Massasje og varmebehandling- kortvarig eller langvarig glede?

09.02.2017, 21:05

Det er mange som forbinder rehabliteringsopphold med avslapning og deilige stunder med massasje, men sånn er det altså ikke. Vi er kommet mye lengre enn dette idag, og som nevnt tidligere er hovedfokuset på hva man kan gjøre selv som er det viktigste. Massasje og varmebehandling blir bare en bonus oppå det andre, hvis man er heldig. I hovedsak er det trening og øvelser det fokuseres på, fordi det er dette kroppen har mest utbytte av til syvende og sist. 

Vi er nok mange, inkludert meg selv, som skulle ønske at det var snarveier å ta,  og smutthull i stikke i, for å få det bedre med en gang. Tenk så deilig det hadde vært hvis en fysioterapeut kunne kna oss bra, eller en time på spa kunne kurere oss? HERLIG!! Men det får blir med drømmen. 

Jeg har gått til flere ulike fysioterapeuter, og den siste jeg gikk til var manuellterapeut. Jeg har fått vanlig massasje, trykk/punkt massasje, akupunkturbehandlig, varmebehandling, osv. Behandlingene har stort sett vært grusom vond, og jeg har ligget å vridd meg og hoppet på benken. Kunsten å klare og slappe av under behandlingene er jo en jobb i seg selv. Hvis musklene er spent og du holder pusten under behandlingene vil jo dette gjøre vondt værre. Heldigvis klarer de fleste fysioterapeuter å kjenne, og å registrere når du gjør dette, og de gjør deg bevisst på å slappe av. Slappe av ja, det var det da. :)  Man får hvertfall prøve så godt man kan. 

Desverre har disse behandlingene vært kortvarig glede for mitt vedkommende. Det gjør ofte godt noen dager etter behandlingen, men så kommer smertene snikende tilbake, sakte men sikkert. Så hva med en kombinasjon av trening, øvelser og behandling hos fysio på en behandlingsbenk? For noen er nok dette helt avgjørende for å kunne klare seg noen lunde greit i hverdagen, men de fleste behandlerene jeg har gått til har "gitt meg opp" etter noen måneder fordi behandlingene enten har hatt liten, eller ingen effekt på hvordan jeg har det, og føler meg. Altså, kortvarig glede. 

Det er utrolig deilig å få massasje, men for min del blir det noe jeg må få innimellom bare for velværes skyld. Også må jeg gå til en som ikke "tar livet" av meg! :) :) Den største gevinsten har jeg nok av å trene, og å gjøre øvelsene jeg har fått både fra sykehuset, men også tidligere behandlere. Øvelsene er en kombinasjon av styrkeøvelser og strekke/tøye øvelser. 

Noe jeg også har nytt godt av er å bade i terapibassenget på haukeland. I terapibassenget har vi trent med fysio student, og i ett slikt basseng får man kombinert varme med trening. Samtidig er dette en veldig skånsom måte å trene på, fordi man ikke får den samme belastningen på leddene som man får når man trener ellers. 

Like før jul var vi på ferie i Tyrkia og tempraturene lå på mellom 25-30 grader på dagtid, helt nydelig var det. Jeg tar i utgangspunktet lite medisiner, men ofte må jeg ty til en ibux 600 mg og en paracet 1g før jeg legger meg for å ta smertetoppene. Denne uken hvor vi var i Tyrkia følte jeg meg ikke som en revmatiker, og til og med samboeren min kommenterte at jeg var usedvanelig opplagt. Jeg tok ikke en eneste tabelett denne uken, og jeg stod opp tidlig hver dag uten problem. Kroppen var "sprekere" og sinnet lettere. Varme og sollys virker helt klart positivt inn på kroppen, så jeg er ikke i tvil om at været vi har her i Bergen også er med på å spille inn på hvordan jeg har det. Det tok ikke mange dagene etter jeg kom hjem, før smertene og trøttheten kom tilbake. 

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler