Over 15.000 på Stadion!

16.08.2018, 22:30

1 kommentar

Omtrent slik kan det ha sett ut da publikumsrekorden ble satt på Sarpsborg stadion. Dette bildet tok jeg for mange år siden på Anfield Road i Liverpool.

Helt siden stiftelsen av SFK i 1903 har fotball vært omfattet med stor interesse i Sarpsborg. Idretten favner store og små, unge og gamle, ja, folk fra alle samfunnslag. Under de første kampene i byen, endte det bokstavelig talt i tumulter fordi også publikum ville ha kontakt med lærkula. Interessen ble naturlig nok ikke mindre etter hvert som klubben spilte seg opp blant de aller beste i landet. Klimaks hva publikumsoppslutning angår, skjedde 20. oktober 1935. Da ble det spilt cupfinale på Sarpsborg stadion, og hele 15.300 tilskuere overvar kampen.

Cupfinalen i 1935 ble omfattet med enorm interesse. I dag er vi vant til store overskrifter i media i forbindelse med idrettsfolk og arrangementer, men sett i perspektiv var det nesten like «ille» for 70 år siden. Allerede lørdag den 5. oktober brakte Sarpsborg Arbeiderblad denne oppfordringen, illustrert med en plantegning av stadion og tittelen «Tribunearrangementet på Stadion»:
«Vi gjengir ovenfor et billede av tribune-arrangementet på Stadion i finalekampen. Det samme arrangementet blir for øvrig benyttet ved omkampen Lyn – SFK i morgen, og publikum bør studere det, så trafikken kan avvikles hurtig. Vi er anmodet om å be publikum være forsynt med rede penger ved billettkjøp, så veksling kan undgåes. De som har billetter, bør holde dem klare. Politiet vil meget strengt påse at parkeringsplassen benyttes.»
Kampen avisa refererte til, «i morgen» var en rundekamp, og påfølgende mandag kunne folk lese dette:
«Lyn fortjente seier efter ordinær tid. Men efter ekstraomgangene hadde S.F.K. rett til å triumfere. Selv om 4–1 var litt for stor overvekt. Kampen ble overvært av ca 9.000 mennesker. Apparatet fungerte godt – et par benker røk i stykker, men stort sett blev det en vellykket generalprøve på arrangementet til norgesmesterskapet.»

Sitteplass til 6.700
9.000 var så langt publikumsrekord, men det ble, som avisa hadde formulert det, «bare» en generalprøve. Forventningene var enorme, ikke minst fordi erkerivalen Fredrikstad FK var motstander. Fra før hadde laget to NM-pokaler i premieskapet, og håpet om at det skulle gå bedre enn året før var sterkt og inderlig. Da tapte nemlig SFK på målstreken. I finalekampen i Trondheim ble det dømt straffe til Mjøndalen da det bare sto ett minutt igjen. Det ble mål, og flere av SFK-spillerne tok til tårene. En Trondheim-avis skrev: «Sarpsborg spilte og Mjøndalen skjøt», men i referatet i Tidens Tegn sto det at «de populære sarpinger var nesten rørende i sin evne til å ta et nederlag som var så overraskende».
Så stor var forhåndsinteressen for NM-finalen på hjemmebane, at en så seg nødt til foreta en provisorisk utvidelse av stadion. Det skjedde i nordre sving, og publikumskapasiteten ble økt fra 15.000 til 17.000. Det var sitteplass til 6700, med 2300 på hovedtribunen og resten fordelt på provisoriske plasser foran tribunene og i svingene.

«Vant helt rettferdig 4-0»
Selve arrangementet den 20. oktober 1935 ble en stor suksess. Hele byen var pyntet med flagg, og i alt ble det solgt 15.300 billetter. Inntektene av kampen beløp seg til 40.000 kroner, noe som var rekord for en finalekamp utenfor Oslo. NSB satte opp 19 ekstratog, og kunne notere seg 5.000 passasjerer. Halvparten kom fra Fredrikstad. Det siste ekstratoget fra Oslo fikk maskinskade ved Såner stasjon. Det fikk fotballforbundets president rede på, og han fikk utsatt kampen i et kvarter for at de 400 passasjerene på toget skulle få med seg det hele.
I SAs oppsummering av begivenheten sto det blant annet: «Hotellene klarte seg bra. 10 innkvartert privat. Spisestedene overfylt, slik at faste spisegjester måtte plystre middagen. Finalefilmen allerede klar i dag.»
Og hvordan endte så dramaet? Vi siterer igjen: «S.F.K. var en glimrende finale-arrangør, men skuffet totalt på banen. Fredrikstad var i enhver henseende overlegen og vant helt rettferdig 4–0.»

Også friidrett
Så mye folk har det verken før eller siden vært på Sarpsborg stadion, men flere andre arrangement har vært omfattet med stor interesse. Og ikke bare fotballkamper. I august 1954 var Sarpsborg vertskap for NM i friidrett. Også i forkant av dette måtte stadion forbedres. Hovedporten ble pusset opp, ny pressetribune ble bygd, det ble kjøpt inn nytt utstyr til de tekniske øvelsene og til stevnet sto to nye vannurinaler klare. De gamle «luktet død og fordervelse og var alt annet enn sanitære», skal vi tro SA. 12.000 mennesker overvar øvelsene, og de fikk bl.a. se Egil Danielsen sette ny mesterskapsrekord i spyd.
En stor begivenhet ble også kampen mot Leeds i Messebycupen 15. september 1970. De britiske fotballmillionærene kom nok noe uforberedt, og skal visstnok bare ha kjent navnet Egil Olsen i SFKs spillerstall. Men bare navnet, tydeligvis ikke hva han sto for. Etter kampen, som endte 1–0 til engelskmennene, sa Billy Bremner: «Vi ble overrumplet og fant ikke mottrekk. Egil Olsen lurte oss på en meget utsøkt måte.»
Selv var «Drillo» imponert over Leeds-spillernes utsøkte pasningsspill, og han levnet ikke sitt lag en sjanse i returoppgjøret. Nær 9.000 så kampen på Stadion. Mye folk, men langt i underkant av hva SFK-ledelsen hadde ventet seg.

1. mai 2017 var 5.759 tilskuere på plass for å se oppgjøret mellom Sarpsborg 08 og Rosenborg. Da sto det 1 -2 på lystavla ved kampslutt. Nåer stadionanlegget utbedret ytterligere, bl.a. med flere plasser, alt under tak. Sommeren 2018 har så langt bestått av flere høydepunkt i den unge klubbens historie, særlig med tanke på suksess i Europa League. Den 9. august i år (2018) ble publikumsrekorden for "nye" Sarpsborg stadion slått. Da møtte 5.944 tilskuere opp for å se Sarpsborg 08 spille uavgjort (1 - 1) mot kroatiske Rijeka. Framtida ser svært lys ut for et lag som får stadig flere beundrere i norske medier.

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler