Tårn

29.06.2023, 19:10

1 kommentar

Hva er et samfunn?

Byggeklosser, tett sammensatt.

Når jeg var liten pleide jeg bygge høye legotårn som min to-årige bror elsket rive ned. Jeg bygde dem opp igjen, igjen og igjen. Men King Kong vant alltid.

Samfunnet er også slik. Om man fokuserer på en ting så er det ikke noe støttende struktur som holder det oppe. Derfor er samfunnets byggeklosser, et velfungerende ett, en grunnmur. En solid struktur. Fjerner du en kloss faller ikke alt sammen. Og man kan fortsette bygge selv om noe skulle ha en sårbarhet.

Det tar lang tid å bygge opp et velfungerende samfunn. Det krever økonomisk trygghet, stabilitet og et sosialt felleskap som omfavner hverandre. Og da kan det bygges. Dessverre finnes det mange tårn som vakler i vinden, samfunn som henger en hårsbredd unna fall. Og de samfunnene har ofte feil fokus. For at et samfunn skal fungere på det beste handler det om empati, økonomi og struktur. Det må være en plan , mennesker som vil gjennomføre denne og ønske en bedre fremtid for alle/alt og økonomi til å klare bry seg. Mange mennesker har ikke muligheten til å bry seg fordi livet handler om overlevelse, og da ser man ikke til sitt medmenneske, bare sitt neste måltid.

Når man har klart starte bygge et samfunn så er det enklere å putte på flere klosser som ikke lar seg lett rive med, bare grunnmuren er solid. Det er vanskelig å starte med dette grunnlaget. Fristelsen til å bygge et høyt tårn og leve der er stor. Fin utsikt, så lenge det varer. Som oftest varer det ikke i lengden.

Å lage et velfungerende samfunn med koeksistens, toleranse, trygghet, frihet, glede... det tar tid. Tid mange føler de ikke har. Så vi ser mange tårn. Fordi å bygge et samfunn er ikke enkelt. Og det enkle er ikke alltid den beste løsningen, men det fungerer enn så lenge. Tårn står for fall. Men en grunnmur vil bestå, om grunnmuren er solid nok. Trygghet. Frihet. Empati. Samarbeid. Toleranse. Utrolig mye av ansvaret for et fungerende samfunn ligger på oss mennesker og hvordan vi samhandler. Det hjelper ikke ha store haller, enorme hus og kjøpesenter om ingen er i stand til å bruke dem. Vi må bygge hverandre opp i takt med infrastruktur og verdier. Vi må hjelpe vår neste. Og slik kan et samfunn blomstre, vokse, og bli en by. Det må bare starte et sted, og forhåpentligvis, med et par klosser på plass, vil vi utvikle oss. Vi vil. Det er håp i oss, et ønske om noe bedre.

Ingen er noensinne fornøyde. Mye vil ha mer og alle vil ha alt. Men bare det å kunne bidra, hjelpe, bry seg. Jeg tror det vil drive oss i rikitig retning.

 

Men hva vet vel jeg- King Kong rev ned tårnet mitt før jeg fylte 5 år.

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler