STAVERN

Britt
Britt Flaatten


Så ble det en kortreist bobiltur. Stavern som nå er en del av Larvik kommune, er sommerbyen framfor noen. Byen er kåret til årets sommerby 4 ganger. Vi var der de første dagene i april. Det var lite som var åpent, det var stille og ikke preg av en pulserende sommerby.. Vi parkerte på Solsiden bobil parkering. Dette er nede ved havna der alle båtene ligger i vinteropplag, så vi hadde utsikt til alle de tomme fortøyningene og så mesteparten av båtene på land. 

Det var greit å parkere på Solsiden, en stort, asfaltert areal med plass til 22 biler. Vi var alene det første døgnet og hadde selskap av en franskmann det andre døgnet. Vi betalte kr.400,- pr. døgn. I meste laget når man ikke har adgang til sanitærbygg, dette var stengt. Men Stavern og omegn har mange campingplasser, så finn heller en annen plass og utforsk Stavern. Solsiden restaurant ligger i utkanten av bobilparkeringen, et flott sted med stor uteservering. Ikke åpent for sesongen enda. Stengt var også adgangen til Wisting utstillingen «Skyggesiden». Her er blant annet alle bøkene til Jørn Lier Horst utstilt. Hit tar jeg gjerne en tur når det er åpent.


Vi utforsket både til fots og med våre sykler. Stavern har mange gamle bygninger og minner fra den tiden byen tjente som orlogsstasjon, så her er det historie så det holder, kunstgallerier på rekke og rad, flotte strender og milevis med kyststi. Stavernfestivalen er et kjent begrep sommerstid, og tiltrekker seg et stort publikum. Stavern kalles «Kunstnerbyen ved havet». Mange kjente navn kan knyttes til Stavern, her er noen: Forfatteren Jonas Lie, Gisken og Herman Wildenvey. Jørn Lier Horst må også nevnes. Handlingene i kriminalbøkene hans, er ofte knyttet til Stavern og Larvik. 

Når man beveger seg rundt i Stavern, legger en merke til de mange okergule husene. Kunstmaleren Asbjørn Aamodt, som flyttet til Stavern i 1930 årene, blir ofte utpekt som opphavsmann til fargen. JOTUN produserer fargen under navnet «Staverngul».

MINNEHALLEN

På en høyde over byen, troner en pyramide, Minnehallen. Dette er Norges nasjonale monument reist til ære for alle fra fiskeflåten og handelsflåten som falt under første og andre verdenskrig i tjeneste for Norge. Minnesmerket skal i tillegg fremstå som et sjømerke, en varde. Minnehallen er åpen fra 1. mai til 1. september hvert år. Det gjør inntrykk å vandre inne i Minnehallen, her er blant annet navnene på de 7562 sjøfolkene som døde for vårt land risset inn. Vi må ikke glemme.


CITADELLET

Citadellet må også nevnes. En behøver båt for å komme seg dit. Da kan turen kombineres med ett besøk til Stavernsodden fyr. Staverns Fort på Citadelløya var starten på den militære aktiviteten i Stavern. Fortet ble påbegynt i 1686 eller 1687. Det ble innlemmet i det nyanlagte Fredriksvern verft i 1751, og ble fra da av kalt Citadellet. 

STAVERNSODDEN FYR


PETER WESSEL TORDENSKIOLD

Under den store nordiske krigen i 1700 – 1720 ble Stavern en av de viktigste basene for norsk-danske krigsskip. Stavern ble og utgangspunkt for postforbindelsen med Danmark. Peter Wessel Tordenskiold som er anerkjent som en av de største krigsheltene i Danmark-Norge, var i Stavern flere ganger ved Stavern Fort. Han har derfor fått en statue plassert på en høyde i sentrum med flott utsikt mot Citadellet.

HOTELL WASSILIOFF

Hotell Wasilioff har navnet etter den russiske kontormannen fra Riga. Han etablerte hotellet i 1844. Wasilioff kom til Stavern etter å ha rømt for å unngå tjeneste i det russiske militæret. Han kom seg ombord i ei skute som skulle til Stavern. Hotellet brant i 1922, men ble gjenoppbygd. Selv om det ikke er noen etterkommere etter Wasilioff familien, har driverne hele tiden beholdt dette navnet. Hotell Wasilioff er idag et firestjerners hotell under gruppen Unike Hoteller.

SKIPPERSTUA

Stavern kan by på mange spisesteder, men flere var stengt da vi var der utenom sesongen. Restauranten Skipperstua var åpen og ble vårt valg for en to rettes middag. Det viste seg å være et godt valg både i forhold til mat, drikke og service. Skipperstua huset i perioden 1931 -1976  frikirken i 1. etasje. Det var kontorer i 2. etasje. Bakeri og under krigen var det staller i bakgården. Fra 2004 har det vært restaurant her.

PUMPEPARKEN

Pumpeparken er et gammelt torgområde, omgitt av garnisonens bygninger, bygd 1750 til 1770. Dette var bygninger for offiserer, embetsmenn, prest, postmester, håndverkere og mannskaper fra Fredriksvern Verft. Det var 11 brakker eller barakker som det står på plaketter på veggene. I dag er det 4 barakker igjen. Pumpeparken er en av de best bevarte vannpumper i Norden, fra1700-tallet. Brønnen er håndgravd, utrolige 23 meter dyp. Oppå står 4 hole søyler med nikkepumpe. 


BARAKKE 2. 

DET STÅR DETTE PÅ PLAKETTEN:

"Forvalterbrakka. Oppført som bolig for militært personell. Aldersbolig for sjøfolk fra 1905. Stiftelsen  Det nasjonale aldershjem for sjøfolk er eier fra 1905" . Venner av Gamle Stavern. Stavern Rotary  Klubb

BARAKKE 4:

"Kommunebrakka. Militær boligbrakke fra 1753. Søecadet-institutet 1817 - 1864. Stavern kommune 1904 - 1988. Stiftelse fra 1997."


FREDRIKSVERN KIRKE

Fredriksvern kirke er oppført i 1756 som første norske garnisonskirke. Den er en korskirke av teglstein i rokokkostil. Kirken har nedfellbare rygger på kirkebenkene, slik kunne den omgjøres til lasarett. Utvendig har kirken et urverk som ble montert året etter innvielsen.

På kirkegården finner vi graven til Thomasine og Jonas Lie med et relieff av Jo Visdal. 


Foran kirken (utenfor kirkegården) står et krigsminnesmerke i form av en fontene med steinrelieffer.


I Stavern finner vi trevillaen Hergisheim, navnet er dannet av fornavnene til Gisken og Herman Wildenvey som flyttet inn her i 1927. 

HERGISHEIM



Det ble også en tur til Sjøparken, en ny bydel i Stavern bygget opp rundt Agnes torg med kultur og næring. Sjøparken borettslag er her, nye, flotte leiligheter helt nede ved fjorden. 

NERDRUM MUSEUM, DESSVERRE STENGT DA VI VAR DER


Det er mulig å få servering på Havfuglen Cafe på Agnes Torg. 

Det er utstillinger i Kunst i Sjøparken.


I dette området ligger også balsalflåten Tangaroa. Navnet kommer fra Polonesias havgud. Tangaora ekspedisjonen bygde på tre grunnpilarer: Forskning, undervisning og formidling. Ekspedisjonen ønsket å videreføre arven etter Thor Heyerdahl ved å teste førhistorisk navigasjon, markere norsk ekspedisjonskultur og forske på marin forurensing. Ekspedisjonen startet i februar 2006 fra Ecuador. 28. april ble flåten sjøsatt i Callao i Peru og 93 døgn senere ankom den Tahiti i Polynesia.

TANGAROA



FREDRIKSVERN FORT

Fredriksvern verft er verd ett besøk. All militær aktivitet opphørte i 2002.  Om sommeren er det et yrende liv på området, konserter, kunstutstillinger, festivaler og andre arrangementer. Foreløpig var det meste stengt. 


FREDSSKIPENE

Dette er en kunstinstallasjon inne på Fredriksvern. De er plassert på beddingen, der hvor store skip ble bygget før i tiden.


Men et artig innslag, hver påske pynter alle barnehagene i kommunen trærne på Fredriksvern verft. Her var det mange fargerike innslag. Dette ble man i godt humør av. Lenge leve barnas kreative evner. Herman Wildenvey kalte Stavern for «Norges smilehull». 



RAKKE FORT



Rakke fort ligger på et svabergområde utenfor Stavern. Fortet ble bygget av tyskerne under den andre verdenskrigen. Tyskerne startet arbeidet i 1941 over et område på ca. 250 mål. En kommandosentral ble satt opp på det høyeste punktet i området. Fortet ble bygget for å forsvare innløpet til Larviksfjorden. Det er lite igjen av fortet i dag, men det er et flott turområde. Det er rullestolvennlig. Benker er satt ut så man kan ta en pust i bakken. Utsikten er slående. Kyststien går gjennom området. Det skal være en flott tur å gå fra Stavern til Helgeroa.


SOLUR RETT VED TORDENSKIOLD STATUEN

Ett artig innslag, på steinkonstruksjonen var det merket opp føtter og så skulle man stille seg på disse. Som det vises på bildet under, vi var der i 15 (XV) tida, altså klokka 3 på ettermiddagen. Snedig.


Så håper jeg mange har lyst til å ta turen til denne flotte sommerbyen. Vi opplevde et par stille dager med mye som ikke var tilgjengelig å komme innom, men det var nok av opplevelser allikevel. Vi kommer garantert igjen, forhåpentlig til sol, sommer og bading og nye inntrykk og opplevelser.


Publisert: 10.04.2025, 15:40


Andre artikler