FRA HARWICH TIL YORK

06.05.2024, 21:02

En Englandstur med bobilen har vært i tankene lenge, men nå er den en realitet. Etter fine dager i Rotterdam og en dagstur til Antwerpen, fortsatte turen med ferje fra Hook van Holland til Harwich.

Turen over tar 7 ½ time. Vi hadde bestilt plass i lounge hvor vi kunne forsyne oss av forfriskninger og hadde fast plass. Vi ankom Harwich på kveldstid, og strevde litt med å finne en plass å stå for natta.

Neste dag var vi klar for 1. etappe, og venstrekjøringen gikk forholdsvis greit. Noe utfordrende med de store rundkjøringene, men godt hvor man venner seg til ting.

1. mai var en ren transport etappe. Det gikk unna på motorveiene. Jeg hadde lest om Chatsworth House, en enorm stor eiendom i Derbyshire. Den tilhørende parken er en av de mest berømte i England. Den har blant annet et stort antall skulpturer.

Det sies at Jane Austen har fått inspirasjon fra Chatsworth House da hun skrev «Stolthet og fordom» (Pride and prejudice) i 1813. Da boka ble filmet i 2005 var Houseworth House stedet hvor de filmet. Dette hadde vakt min interesse for stedet.

Vi fant en campingplass rett ved Chatsworth House, og tok syklene fatt. Det kan vel nærmest kalles en bomtur, vi ankom rett før stengetid både til huset og til hagen, og prisen for å komme inn, var så høy at det kun ble å beskue det hele fra utsiden.

 

CHATSWORTH HOUSE

 

 

 

 

PORTER KAN VÆRE SÅ MAMGT. GODT VI HADDE SMÅ SYKLER

 

Sykkelturen fortsatte til den nærmeste landsbyen, Baslow. Der ble det en øl på den lokale puben før vi syklet tilbake til vårt mobile hjem.

DEN LOKALE PUBEN HADDE "PYNTET" MED FARGERIKE PARASOLLER

 

YORK

Neste dag var vi klare for en ny kjøreetappe. Målet var York. Her fant vi en campingplass så nært sentrum det gikk an å komme. Plassen lå helt nede ved elva Ouse.

INGEN TVIL, VI ER I YORK

I dag tok vi apostlenes hester fatt, og ruslet inn mot sentrum og krysset broa over elva Ouse. En utforsker ikke York på en dag, så her måtte vi velge. Kanskje burde vi ha prioritert Jorvik Viking Centre for å lære om våre forfedres herjinger i området, men vi valgte isteden en vandring i de eldste områdene i York. 

 

DISSE ARTIGE SKAPNINGENE VAR I EN PARK RETT VED YORK MINISTER

I vikingtiden het byen Jorvik. York er en av Europas fineste middelalderbyer. Fire middelalder porter åpner for den fem kilometer lange romerske bymuren. Her finner vi mange middelalder- og bindingsverkshus, trange gater og smug. Vi konsentrerte oss spesielt om Stonegate og den gamle slaktergaten Shambles. Disse blir sagt å være sjarmerende og gir en ekte og fin atmosfære til byen. Det kan bare bekreftes etter å ha vandret i disse gatene.

YORK MINISTER I ALL SIN VELDE

Jeg valgte å få med meg ett besøk inn i York Minister. Den er synlig på lang avstand med sine tre tårn. Katedralen er den største gotiske katedralen nord for Alpene. Walter de Gray ble erkebiskop av York i 1215, og begynte gjenoppbyggingen av York Minister i 1220 da Henrik den III var konge. Katedralen ble bygd der det hadde vært kirker tidligere, den siste ødelagt av danskene i 1075. Det tok rundt 250 år å fullføre prosjektet. Først i 1472 ble katedralen innviet og erklært ferdig. Katedralen ble restaurert etter alvorlige branner i 1829 0g 1840, og det var en ny brann i 1984 da lynet slo ned i det sørlige tverrskipet. Bevaringsarbeid pågår, og det foregikk enda restaureringsarbeid.

ET IMPONERENDE BYGGVERK DENNE YORK MINISTER

Både utvendig og når en kommer inn i katedralen, får et virkelig inntrykk av hvor enorm stor denne katedralen er. Katedralen har Englands rikeste samling av glassmalerier. Det er vanskelig å beskrive alt det en ser der inne. Noen bilder vil gi ett lite inntrykk. Ett er sikkert, en blir virkelig høytidsstemt når en vandrer inne i York Minister.

 

VAKKERT OG IMPONERENDE ER DET OGSÅ NÅR EN KOMMER INN I KATEDRALEN

 

GLASSMALERIENE TALER FOR SEG SELV

 

 

 

 

SELVESTE DRONNINGEN ER OG PÅ PLASS

 

DET VAR UTROLIG MANGE SLIKE "MINNETAVLER" I KATEDRALEN, HER BARE ET ØRLITE UTVALG

 

 

Etter turen i kirken, fortsatte vi inn i gatene Stonegate og Shambles. Her fikk vi virkelig oppleve de trange gatene, smugene og de flotte bindingsverkshusene. Her følte en seg virkelig satt tilbake til en annen tid.

 

I STONEGATE STOD DENNE FLOTTE TEDDYBJØRNEN OG VOKTET INNGANGEN TIL ALLE TEDDYBJØRNENE I BUTIKKEN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HER VAR DET MYE GODT

 

 

 

THE SHAMBLES ER GATA I TORK MED BEVARTE MIDDELALDERBYGNINGER, NOEN DATERES TILBAKE HELT TIL

1300-TALLET

GATA ER SMAL OG FLERE AV BINDINGSVERSBYGNINGENE HAR GULV SOM HENGER FLERE METER OVER GATA

 

 

 

 

 

 

 

Det ble en middag i byen før vi ruslet tilbake til vårt rullende hus hvor vi slappet av, tradisjonen tro med Scrabble og Qwixx. 

 

VINDUET MED HEKLET GARDIN VAR I ETT HUS RETT VED CAMPINGEN

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler