GØTEBORGS SKJÆRGÅRD - ØYHOPPING MED BOBIL

Britt
Britt Flaatten


Rune og jeg har besøkt denne kyststrekningen tidligere. Det ga mersmak. Vi startet hjemmefra i nydelig vårvær. På Colour Line sin Hybrid ferge var plass bestilt til bobilen med frokost på restaurant Utsikten. En flott start på dagen.En fin tur fra Sandefjord til Strømstad.Så bar det strake veien nedover E6 før vi tok av nord for Gøteborg med GPSen innstilt på Lilla Varholmen. Her var det å stille seg i kø og vente på en av de gule gratisfergene som går mellom øyene. Alle øyene har bobilplasser, og vi satset på at det så tidlig i sesongen ville være god plass. Vi ble ikke skuffet. Uvant for oss, men ingen fergemannskap er å se. Isteden er det et flott system med trafikklys, grønt og rødt som angir hvem som skal kjøre både når vi skal om bord og når vi skal i land. Genialt.

KNIPPLA

Vi kjører om bord på ferga på Lilla Varholmen. Noen minutter etterpå kjører vi på land Hønø. Det blir en kort kjøretur over Hønø, over broa til Øckerø og så over neste bro til Halsø. Der bestemmer vi oss for å ta ferga over til Kalla-Knippla som øya heter. 

INGEN TVIL, VI ER PÅ KNIPPLA

Den kalles gjerne bare Knippla, den vennlige øya. Det er ca. 350 fastboende. Det var skole her fram til 2016. I dag går barna på skole på Øckerø og Halsø. Det er en stille og rolig havn på Knippla. Den må være god å søke ly i når høststormene setter inn. Det var flott tilrettelagt gjestehavn med 130 plasser. Ytterst på piren i havnen er det 7 bobilplasser. De er alle ledige og vi velger den nest ytterste. Vi parkerer og kopler oss til strøm. Jeg ordner til middag og mannen setter seg ut og nyter kveldssola. Så blir det en kveld som er tradisjonell for oss på bobiltur, Scrabble og Quixx. 



FLAGGENE VAIER FINT I VINDEN VED MOLOEN

Neste morgen våkner vi til en nydelig, solrik dag. Da er det tid for å utforske Knippla. Syklene hentes fram og bringer oss rundt på øya. Vi starter med naturstien «Slingan». Denne er en del av Gøteborgs kyststi. På Knippla utgjøre den ca. 4 km. Det var ingen sak å sykle denne stien selv om det var ganske bratt noen steder.

WIDERINGEN

Utsiktsplassen Wideringen er det høyeste punktet på stien. Navnet har denne plassen fått fra det militære merket som er malt dirkete på fjellet. I dag har dette merket ingen militær funksjon. Utsikten er bare helt fantastisk. 360 grader hvor du ser de nærliggende øyene, hav og himmel. 

UTSIKTEN FRA WIDERINGEN

"KOMPASSET"

Her oppe er det satt opp et «kompass» hvor du ser hvor de ulike øyene ligger i «terrenget». Det er satt opp benker som er gitt av privatpersoner, små skilt med navn på. Vi stoppet og fikk også med oss «Trollstigen». Det måtte vi utforske da mannen min er Romsdaling. Bildene gir svaret på skjærgårdens Trollstigen. 

TROLLSTIGEN


Sykkelturen var en flott opplevelse, det var ikke få ganger jeg måtte hoppe av sykkelen for å ta bilder. De får tale for seg selv. Her var både badeplasser, benker å sitte ned på og mange plasser laget til for å grille. Tilbake i «sentrum» fikk vi med oss  vandrerhjemmet «Vadbinderiet». Her er også mulig å «fika» i sommersesongen. 

HER ER DET OGSÅ VANDREHJEM


Thai Corner sin "golfbil" og salgsvogn, som ikke var åpen, stod parkert ved øyas butikk, Coop. 

Butikken var åpen og hadde det meste man trenger av mat og drikke. Siden turistsesongen ikke hadde startet, var det stille og rolig på Knippla. Men når sesongen starter er det masse folk og mye som skjer. Små butikker er åpne og alle spisestedene ønsker velkommen. 

ETT AV FLERE SPISESTEDER


Vi fikk også med oss «Badet», åpen for kvinner to dager i uka, og for menn to dager i uka. Her er det mulig å ta et sjøbad og varme seg inne i huset. 


I kapellet feires regelmessig gudstjenester, gjerne med kirkekaffe. I lokalet finnes også øyas bibliotek. 


Det ser ikke ut som det er bilen som brukes mest som fremkomstmiddel på øya, men enten en golfbil eller en motordrevet 3 hjulssykkel.

ET KNIPPE AV ØYAS KJØRETØYER


DET ER VÅR PÅ KNIPPLA



HYPPELN

Utpå ettermiddagen gikk ferden videre, en ny øy skulle utforskes. Vi stilte oss i bilkø og så gikk turen tilbake til Burø fergekai. Her kjører vi i land, tar en u-sving og stiller oss i fergekø til Hyppeln, øya som kalles makrellens paradis. Snart kommer ferga, og etter ca. 15 minutter kjører vi i land. Det er kort vei til bobilplassen, rett ved havnen. Det står allerede ett par bobiler der samt en campingvogn, alle svenske. Vi parkerer med utsikt mot fergeleiet og havna, og kopler oss til strøm. Det blir en fin og rolig kveld. Neste dag vil vi utforske øya som har ca. 160 fastboende. Vi tar syklene fram og sykler den 3,5 km lange kyststien rundet øya. Det er en flott tur, vi passerer blant annet en fin sandstrand. Her som på Knippla er det flott tilrettelagt for gående og syklende. Vi tar en avstikker opp til «Fortet». Her er en flott utsiktsplass med bord og benker. Utsikten er formidabel, vi ser øyene rundt omkring. Vi ser kirketårnet på Øckerø og vi synes vi aner Danmark ute i horisonten. 


FORTET


UTSIKT FRA FORTET

Så er vi tilbake i «sentrum» igjen. Her er det en åpen cafeteria. I sjøkanten ligger en badstu man kan leie, der er det og en fin badeplass. Hyppeln har og en butikk, men ulempen er at man må ha svensk bank-ID for å komme inn. Vi ser en dame gå inn i butikken og skynder oss opp og får slippe inn. Ingen betjening, men vi skanner våre varer, betaler med bankkort og går glade og fornøyde ut. Naturen her ute er storslått. Det er ro for sjel og sinn. Vi anbefaler disse to øyene ytterst ute i havgapet. 


BUTIKKEN SOM ER TILGJENGELIG DØGNET RUNDT FOR DE MED SVENSK BANK ID



HURRA, DET ER 17. MAI


BADSTUA



ET ÅPENT GALLERI


FOTØ

Når vi så skal kjøre videre, anbefaler en av våre svenske naboer oss om å ta turen til Fotø, øya lengst sør i dette øyriket. Vi tar imot tipset og stiller oss i fergekø. Etter 15 minutter kjører vi i land på Burø fergekai igjen. Så er det strake veien sørover. Ingen ferger denne dagen, men vi kjører over et par broer, den siste over til øya Fotø. Her møter vi en kjempestor bobilparkering, i hvert fall sammenliknet med de vi har stått parkert på de to siste nettene. 43 bobilplasser, men her er det jammen ganske fullt da vi svinger inn en lørdag ettermiddag. Heldigvis finner vi en plass. Strøm koples til, og her er alle fasiliteter, også tømmemuligheter for toalett og gråvann.


BOBILPLASSEN LÅ RETT VED BÅTHAVNA


FRA SKUTA I ÅKEREN ER DET UTSIKT MOT BOBILPARKERINGEN


Vi tok syklene fatt også her hvor det bor ca. 620 mennesker. Husene ligger tett i tett. Det er smale gater som er godt merket slik at man har passerings muligheter. Vi tok ikke apostlenes hester i bruk denne dagen, så rundturen med sykkel var fort gjort. Men fint å ha fått med seg denne sydligste av de 10 Øckerø øyene. Vi pakket sammen og satte kursen nordover til fergestedet på Hønø. Ferga tar noen få minutter til fastlandet, Lilla Varholmen. Der kjørte vi i land, opp til første rundkjøring og tilbake i ny fergekø, siste øy i denne omgangen, øya Bjørkø. 


FRA LILLA VARHOLMEN TIL BJØRKØ MED FERGA GULLBRITT


BJØRKØ

Bjørkø er en stor øy med ca. 1600 innbyggere. Bebyggelsen her som på de andre øyene består stort sett av gamle skjærgårdshus. Men Bjørkø vokser og det bygges nye hus, særlig på den sørlige delen av øya. Her finnes en ICA butikk, skipshandel, restauranter, vandrehjem og kirker for å nevne noe. På Bjørkø er det ett rikt foreningsliv med engasjerte øyboere som skaper et levende samfunn der alle har en plass og hvor mye skjer. Det er to plasser for bobiler nede ved havnen, totalt 35 plasser. Vi finner en plass med utsikt mot naboøya Halsø. Så tar vi syklene fatt for å utforske også denne øya. 


Det er flere ruter å velge mellom. Vi velger en som går i skogsterreng. Jeg har lest om utsiktspunktet, og dit legger vi turen.



UTSIKT MOT KNIPPLA



Den siste biten må vi ta til fots. Nok en formidabel utsikt over øyriket. Best er utsikten over mot Knippla, den første øya vi besøkte.


Om kvelden opplever vi en nydelig solnedgang.


Neste dag leser jeg at det her på øya er uttalelige både vandreruter og sykkelruter og flotte badeplasser. Istedenfor å utforske dette, tar jeg mobilen med meg og går en tur i havneområdet. Her er restauranten Seaside, Pizzeria, ICA nærbutikk, Fiske Bua, Bjørkø skipshandel, Mini golfbane, «Glassboa» (iskrembod), Galleri Siljans Bod. Dessverre er det meste stengt når jeg går min lille runde, men her er det virkelig mye å utforske. 

RESTAURANT SEASIDE


PIZZERIA


FISKE BUA


FLOTT MINIGOLFBANE

GLASSBOA, ISKREM BODEN VAR OGSÅ STENGT


GALLERI


VÅREN ER KOMMET TIL BJØRKØ OGSÅ

DENNE VAR ET FINT BLIKKFANG PÅ MINIGOLF BANEN


INGEN TVIL OM AT FISKE HAR VÆRT/ ER VIKTIG PÅ DISSE ØYENE


Før vi pakker sammen får jeg endelig tatt et morgenbad. Det er flotte strender på øyene, men veldig langgrunt. Her på Bjerkø var badetrappa rett foran bobilen, så endelig. Forfriskende med en badetemperatur på 11 grader. Ferden går nå nordover, dvs hjemover. Vi camper ett par netter på Saltvik camping Grebbestad. Her har vi vært før. Vi finner en flott plass ned ved stranden med utsikt ut i skjærgården. Sykkeltur til Grebbestad hører med, her "fikar" vi på Cafe Bakeri. Nydelige bakevarer og flott gammeldags interiør. Koselig betjening.


Vi har forflyttet oss til SALTVIK CAMPING og har tatt en sykkeltur til Grebbestad

GREBBESTAD


Om Grebbestad og området tundt kan du lese i  artikkelen "Sveriges vestkyst, Bohuslen."

God tur i den svenske skjærgården. 


Publisert: 17.05.2025, 11:05


Andre artikler