Utstyr og vedlikehold

21.01.2019, 09:02

På lik linje med alt annet vi kjøper så har også skiutstyr en varighet, men jo bedre du vedlikeholder det, jo lengre varer det - du får mer moro, og sparer penger. Dessuten slipper du bakglatte ski, dårlige opplevelser og alt annet som hører med. Det behøver ikke å være vanskelig heller.

Dette er utelukkende basert på egne erfaringer - og de funker for meg. Om du går for merket/ går for knappe marginer, så oppsøk fagfolk.

Den enkle varianten:

Sørg for at du har rene ski. Rens skiene regelmessig, slik at du slipper å bale med gammalt klister og annen moro. Du får kjøpt rensevæske, og den anbefales. Kjøp også fiberduker, du kan gjerne bruke annet rent papir også. Husk bare på å gjøre dette ute, da det er ganske sterke saker, og ganske brannfarlig.

Når skiene er rene og tørre setter du igang. Finn festesona, denne finner du ca ved hælen og 30 centimeter frem.Det enkleste er å kjøpe flytende voks (gjerne F4 fra Swix) og basebinderspray. Spray basebinder i festesona, og la det tøre. De resterende områdene på skiene er glidsona. Her påfører du glider, la dette tørke og puss etterpå.

Den mer, men ikke så vanskelige varianten:

Her trenger du litt mer utstyr; smørebord, strykejern, skrape og børste, samt børste og pussekloss. Husk også glidvoks og festesmørning (grunnvoks). Tape er også fint.

Også her er rene ski et must, samt at festesone og glidsone er markert (kjøper du i en sportsbutikk finner de sonene for deg. Sett en tapebit i overgangen mellom sonene, slik at du ikke får glider i festesona. Påfør voks i glidsona, dette gjør du med strykejern, slik at voksen er flytende. Jevn dette ut, slik at sprekker fylles. Vent ca ti minutter, slik at voksen får herdet seg. I mellomtiden starter du med festesona. Her rubber du med sandpapir, og påfører festevoks. Festevoksen (Swix VG30/ VG35), varmes inn, slik at den blir en jevn flate. Du kan gjerne legge inn flere lag, og avslutte med å varme inn dagens festevoks.

Så går du i gang med glidsona: Bruk skrape, men start med midten, slik at du ikke skraper opp såla. Høvle av all overflødig voks, slik at du får jevn og glatt flate. Avslutt med å pusse skiene, slik at de er blanke til start.

NB! Husk god utlufting,

Del artikkel:


Relaterte artikler