Kosthold

26.03.2019, 13:09

Heisann!

Når det kommer til mat her på tunet, blir det lite variasjon. Gården ligger dårlig plassert i forhold til å kunne utnytte naturen, etter som vi ikke har den nærheten til skogen og naturen som vi egentlig ønsker. Men nå er vi som tidligere nevnt glade i det vi har, og vi spiser gjerne fra det samme kostholdet hver eneste dag for å kunne holde arbeidet i gang her på gården. Det er ekstra viktig i denne perioden også, nå som min sønn nærmer seg overgangen til voksenlivet.

Til frokost spises det alltid grøt, som min kjære lager. Den består av simple ingredienser som korn fra åkeren og melk fra kyrene her gå tunet. Men med varm melk fra kyr som har fråtset i grønt gras her på marka, og grøt kokt over åpen flamme, blir det alltid god steminge i stua under måltidet. Og ikke minst energi som varer ut over dagen.

Er vi heldige kan vi variere måltidene ut over dagen. Dersom arbeidet går bra, er det også lettere å kunne unne seg noe av de konserverte råvarene vi har her på gården. Men, det lønner seg å være sparsommelige, for vi har ikke ubegrenset tilgang til slike varer. Kjøtt varer ikke så lenge, selv om det er konservert med røyking, salting eller tørking. Ikke er vi særlig glad i å måtte slakte husdyrene her på gården heller. Men når man først gjør det er vi flinke på å utnytte det, alt fra kjøtt og bein til blod.

Men, det hender ofte at en spiser fisk her til gards. Vi har et stykke til vannet, men kun en spasertur unna et vanntjern, hvor Lars ofte fisker. Disse fjellvannene er fantastisk rike på ørret. Det hender han kommer hjem store mengder som må konserveres. Det eneste vi mangler her er grønnsaker, men en kan ikke få alt her i verda.

Sunt, men ikke variert kosthold,

Samuel Larsson Håheim

Del artikkel:

Relaterte artikler