Bare ta fra oss ALT

07.11.2017, 11:55

4 kommentarer

Det er ikke vedtatt men det er ett forslag, og det forslaget er nok til å få sinne mitt til å koke over! Haukeland sykehus må altså spare 200 millioner kroner neste år, og denne besparelsen vil de altså gjennomføre ved og blant annet stenge terapibassenget. Jeg lurer på når politikerne skal forstå at helsevesenet ikke er det riktige stedet og spare. Helsevesenet er en utgiftspost og ALLE syke, enten det er kronisk syke eller mennesker som trenger kortvarig behandling, skal kunne stole på at de får likeverdig behandling uavhegig av hvor de bor i landet. Økonomi skal liksom styre ALT. De klarer kanskje å redusere utgiftene ett sted, men tenker de ikke på at de da vil øke utgiftene ett annet sted, som f.eks økte sykepengeutbetalinger, flere som vil bli uføre etc. 

Som revmatiker så engasjerer dette meg veldig. Jeg blir forbanna på mine egne vegne, men også forbanna på alle de andres vegne, som sliter med store smerter og funksjonsnedsettelser hver eneste dag og natt! Dere har tydeligvis ikke SETT oss nok, sett hvordan vi kan slite, sett hvor forferdelig tungt det kan være og bare stå opp hver dag! Noen MÅ til og med ha hjelp for å komme seg opp fordi de har så store skader fordi sykdommen har herjet i kroppen i mange år, eller har så store smerter at de ikke klarer å komme lengre enn til sengekanten før de må hvile seg for og klare å kunne ta de neste stegene. HVORFOR skal det ALLTID gå utover de som trenger det aller mest? 

Jeg fikk for første gang delta på gruppebasert trening med fysioterapeut i februar i år. Jeg hadde da ett to ukers poliklinisk rehabliteringsopphold på Haukeland hvor vi hadde 45 minutters trening i terapibassenget hver dag. Bassenget holder en høyere temperatur enn andre terapi basseng i Bergen og omegn, ca 34-35 grader. Høst og vinter halvåret er ofte det værste for mange som sliter med muskel og skjelett plager/sykdommer. Det er mye vått og kaldt og det setter seg veldig i kroppen hos mange. Man opplever økt grad av stivhet og smerter. I tillegg er mørketiden tung for mennesker som allerede sliter med kronisk fatigue/utmattelse. Derfor ble tilbudet om få være i terapibassenget så utrolig deilig. Det er skikkelig varmt og godt, og man kjenner hvordan kroppen slapper av på en helt annen måte. I tillegg gjør man treningsøvelser som for MANGE ikke er mulig å gjennomføre på land, Alle som har badet vet at kroppen føles mye lettere i vann enn på land. 

Nok en gang fikk jeg tilbud om å delta i terapibassenget etter at fysioterapeuten min på revmatologen sendte henvisning for meg i august. Hun skulle presisere i henvisningen at det var viktig at jeg fikk delta for å kunne fungere så godt som mulig i hverdagen, og allerede i september fikk jeg innvilget 12 ganger. Dette er et kjempe bra tilbud. Nå er jeg på treningstimer i bassenget sammen med andre revamtikere hver uke og det gjør utrolig godt nå når det er så surt og kaldt ute. 

Terapibassenget på Haukeland brukes av ca 300 personer som enten er innlagt eller som er der poliklinisk. I tillegg leies det ut til flere lag og foreninger på kveldstid, der i blant bektherevforeningen. Det sies at terapibassenget er den viktigste muligheten flere foreninger har for å holde medlemmene sine fysisk aktive. Det er testet ut flere treningsformer på treningssentre, men det har vist seg at trening i terapibassenget er det som hjelper de fleste med å kunne være aktiv. En norsk studie som ble gjort i 2012 og 2013 viste at de pasientene med revmatisk sykdom som deltok i terapibassenget hadde godt utbytte av dette.  Pasienter som får lov å bruke terapibassenget har oppgitt at de har mindre smerter, mindre tretthet, redusert stivhet og at de var mer aktiv i den perioden de trente i terapibassenget, ift når de har trent på andre måter. Sykehusets mål er å hindre at mennesker som lider av muskle og skjelett sykdommer skal unngå unødvendig funksjonstap og bedre fysisk funksjon, samt redusere smerter og stivhet. Og i en uttallelse fra Haukeland kommer det frem følgende:

"Grunnet oppdriften i vannet er det mindre smertefult å ta vekten gjennom beina. En har derfor et godt utgangspunkt for å bedre eller vedlikeholde bevegelsesutslagene i leddene. Vannet gir også økt motstand mot kroppen slik at en effektivt kan styrke svak musklatur. Den høye vanntemperaturen er med på å redusere generell muskelspenning og kan derfor gi økt velvære grunnet avspenning"

Jeg synes derfor det er forkastlig at de i det hele tatt vuderer å ta fra oss dette tilbudet og jeg håper noen "høyere makter" slår hardt ned på dette forslaget og at de ALDRI får trumfet det igjennom. Får de forslaget igjennom kommer det til å ødelegge for så utrolig mange mennesker! 

Del artikkel:

Relaterte artikler