Første fase- very low calorie diet

05.09.2017, 11:11

2 kommentarer

                                                                    

 

Livea livstilsendringskurs baserer seg på fire faser. Fase 1 som kalles ketosefasen, vil jeg påstå er den værste: Denne varer alt fra 4-9 uker fordi det kommer an på hva du som enkelt person har som mål og oppnå ift vektredusjon.

Den første fasen er selve vektreduksjonsfasen, og jeg har forstått det slik at mange er nyskjerrig på hva jeg spiser. Jeg lager ikke maten selv. Jeg kjøper produktene jeg trenger for å delta på kurset på Nr1 fitness. (Se bilde) Dette er måltidserstattere og er nøye oppmålt. Noen av produktene er fast føde, andre flytende. Jeg vil tørre å påstå at porsjonene vi spiser og drikker er mindre enn hva en baby på noen måneder spiser. I løpet av dagen skal vi innta fem slike måltidserstattere. Noen er god smak på, andre må jeg nærmest tvinge nedpå for å få i meg. I tillegg er det viktig at jeg får i meg 3 liter væske i løpet av dagen for å ikke bli dehydrert, fordi kroppen nå kvitter seg med overflødige ketoner, og bivirkningen av dette er at man flyr mye på tolalettet. Videre er det viktig å innta multivitamin og høykonsentrert omega-3 kapsler for å få tilført tilstrekkelig med essensielle næringsstoffer. Til ett av måltidene kan vi innta grønne grønnsaker og urter, men skal ikke være mer enn en håndfull porsjon. 

Spørsmålet jeg opplever å få mest av, er om jeg ikke er fryktelig sulten. Jo, jeg er ganske sulten og det er mye romling i magen hele dagen. Kroppen føles både tung og slapp, men slik vil det altså være en liten periode nå før kroppen har tilvent seg den store forandringen.  Det er ikke helt bra i og med at jeg allerede fra før sliter med kronisk utmattelse /fatigue pga revmatismen. Bare det å gå opp en slakk bakke, eller en trapp nå gir meg fryktelig melkesyre. Det er en helt merkelig følelse. 

I tillegg til selve vektreduksjon er også motivasjonen min for å gå igjennom dette å få en mindre smertefull kropp. Jeg kjente ikke veldig etter sist jeg gikk på livea, om jeg hadde mindre smerter. Men nå når jeg tenker tilbake på det så hadde jeg mer energi og ting var lettere enn det det var før. Derfor håper jeg også at dette kan hjelpe meg ift hvordan jeg føler meg, og hvordan jeg har det generelt mtp revmatismen. 

Ketosefasen er som sakt selve vektreduksjonsfasen fordi jeg inntar minimalt med karbohydrater og dermed får et relativt stort kaloriunderskudd. Den aller første uken tømmes kroppens glykogenlager og kroppen gir slipp på en del vann. Dette betyr at man kan forvente et vektap på mellom 1,5-5 kg bare den første uken.Deretter når kroppen har kommet i ketose vil vekttapet i hovedsak skyldes tap av fettvev. Stor vektreduksjon i første fase bidrar til økt motivasjon for å fortsette det jeg vil kalle en hard og tøff "kamp". Kroppen går igjennom mange forandringer, både kroppslig og mentalt. Tanken på god mat og drikke vil nok aldri forsvinne, men man vil nok etter hvert merke at lysten på noe godt hele tiden, delvis forsvinner. Jeg tror alltid at det å ikke få spise sjokolade vil bli helt forferdelig, men det går overraskende greit og suget etter godtteri er faktisk ikke tilstedet nå. Lysten på en god frokost med godt pålegg er mye større, tro det eller ei. 

Det er mange helsefordeler som kan oppnås i denne fasen. For de som sliter med høyt blodsukker vil de kanskje oppleve at blodsukkeret blir mer stabilt. Måltidserstatterene er nøye sammensatt og næringssammensetningen blir mer korrekt. Derfor får kroppen dekket behovet for vitaminer, mineraler og fettstoffer. Lysten på noe søtt vil forsvinne, noe jeg allerede merker. Magesekken minskes og behovet for mye mat reduseres. 

I og med at kroppen går i underskudd hver dag vil man også som nevnt tidligere oppleve en del kroppslige og mentale forandringer/bivirkninger. De førstnevnte bivirkningene er bivirkninger som vil gå over etter noen dager, når kroppen er kommet i ketose. Noen vil også oppleve bivirkningene mer fremtredende enn andre. Jeg kan nevne bivirkninger som hodepine, svimmelhet, uregelmessig fordøyelse, tretthet, kort lunte og sultfølelse. Andre bivirkninger man kan få er acetonånde, lettere konsentrasjonsvansker, mindre utholdenhet og lettere melkesyre, og for damer, uteblitt menstruasjon. De sist nevnte bivikningene er noe man kan ha hele fasen igjennom. Sjeldnere bivirkninger er noe hårtap, vedvarende diare/forstoppelse og nedstemthet.

Forrige gang jeg deltok på Livea mistet jeg mye hår. Dette opplevde jeg som helt forferdelig i og med at jeg allerede fra før av har veldig tynt hår. I tillegg var jeg ekstremt trøtt den første tiden og forferdelig sulten. Nå har jeg kun holdt på i fem dager så jeg har ikke veldig fremtredende bivirkninger enda,  annet enn at jeg er sulten og svinger litt i humøret. Jeg tror alle kan kjenne seg igjen i at når man blir sulten og i tillegg er trøtt så blir humøret deretter også. :) 

Jeg er veldig veldig glad for at jeg er en del av en gruppe nå, fordi tanker som "hvordan skal jeg klare dette" dukker opp hvertfall en gang pr. dag. Jeg har funnet ut av det beste jeg kan gjøre er å drive med noe, slik at tankene blir opptatt av noe annet enn at jeg skulle hatt mer mat. :) 

Del artikkel:

Relaterte artikler