29.04.2024, 21:26
Krigshistorie, Delfshaven, arkitekturbyen.
Rotterdam, byen som ligger på begge sider av elven nye Maas. 14. mai 1940 ble byen bombet av tyskerne. Bykjernen ble nesten fullstendig ødelagt av det tyske Luftwaffe. 800 mennesker ble drept og ufattelige ca. 80 000 ble gjort hjemløse.
Men nederlenderne lot seg ikke kue, og Rotterdam ble gjenoppbygd. I dag fremstår byen som en moderne by hvor det kan se ut som om arkitektene har fått fritt spillerom. Rotterdam er virkelig Arkitekturbyen. Dristige og nye former for leiligheter, kontorer og rekreasjonsområder har gjort bykjernen bovennlig. En tur rundt i vakre Rotterdam er absolutt å anbefale.
Euromast er verd en tur. Utsikten fra tårnet som er 185 meter høyt, er helt formidabel. Tårnet ble bygget i forbindelse med den internasjonale hagebruksutstillingen Floriade i 1960. Restauranten ligger ca. 100 meter over bakken. Her er det utsikt 360 grader rundt og det serveres nydelig mat.
EUROMAST
Ikke langt unna Euromast er Delfshaven, en bydel i Rotterdam. Delfshaven slapp unna bombingen av Rotterdam 14. mai i 1940.Her er alt det gamle bevart. Her finnes små museer, et bryggeri, en gammeldags melmølle, mange husbåter langs kanalen og ulike spise- og drikkefasiliteter.
DELFSHAVEN
MØLLEN
I Delfshaven ligger også Oude Kerk, også kjent som Pelgrimskerk, pilgrimskirken. 1. august 1620 forlot pilgrimene Delfshaven med Speedwell. Pilgrimene seilte med skipet til England. Der gikk de om bord i seilskipet «Mayflower» som førte dem fra Plymouth over til Amerika.
PILGRIMSKIRKEN
Det nederlandske østindiske kompaniet hadde viktige brygger og varehus i Delfshaven. Sjømannen Piet Hein ble født i Delfshaven i 1577. En statue av han står i Delshaven. Admiral Piet Hein er blant annet kjent for å ha beseiret den spanske armada i 1628.
PIET HEIN
Hvis man skal få med seg alt Rotterdam har å by på, må en tilbringe mange dager her. En tur til området Blaak er et must. Her finner man biblioteket, kubehusene, bygningen «blyanten», Markethal og herfra ser man «Witte Huis». Markethal er et bolig- og kontorbygg med en markedshall under. Denne helt spesielle bygningen ble åpnet i 2014 av dronning Maxima. Bildene viser flere av de nevnte bygningene med en beskrivelse av disse.
BIBLIOTEKET
KUBEHUSENE
Et av kubehusene er åpent for publikum. En tur inn anbefales. Her er det spesiallaget for å tilpasses til alle de uvante vinklene
BLYANTEN
MARKETHAL
Gå inn i Markethal, kikk opp i taket. Ta så en tur og utforsk spennende utsalgsteder eller sett deg ned og nyt noe å drikke eller spise.
WITTE HUIS
Rotterdam har mange museer, disse nevnes ikke her. Det er og rikelig med monumenter og skulpturer som er satt opp til minne om 2. verdenskrig. Nederlenderne glemmer ikke denne krigen, og hvert år den 14. mai minnes man ødeleggelsene av Rotterdam ved statuen «Den ødelagte byen»
DEN ØDELAGTE BYEN
Denne statuen symboliserer reaksjonene på en av de værste hendelsene i Rotterdams historie, bombingen av byen 14. mai 1945. Den franske kunstneren Ossip Zadkine oversatte dette til en ødelagt by figur med et hull der hjertet var, det ødelagte sentrum av Rotterdam.Dette er et av de mest kjente krigsminnesmerkene i Europa.
Det er ikke uten grunn at ødeleggelsen av Rotterdam minnes årlig ved denne statuen ved Plein på Leuvehaven.
"MANN LØSNE DEG"
Dette kunstverket , Cascade, også kjent som "drypperen" er plassert på Coolsingel, svært sentralt i Rotterdam. Det består av merkelige, flytende figurer som drypper fra atten stablede oljetønner. Med dette verket vises det til både havnern i Rotterdam og karriererløpet som så mange befinner seg i.
"VI HOLDER KURSEN"
Dette krigsminnesmerket De Boeg står ved elva rett ved Erasmusbrug. Avduket i 1956. Denne statuen minnes de 3500 som som døde på de nederlandske handelsskipene under andre verdenskrig. I 1965 ble den åtte meter høye bronsestatuen lagt til, en styrmann, tre sjømenn og en druknet person. "De holdt kursen" står det i teksten ved siden av.
Som så mange steder i Nederland har Rotterdam kanaler og sin elv, Niewe Maas. Her passerer lange kanalbåter, det går taxi båter fra den ene siden av Rotterdam til den andre. Broer er det mange av, disse krysser kanalene og åpnes mange ganger i døgnet. Det betyr at bilister, syklende og gående må smøre seg med tålmodighet og vente til lektere og båter har passert.
Erasmusbrug (broa) går over elva Maas, og forbinder den nordlige og den sørlige delen av Rotterdam. Denne flotte konstruksjonen stod ferdig i 1996. Broen er oppkalt etter den nederlandske presten og humanisten Erasmus. Broen kalles også «Svanen».
Dette er bare en liten smakebit fra denne flotte byen som er verd ett besøk. Bobilcamping i Nederland anbefales.