ROTTERDAM , DEL 1

Britt
Britt Flaatten

ROTTERDAM, del 1.

Havnebyen, den norske sjømannskirken, kongedagen og skulpturer som skiller seg ut.

Så er vi tilbake i Rotterdam. De siste årene har turen hit ned foregått med bobilen. Vi har ofte reist med ferja fra Larvik til Hirtshals, og har stort sett kjørt direkte med kun en overnatting underveis. Så camper vi på City Rotterdam camping. Et flott utgangspunkt for sykkelturer ned til sentrum og omegn. Det går og busser for de som ikke bruker sykler. Som ellers i Nederland er alt lagt godt til rette for syklister. Men var obs, nederlenderne tråkker fort av sted på sine sykler. Jeg holder meg godt inn til høyre kant. Husk å bruke tegn når du skal stoppe eller svinge.

Rotterdam er en av verdens største og mest moderne havnebyer. Byen er et viktig internasjonalt handelssentrum. Havna er den største i Europa. Her foregår omlasting mellom fartøyer på Rhinen og havgående skip.

En av de største trebygningene i Nederland er den norske sjømannskirken som ligger like ved Euromast i utkanten av en av de vakreste parkene i Rotterdam, Het Park. Her kan en gå tur, spille fotball eller andre spill, folk kommer hit og nyter en fin solskinnsdag, det grilles og danses. Her arrangeres også festivaler.

Etter å ha bodd og jobbet på den norske sjømannskirken i drøye tre år for ca. 15 år siden, kjenner jeg byen godt. Jeg har stadig vendt tilbake hit, og det skjer hele tiden forandringer, alltid er det ett eller annet som blir renovert eller et nytt bygg er kommet opp siden sist jeg var her.Den norske sjømannskirken ble bygd i 1914, da var det behov for å gi alle de norske sjøfolkene som kom til Rotterdam, et annet sted å være enn på barer og andre fristende steder. Kirken, et stykke Norge i Nederland, har også betydd mye for utflyttede nordmenn som et samlingssted og ikke minst for å treffe andre norske og snakke norsk. Sjømannskirken har betydd mye for våre sjøfolk. Men tidene forandrer seg, i dag er det knapt norske sjøfolk igjen, og få besøker kirken. Det er et vakkert og imponerende bygg, men drives i dag stort sett av norske og nederlandske frivillige. Vi var heldige og fant kirken åpen, hyggelig å treffe igjen kjente.  

Den norske sjømannskirken

Alteret i den norske sjømannskirken

I utkanten av Het Park, nede ved elva Niuwe Maas, ligger restauranten «De Ballentent». Den anbefales på det sterkeste, Her serveres nederlandsk mat, blant annet de berømte kjøttbollene. Pommes frites hører med, porsjonene her er rikelige. Pannekaker som nærmest er en nasjonalrett, serveres også her. Det kan være lurt å reservere bord, stedet er svært populært.

Kongedagen 27. april, dette er virkelig festdagen i Nederland. Da feires kongens bursdag. Nederlenderne liker å feste. Kongedagen kan sammenliknes med vår 17. mai. Men jeg må legge til at jeg opplever at vår 17. mai er adskillig bedre organisert enn nederlendernes kongedag.

Det feires i hver eneste lille landsby i landet, men festene i de store byene utmerker seg. Alt er oransje, kongehusets farge, House of Orange-Nassau. Du kan kjøpe oransje solbriller, T-skjorter, parykker og hatter. Noen har kledd seg i oransje dresser og kjoler, folk har malt seg i ansiktet i fargene rødt, hvitt og blått. Det nederlandske flagget vaier, ofte med en oransje vimpel. Gatene er dekorert med oransje dekorasjoner

Enkelte gater er stengt for biltrafikk. Folk har laget salgsboder på fortauet og ser ut til å ha tømt skuffer og skap for alt de ikke trenger. Det er og loppemarkeder rundt omkring. Et ufattelig kaos. Det selges forfriskninger fra øltelt i gatene. Barer har satt opp podier med høyttalere for å fremføre levende musikk for å underholde festdeltakerne.

Vi hadde med oss syklene ned til sentrum av Rotterdam. Enkelte plasser var det så folksomt at vi måtte leie syklene innimellom folkemengden. Så er du i Nederland den 27. april – få med deg denne fargerike, kaotiske feiringen.

Skulpturparken Brutus Hage finner du på Keileweg 10b.

I Brutus hage ser en kontinuerlige arbeid av atelier Van Lieshout. Kunstverkene veksles gjennom året.

Under vises noen av de skulpturene i hagen da vi var der på vår sykkeltur.

Skulpturen Bad Men, 2002

 

Skulpturen Rat, 2019

 

Skulpturen Family, 2020

 

Skulpturen Wellness Skull, 2007

Skulpturen Le Foot, 2015

 

Bospolderrev av Florwntijn Hofman.

Reven hører ikke til i Brutus hage, men den er plassert ganske i nærheten ved Bospolder-Tussedijken.

Denne gigantiske reven er seksten meter lang og ti meter høy. Den holder en plastpose i munnen. Kunstneren ønsker med denne reven å vise forholdet mellom by og natur. Verket ble til i en periode med økende oppmerksomhet rundt "invasjonen" av reven i byen og forbudet mot plastposer.

 

Julenissen, Santa Claus av Paul Mc Carthy. Denne står i sentrum av Rotterdam på Eendrachtsplein. Kjøpet av statuen vakte stor oppsikt i 2003, og det er akkurat hva kunstneren liker å gjøre- samfunnskritikk med et smil.Denne kjempenissen kritiserer forbrukersamfunnet.


Publisert: 29.04.2024, 10:15


Andre artikler