Storgaten 23.
En av turene Hamsun gikk da han satt i arrest på Grimstad sykehus, var til Edens have, Dømmesmoen. Dette har vært en prakteiendom med et flott hus som brant ned i 1922 og med en nydelig hage.
I Storgaten 44 finner vi Hamsun museet. Det er i samme bygg som der sparebanken Hamsun tok opp lån for å kjøpe Nørholm i 1918 lå, og der hvor rettsaken mot Hamsun fant sted etter krigen.
Utenfor museet står bysten av Hamsun.
Ved Bietorvet i Storgaten står Victoria statuen. Den er laget av Nina Sundbye. Inspirasjonen er «Victoria» i Knut Hamsuns roman med samme navn.
Nede ved Fiskeutsalget fant vi denne spesielle illustrasjonen - her ser vi både Hamsun og ibsen i samme ansiktet.