10 enkle tips på veien til en grønnere hverdag!

21.11.2021, 22:10

2 kommentarer

At vi trenger en kraftig omstilling for å stoppe kimalendingene, er det ingen tvil om. Likevel er det fortsatt mange som ikke bidrar, og det er ikke så rart. Forandring er ikke enkelt. Det er så lett å legge all skyld og ansvar på andre, men å fokusere på hva andre gjør, eller ikke gjør, funker absolutt ikke i denne situasjonen. Vi er alle nødt til å bidra, på akkurat samme måte som vi alle må bidra for å få en slutt på coronaen!

Dine tiltak trenger ikke å være store, det viktigste er å bidra litt. Det er jo så mye mer enn ingenting! 

Alt hjelper, hver dag kan du gjøre en forskjell!

Her kommer 5 enkle tips du kan gjøre hver dag:)

 

1. Bruk handlenett

Kanskje den aller enkleste av dem alle, og også den man hører oftest. Hvorfor skal det da være så vanskelig å faktisk gjennomføre?Endring er ikke lett, men prøv gjerne likevel. Tenk så mange plastposer du kan spare på en helt år!

 

2. Gå, sykl eller reis kollektivt

Se alle mulighetene du har rundt deg. Tenk, er det mulig å ta bussen til hytta? Tar det lang tid å sykle til jobb? Den enkleste utveien er ikke alltid den beste. Det kan være tungvint å slutte helt med bilkjøring, men det sier jeg heller ikke at du skal. Begrens bilkjøringen, ihvertfall litt en gang i blandt. 

 

3. Kjøp mest mulig kortreist mat

Se for eksempel etter merket Nyt Norge. Prøv også å spise mer grønnsaker, og mindre kjøtt. Både bra for deg og kloden;)

 

4. Plukk søppel, når du ser det

Ser du en plastpose fly rundt når du er ute og går en tur, krever det ikke mye av deg å plukke den opp. Søppel er jo ikke ment til å flyte rundt i skog eller på vei. Jeg pleier altid å plukke litt søppel når jeg er på tur, spesielt om jeg er på fjellet. Alt blir jo så mye finere om alle bare tar søpla si! Neste steg er jo å ta med seg hansker, pose og kanskje en venn, hvis du vil gjøre en skikkelig opprydning, men igjen, du trenger ikke gjøre mye for å gjøre en forskjell!

 

5. Unngå flyreiser

Jeg vet mange lengter etter utenlandsferie, nå etter snart to år med corona. Men fly er også en av de verste transport mulighetene vi har, om vi tenker på utslipp. Flyr du tur-retur bare til London, er utslippene større enn et halvt år i bil! Så vær åpen for andre turforslag og reisemuligheter. Hvis du uansett setter deg på et fly, er det viktigste at du ihvertfall er klar og bevisst over hva du gjør. Det er nettopp det hele formålet med denne teksten er.

 

6. Kjøp klær brukt 

Tekstilindustrien står for en mye større kilde til co² utslipp enn flyreiser, i tillegg til at den er forferdelig uetisk! For meg føles da det å kjøpe brukt som det eneste riktige å gjøre. Det er ikke alltid like stas å kjøpe brukte klær, og ofte er det utfordrende. Men man må vel egentlig bare vende seg litt til det. Nettstedene tise og finn kan være til god hjelp.

 

7. Begrens forbruket ditt

Alltid tenk, trenger jeg virkelig denne? Hva slags materialer er denne laget av? Inneholder den plast? Hvor kommer den fra? Kommer jeg til å bruke dette ofte? Går det ann å kjøpe brukt? Ofte kjøper vi teite ting som vi ikke har bruk for, men som vi tror vi trenger. Noen ganger kjøper vi ting fordi vi tror at den tingen er det som kommer til å gjøre oss glade og fylle livene våre. Har vi for mye, føler vi oss bundet til tingene våre. Tenk mer over hva du forbruker.

 

8. Bruk matboks i stedet for matpapir 

Enda et lite energikrevende tiltak det ikke koster deg noe å gjøre. Tenk hvor mye søppel du kan spare, bare på dette lille tiltaket. Dette henger også sammen med å bruke gjenbrukbare kaffekopper, matfolie, kaffefilter, muffinsformer osv… Rett og slett begrense mengden søppel du produserer og gå litt mer inn i zero waste livsstilen.

9.Bruk fruktnett 

Dette henger litt sammen med punktet over. Fruktnett kan både kjøpes, sys, strikkes eller hekles. Jeg har prøvd å strikke ett, men tja, det ble ikke spesielt bra. Så nå pleier jeg egentlig bare å kjøpe frukt uten pose, så langt det er mulig, men jeg har tenkt å prøve å hekle et snart, må bare lære meg å hekle ordentlig først haha. 

 

10. Spre budskapet

Mange er lite bevisste på sine valg og handlinger i hverdagen. Spre derfor budskapet! Enten kan du snakke med venner og bekjente eller så kan du, som jeg av og til gjør, henge post-it lapper rundt omkring i butikker for å gi folk en liten, men hyggelig påminnelse;)

 

Jeg håper etter dette, at du ihvertfall er litt mer bevisst enn tidligere. Kanksje visste du alt, kanskje visste du ikke noen ting. 
Jeg håper uansett du får en superduper dag videre<3

#Gjørenforskjellnå

Del artikkel:
nuet.io
Ny plattform for mobilblogging.
Sikker lagring på server i Norge.
Lag gratis bruker Tjenesten er levert av Bloggi og Borondi AS.

Relaterte artikler