FJÆRE KIRKE - GRIMSTAD KIRKE

02.04.2024, 17:52

KIRKER PÅSKEN 2024

FJÆRE KIRKE

Skjærtorsdag kjørte vi med bobilen til Grimstad. Plass på Topcamp Bie var bestilt. Her installerte vi oss i regnværet, men været skremmer ikke oss.

Langfredag hadde jeg tenkt å sykle til Fjære kirke, men været fristet ikke. Så det ble isteden radio lytting og påskelabyrinten.

Været ble bedre og i 12 tida tråkket vi av sted mot Fjære kirke. Jeg får assosiasjon til Henrik Ibsen og Terje Vigen når jeg hører/leser navnet Fjære kirke.

 

Henrik Ibsen skrev i 1862 diktet «Terje Vigen». Diktet handler om krig, mot, hevn, tilgivelse og forsoning. Diktet skal være inspirert av sjøfolk på Sørlandskysten. Disse rodde eller seilte over Skagerak til Danmark i Jylland årene 1809 – 1814. Dette i ren desperasjon for å skaffe mat til sin familie.

«Ved Fjære kirke jeg så en grav, den lå på en vejrhard plet;

Den var ikke skøttet, var sunken og lav, men baer dog sit sorte bræt.

Der stod «Thærie Wighen»  med hvidmalt skrift

Samt året, han hvile fandt».

Graven er borte, men det er reist en minnestøtte, en obelisk, til minne om Terje Vigen og alle de andre ofrene for sjøkrigen 1807 – 1814. Slike krigsminner blir skremmende aktuelle i våre dager.

På oblisken står det skrevet: Thærie Wiighen

"Da Vinden kuled lidt mindre stiv, Terje Vigen rodde for Barn og Viv over Havet i aaben Baad". Henrik Ibsen 

 

Vi regnet med at Fjære kirke var stengt etter langfredagens pasjonsgudstjeneste. Men i døra stod en dame og spurte om vi ville komme inn og få en omvisning. Vi takket selvfølgelig ja sammen med en norsk/amerikansk familie. Orgelmusikken møtte oss på veien inn, en liten konsert ble vi vitnet til fra dagens organist. Det gjorde inntrykk.

 Så ble det stille fra orgelet. Vår guide Christiane hadde mye å fortelle. Vi startet oppe ved alteret, Her har det stått en trekirke og steinalteret kan være fra denne kirken.  Fjære kirke er en av landets bevarte steinkirker fra middelalderen, 1150. Kirken har 450 plasser.

Altertavlen antas å være fra 1500 tallet. Den består av et stort midtbilde og sidebilder på dører som kan lukkes. Midtbildet viser nattverden, og apostelen Johannes er avbildet som et barn på Jesu fang. Bildene på dørene viser Jesu korsfestelse og Jesu oppstandelse.

 

Altertavlen

 

Døpefonten i kleberstein er fra middelalderen.

Døpefonten

 

Galleribrystningene er dekorert med bilder av apostler og profeter samt enkelte våpenskjold. Veldig spesielt var at kirkebenkene hadde nummer og navn på dørene, dette var visstnok plasser som folk hadde betalt for.

Prekestolen har himling og er fra 1500 – 1700 tallet. På selve prekestolen er det utskårne evangelister.  Ellers er det bibelsitater på latin og norsk på prekestolen og himlingen. 

Kirkeskipet er faktisk et krigsskip, kopi av Tordenskjolds galei, «Løvendals Galei».

 

På disse knaggene var det plass for at mennene kunne henge opp hattene sine

 

I våpenhuset var det en kopi av båten Terje Vigen rodde med til Danmark

Etter den utrolige omvisningen i kirken, ble vi invitert opp til orgelet. Her er også galleriet på samme nivå som orgelet. I etasjen over er det nok et galleri, men det var stengt.

Vår allsidige guide tok av seg skoene og satt i tykke lester, og så improviserte hun på orgelet. Det ble en helt spesiell avslutning på et uforglemmelig besøk. Dagens orgel er bygget av italienske Guiseppe Ponzani. Det ble innviet i 2017. Det er visstnok meldt at dette orgelelet er «vanskelig« Det sies at flere kirkemusikere har nektet å spille på dette.

 

OLAVSKILDEN

Olavskilden ligger ca. 150 meter sørvest for Fjære kirke. Slike kilder fikk navn etter Olav den hellige i årene etter at kristendommen kom til Norge. Vannet fra kildene skal være hellig og gi velsignelse og styrke til den som drikker det. Kilden her ved Fjære kirke har blitt oppusset for Johan Jørgen Uglands regning. Ugland var skipsreder og ordfører i Grimstad.

 

GRIMSTAD KIRKE

Kirken ble innviet i 1881. Den erstattet en tidligere kirke, som var blitt for liten og som ble flyttet til Nedenes i 1881, den kirken ble da til Engene kirke.

Den nye kirken er Norges tredje største trekirke målt i antall sitteplasser, 1150, men i dag sies det 1000 sitteplasser. Kirken har en flott plassering oppe på en høyde med en fantastisk utsikt over byen. Kirken fikk montert kirkeur sommeren 1882. Det stod ingen Christiane i kirkedøra i Grimstad, så vi måtte ta til takke med å se kirken fra utsiden og nyte omgivelsene.

 

Ovenfor kirken er det et flott område, 27 meter over havet. Området kalles Kirkeheia. Her står krigsminnesmerket «Mor Norge». Der står Mor Norge og speider utover byen og sjøen. På minnesmerket står det skrevet: «Til minne om dem som ga livet sitt for fedrelandet i krigen 9/4 1940 – 8/5 1945». Det er blitt sagt at detter minnesmerket er et av landets vakreste.

 

 

 

Det står også 2 kanoner her. Det er brannkanoner. «Bystyret besluttet i 1885 å opprette et fast brannvern, og som en del av denne beredskapen kjøpte man inn to kanoner for å varsle brann».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler