Å forstå hva forskjellen på vanlig trøtthet er, og forskjellen på hva kronisk utmattelse er, kan være vanskelig for mange. Vi alle har kjent på det å føle seg utrolig trøtt og sliten i løpet av livet, men utmattelse, eller fatigue som det også heter, er noe annet. Tidligere når jeg var trøtt kunne jeg gå å legge meg for så å føle meg mye bedre etterpå, sånn er det desverre ikke lengre.
Det er en rekke sykdommer som kan gi kronisk utmattelse. Der i blant revmatiske sykdommer.
"Kronisk tretthet/utmattelse varer lengre og er dypere. Det er en nesten konstant følelse av slitenhet som bygger seg opp over tid og som tapper deg for energi og mental kapasitet. Tretthet på dette nivået påvirker både din følelsesmessige og psykologiske tilstand. Kronisk tretthet er en opplevelse av vedvarende eller tilbakevendende tretthet i minst 6 måneder".
På revmatologen jobbes det mye med å sette fokus på hva som gir meg energi og hva som stjeler energi, biopsykososial forståelse av utmattelse kalles dette. For mitt vedkommende er opplevelsen av utmattelse konstant, og jeg kan ikke huske sist jeg følte meg uthvilt og opplagt. Likevel tror jeg at graden av utmattelsen jeg kjenner på kan bli bedre ved at jeg kan gjøre noen endringer i livet. Gjennom samtaler med teamet, og ved hjelp av å utarbeide en ukesplan fikk jeg virkelig satt lys på hvor mye som faktisk stjeler energien min i hverdagen. Man får seg en AHA opplevelse. Under på bildet vises ulike faktorer i livet som kan gi kronisk utmattelse, og som jeg jobber ut i fra. Alle disse faktorene går i hverandre, for ved å studere denne modellen så ser man at det ene gjerne fører til det andre osv. Ved hjelp av modellen og ved å gå igjennom ukesplanen jeg utarbeidet, så har jeg lært at noen av faktorene som bidrar til økt utmattelse i mitt tilfelle, faktisk kan gjøres noe med.
Vi snakker om MÅ, BØR og VIL aktiviteter i hverdagen i forhold til ukesplanen, for å se på hvilke aktiviteter jeg har mest av. Videre skal jeg nå merke av med rosa og grønn markerings tusj for å virkelig få belyst om jeg har mest av energi tappende, eller energi givende aktiviteter. Rosa tar energi, grønn gir energi.
Det er utrolig bra at sykehuset hjelper oss å bli bevisst på disse tingene, fordi det er så lett å tro at utmattelsen bare skyldes selve sykdommen. Den kroniske utmattelsen kommer jo gjerne i kjølevannet av sykdommen, men ofte blir utmattelsen mye værre når flere av faktorene under begynner å "tulle" med deg. Det er jo klart at mange f.eks opplever å sove dårligere etter at man har fått en revmatisk sykdom pga f.eks smerter. Lite søvn over lengre tid vil også bidra til økt utmattelse. Lite søvn, kombinert med utmattelse vil også i mange tilfeller virke inn på det psykiske, man blir deprimert. Videre har mange, inkludert meg selv, en hektisk hverdag. Man stresser, bekymrer seg, grubler over ting rundt sykdommen og livet videre, osv, osv. Dette igjen kan gi økt smerte.
Noe jeg kjenner meg ekstra godt igjen i er perfeksjonisme, og for mange damer er nok dette noe som opptar mye plass og energi i hverdagen. Man vil ha alt på stell og ønsker at alt skal være som før man ble syk. Man går på jobb, gjør sitt beste, tar seg av barna sine og deltar på aktiviteter her og der. Man holder hus og hjem, setter av tid, eller presser inn tid til trening, flyr rundt og styrer på, møter venner, steller i stand sosiale ting osv, osv. Helt til ballongen sprekker og begeret renner over. Fallhøyden er blitt så MYE større nå enn det den en gang var. Jeg bruker så ekstremt lang tid på å komme meg "opp" igjen, selv om det ikke er på topp. For på topp kommer jeg jo aldri til å bli igjen. Når skal jeg innse at livet ikke er som det det en gang var? For mitt vedkommende tror jeg at når jeg en gang der fremme klarer å finne denne balansen i hverdagen, så vil også deler av den forferdelige utmattelsen jeg kjenner på, reduseres. Jeg må lære meg å gi mer f... i hverdagen, og å sette av tid til ting som gir MEG energi.