ANTWERPEN

02.05.2024, 21:27

1 kommentar

Antwerpen, en av byene i Belgia. Havnebyen og hovedstad i den flamske provinsen Antwerpen. Gjennom byen renner elva Scheide. Bli med på en tur i dan gamle byen.

 

Til Antwerpen gikk turen en av dagene vi campet i Rotterdam. Fra City Camping Rotterdam tok vi buss til Rotterdam Centraal. Den hypermoderne stasjonen hadde i 2007 over 110 000 daglige passasjerer. I 2014 var stasjonen ferdig renovert.

ROTTERDAM STASJON

med skulpturen "Moments Contained"

Turen fra Rotterdam med det internasjonale toget, tar en drøy time før det stopper i Antwerpen.

Så ankommer man Antwerpen stasjon. Kontrasten kunne ikke vært mer slående. Stasjonen er et flott skue. Stasjonen ble åpnet 3. mai 1836. Men den nåværende stasjonsbygningen ble bygd mellom 1899 og 1905. Bygningen gir assosiasjoner til en katedral. På grunn av en enorm kuppel over venteromshallen, ble bygningen faktisk i daglig tale kjent som «jernbanekatedralen». I 2014 tildelte det britisk-amerikanske magasinet Mashable Antwerpen stasjon førsteplassen for den vakreste jernbanestasjonen i verden.

STATION ANTWERPEN-CENTRAAL

Dette synet møter du når du kommer opp rulletrappene fra perrongen med det internasjonale toget

 

Utsikt over stasjonen 

 

Siden 2011 har Antwerpen hatt et selvbetjent sykkelsystem. 1000 sykler er fordelt på 85 stasjoner.

Byen Antwerpen er bygningsmessig en kontrast til den moderne arkitekturen i Rotterdam.

Fra stasjonen kommer man rett ut i området for diamanthandel og diamantforedling. Byen har og de siste 30 årene blitt kjent som diamantbyen. Her er verdens største diamantbørs, Anwerpse Diamantkring.

Nærmeste nabo til jernbanestasjonen, er Antwerpen Zoo, den er en av verdens eldste.

Antwerpen har vært kalt «vestens Jerusalem» på grunn av sin store minoritet av ortodokse jøder. Særlig i området rundt stasjonene ser en jødene i sine karakteristiske klær og hodeplagg.

Antwerpen har et enormt havneområde, og da jeg jobbet på sjømannskirken tidlig på 2000 tallet, var skipsbesøk en viktig del av aktiviteten på kirka. Nå er det flotte kirkebygget solgt, og sjømannskirken betjener et lite lokale rett utenfor sentrum med begrenset åpningstid.

En rusletur i byens sentrum hører med. Fra stasjonen anbefales det å gå mot sentrum til handlegata Meir. Her finner man blant annet kjøpesenteret Stadsfeestzaal, virkelig et flott bygg. I tidligere tider har det nok foregått flotte ball her.

Stadsfeestzaal

Dette er inne i Stadsfeestzaal. Spisesteder og butikker er det flere av her inne.

 

Maleren Rubens ble født 1577 i Tyskland, men var virksom i Antwerpen. Han regnes derfor som en flamsk maler, tegner, grafiker og diplomat. Rubens hus finnes i sentrum av Antwerpen. Det er absolutt verd et besøk.

På Groenplaats finnes statuen av Rubens. Her ruver han høyt med katedralen i bakgrunnen.

Fortsetter man videre kommer man til katedralen, Onze-Lieve-Vrouwenkathedraal (vår frues katedral). Denne gotiske katedralen er helt fantastisk både utvendig og innvendig. Kirken ble innviet i 1521. Inne i kirken er det mange store kunstverk, blant annet av Rubens: The raising of the Cross, Jomfru Marias Himmelfart, Nedstigningen fra korset og Kristi oppstandelse. Det er ingen bilder fra innsiden av katedralen denne gangen, men et besøk her er obligatorisk når en besøker Antwerpen for første gang.

Katedralen

Rett bak katedralen ligger puben "Elfde Gebod", det ellevte bud. Ta en tur innom, intertøret er garantert ikke slik du venter å finne i en pub. 

 

Katedralen ligger i gamlebyen, og turen fortsetter videre til Grote Markt. Jeg synes plassen på alle måter kan måle seg med Grand-Place i Brussel. Årsaken til at disse to torgene har ulik benevnelse, er at de snakker flamsk i Antwerpen og fransk i Brussel. 

Grote Markt

 

                Grote Markt.                                                                                                              Rådhuset 

       

                Blåskjell med de typiske belgiske fritter (pommes frites) må jeg spise når jeg er i Antwerpen

     Belgisk sjokolade, praliner må man ta med hjem.                        Belgiske vafler selges overalt i Anwterpen og Belgia

 

     16 VLAEYKENSGANG er verd å gå innom. 

 

 

Da jeg kom til Antwerpen første gang, forstod jeg hva en drittsekk er. Hestene som trekker turistene rundt i byen, bærer selv med seg sin møkk i en pose.

Antwerpens svar på "Manneken pies" heter "Den Deugniet". Han står på sokkel i Korte Gasthuisstraat 36.

 

Det er mye mye mer å se og oppleve i Antwerpen, men dette var bare en liten smakebit som jeg håper har gitt mersmak.

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler