Avspenning- en kunst i hverdagen

13.02.2017, 21:25

2 kommentarer

Etter å ha lest igjennom alle innleggene jeg har skrevet er det et par ting jeg føler går igjen i alle, og det er stress i hverdagen, knyting/spenning av muskler og det å gå og holde pusten uten å være klar over det selv. Jeg har i samtlige innlegg poientert at dette kanskje er med å bidra til noen av smertene jeg opplever,  og at dette kanskje har vært et større problem enn det jeg trodde selv, helt til jeg ble mer bevisst på dette under rehabliteringsoppholdet mitt på Haukeland. Jeg har ikke klart å bevisstgjøre meg dette selv, for da ville det jo ikke vært noe problem. Men fordi man ser at dette gjerne er et problem som går igjen hos mange revmatikere, så har revmatologen valgt og også ha fokus på dette under rehabliteringsoppholdet jeg var på. Årsakene til at det er slik er nok like individuelt som for mye annet. Det jeg vet av erfaring er at det er fryktelig lett å gå og spenne seg og å holde pusten når man allerede har smerter fra før. 

Det var planlagt to felles avspennings timer under oppholdet mitt på to uker hvor alle "deltakerne" var sammen. Vi fikk utdelt hver våres matter med puter og pledd, hvor vi skulle ligge i ca 15 min. Mens vi lå der lyttet vi til en cd hvor det var en psykolog og hypnotisør som pratet. Gjennom cd'en ga han oss øvelser for at vi skulle kjenne godt etter hvordan kroppen kjennes ut når man spenner alle muskler og holder pusten, og deretter forskjellen på hvordan det kjennes ut når man klarer å slippe helt opp, og slappe godt av. Mannen på cd'en hadde en fantastisk formidler evne og samtlige av oss fikk en aha opplevelse av dette, nettopp fordi vi ble bevisstgjort. Noen av de i gruppen syntes det var så fantastisk å høre på denne mannen igjennom cd'en at de måtte gå på smerteklinikken å kjøpe den til privat bruk. 

Etter disse timene tenkte jeg at jeg skulle prøve å søke "avspenning" på youtube for å se hva som dukket opp. Og som på mange andre nettsteder dukket det jo opp mye forskjellig, både musikk/melodier og folk som pratet. Jeg lå meg godt til rette og hadde egentlig alle forutsetninger for at det skulle funke. Jeg var trøtt og sliten etter en lang dag på sykehuset, og jeg satte på det liker å kalle "spa musikk" og lukket øyene. Men der og da funket det dårlig. Jeg har en tendens til å få alt servert på sølvfat oppi hode når jeg legger meg for å slappe av, eller når jeg skal sove. Hele dagen skal plutselig fordøyes på en gang. Eller så dukker det opp andre ting, som f.eks ting som irriterer meg, ting som har gjort meg bekymret, eller ting som har gjort meg trist og lei. Ja, absolutt alt dukker opp. Det er sikker flere enn meg, da kanskje spesielt damer som har det på denne måten. For han jeg deler seng med, han sovner etter tre minutter og klarer tydeligvis å koble ut alt. I tillegg har jeg en tendens til å ligge å tenke på at jeg MÅ sove fordi jeg skal tidlig opp, det gjør jo ikke akkurat situasjonen mye bedre.

Over nevner jeg at det kanskje er spesielt damer som opplever å ha det slik, men selvfølgelig er det også menn som har det sånn. Men grunnen til at jeg ønsker å trekke frem damer er fordi det er så utrolig mange jeg har pratet med som blant annet er i forhold, som forteller at de ligger å grubler og ikke får sove, mens mennene deres sovner på et blunk. Videre hadde vi som jeg har skrevet i et tidligere innlegg noe som de kalte for aktivitetesregulerings gruppe på Haukeland. Her var vi noen utvalgte, både damer og menn som syntes hverdagen er hektisk, og kanskje føler at døgnet ikke har mange nok timer. I denne gruppen snakket vi også om blant annet stress og søvn i hverdagen, og hva som virker inn på oss. En felles greie som gikk igjen var at vi som er damer ligger våken og fordøyer ting når vi legger oss, og har det jeg gjerne  liker å kalle et tankekjør som hindrer oss i å slappe av og få en god natt søvn, mens mennene fortalte at de ikke hadde problemer med dette, og sov ganske så greit igjennom nettene. 

Selv om jeg har lært mye om avspenning under rehabliteringsoppholdet, og har fått mye god hjelp til å bli bevisst ift dette, har jeg en stor jobb å gjøre videre. Å finne teknikker som kan hjelpe MEG videre i hverdagen er noe som må øves på. Men dette er en viktig oppgave jeg ikke skal legge på hyllen, fordi stress og spenninger uten tvil er med på å gi meg mye smerter i hverdagen, og sånn kan det ikke fortsette! 

 

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler