Revmatisme og kosthold, på tynn is

12.02.2017, 19:39

4 kommentarer

På fredag hadde vi forelesning om revmatisme og kosthold, og jeg kjenner jeg beveger meg ut på tynn is nå og egentlig ikke har lyst å skrive om dette. Grunnen til at jeg sier dette er fordi det er gjort få studier rundt temaet, og fordi det egentlig ikke er noen konkrete råd for personer som har revmatisme. Mange av rådene og tipsene som kom frem i forelesningen føler jeg er veldig generelt og grunnleggende kostholdsråd for alle mennesker. Likevel trekkes det frem mye bra som definitivt gjennkjennes og som kanskje er typisk for revmatikere, uten å skulle påstå noe. 

Mange revmatikere har kommet med sine egne historier rundt kostholdet sitt, og at de har merket forandringer i kroppen etter at de enten har spist eller drukket enkelte ting, enten det har vært positive eller negative forandringer. Likevel holder det ikke å si at alle skal holde seg unna den enkelte mat/drikkevare, eller at alle må spise/drikke det samme, fordi mange revmatikere reagerer ulikt på de samme tingene. Men sånn er det jo for dem som ikke er syk også, vi reagerer ulikt på ting, enten det er den ene eller det andre. Matvarer og drikkevarer som har blitt trukket frem ift forverring av symptomer, og som er erfart av revmatikere selv er; rødvin, sjokolade, høyt sukkerinntak, svinekjøtt, røkt og rødt kjøtt, tomater, rød paprika, jordbær, appelsiner, mandariner, røkt fisk og tunfisk. Videre menes det også at hvitt mel, mais, øl, kaffe, grønn og svart te også er med på å gi økte betennelsetilstander i kroppen. I tillegg fremkommer det også matvarer man bør innta moderate mengder av, disse er følgende; Blomkål, asparges, artisjokk, purreløk, reker, ansjos, makrell, sild, sardiner og rogn. Men igjen, husk at dette ikke gjelder alle, og at man må prøve seg frem og finne ut av det selv. 

Ut i fra egne erfaringer merker jeg økte smerter i kroppen når jeg spiser mye søtt og når jeg drikker alkohol, spesielt rødvin. Det tok egentlig lang tid før jeg ville innse at det var disse tingene som ga meg mer smerter, og som gjorde meg uvell. Nå etter noen år med revmatisme merker jeg også stor forskjell på kroppen etter all type alkohol. Jeg blir kjempe dårlig, ikke fordi jeg drikker mye, men fordi det ikke skal noenting til lengre. Jeg verker betydelig mer, blir kvalm og uvell, og ødelegger hele dagen etterpå. Noen ganger kan jeg også være dårlig i flere dager etterpå. 

Haukeland sykehus tar utgangspunkt i helsedirektorates kostholdsråd og annen dokumentert forskning. Dvs at den undervisningen vi fikk på fredag er basert på blant annet helsedirektorates råd, og at mye av det jeg skriver inn nå er å finne på deres side. (www.helsedirektoratet.no) 

Dette er det nok ikke så mange som vet, men revmatikere KAN være mer utsatt for hjerte og karsykdommer, samt osteoporose (beinskjørhet), som en langsiktig komplikasjon av revmatisme. Dette kan skyldes blant annet årsaker som inaktivit pga smerter over lengre tid, steroide bruk som en del av behandlingen, lav vekt og utelatelse av meireiprodukter. Derfor er det svært viktig at revmatikere opprettholder en god ernæringsmessig status. Riktig kosthold kan også bidra til å redusere betennelser i kroppen og ha en smertelindrende effekt. Å spise seg til mindre betennelser betyr å ta kontroll over hvordan maten påvirker betennelsesprosessene i kroppen. Dvs at man må prøve å feile. Noen kjenner nok fort hva som gir mer smerter/ betennelse i kroppen, mens andre må prøve seg frem over lengre tid. Som nevnt tidligere i teksten så merket jeg fort hva som ga meg mer smerte, men benektet det til og begynne med.

Som for alle mennesker er et variert og næringsrikt kosthold viktig for oss revmatikere. Det haukeland har valgt å trekke frem er omega 3 og omega 6, fett (mettet og umettet fett), antioksidanter (som er med på å fjerne frie radikaler i kroppen. Frie radikaler er noe som blant annet skilles ut ved betennelser i kroppen) kostfiber, Kalsium og vit.D (Viktig å få nok av for å redusere risikoen for benskjørhet. Mange revmatikere er mer utsatt for benskjørhet enn andre. Kalsiumtilskudd er ofte noe som er nødvendig å ta for sikre riktig og nok opptak av vit.D). Jern, og riktig energibalanse. Riktig energibalanse betyr at man ikke skal innta mer enn det man forbrenner i løpet av dagen. 

Det har blitt utført en rekke tester ift revmatisme og dietter, men manglende entydige resultater har gjort at det blitt vanskelig å gi klare anbefalninger. Jeg vil likevel trekke frem noen av diettene som haukeland trakk frem og som har blitt utprøvd uten å gå i detaljer. Ønsker dere å lese mer om de ulike diettene er dette å finne på nettet. Jeg liker ofte å google ting jeg ønsker å undersøke nærmere. 

- Faste, vegetar, laktosefritt, paleo, glutenfritt, 5:2 dietten, ph-dietten, blodtypedietten, lavkarbo, middelhavskost og antidietten. 

De enkelte diettene har vist seg å hjulpet for mange, men igjen, ikke for alle. Videre vet mange av oss av erfaring at det ikke alltid er like lett å holde seg til dietter over lengre tid. 

Selv om innlegget fokuserer på kosthold og hva som kan gi økt betennelse, eller redusere betennelse i kroppen, har det også vist seg at ting er veldig sammensatt, og at det er flere faktorer som kan spille inn på betennelsestilstandene i kroppen. Haukeland har valgt å kalle den en "betennelsesvennelig livsstil".  Lavglykemisk kosthold, dvs kosthold som ikke gir veldige store blodsukkersvingninger i løpet av dagen, kan bidra til å redusere betennelse. Regelmessig mosjon, redusere stress, god søvn (7-8 timer pr. natt). Unngå røyking, forsiktig med alkohold, frisk luft og øke vit. D nivået med tilskudd og sol. 

Tilslutt vil jeg legge ved ett sitat av hippokrates: " Our food should be our medicine. And our medicine should be our food"

Kilder; Haukeland universistetssykehus og helsedirektoratet,no

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler