Hvordan uttaler man egentlig Savalen?

25.09.2020, 07:41

Nå er det snart operasjon igjen og da vet vi ikke helt hvordan resten av høsten ser ut, så nå gjelder det å kose seg med litt høstferie i fjellet først.

Turen går i utgangspunktet til Tynset og Savalen, men etter en mørk og vindfull kjøretur vurderer vi det til at det er risikabelt å sette opp teltet, det kommer til å fylles med luft som en omvendt fallskjerm og forsvinne...

Da blir det annen overnatting og skulle du sett; det viser seg å være både jakttid og høstferie 😮 Bare de dyreste overnattingsalternativene er ledige i Savalen og Tynset, men når du har med både seng, mat og kjøkken og elsker telt, så kan jo ei litta sommerhytte i Alvdal funke like bra så vi ringer Anders på Gjelten Bru og han sier vi kan ta nummer 5, nøkkelen står i døra. Vi kan bare vippse ham leia...

Jeg bor gjerne dyrt og fint, men da vil jeg i det minste ha med badedrakt så jeg kan bruke spa-anlegget 😊. Denne gangen blir det altså et lite plankekrypinn. Litt færre m² enn teltet, men det blåser ihvertfall ikke bort.

Den nye soveposeskyen jeg har bevilget meg heter Nemo og er skikkelig digg. Laget for dem som liker å ligge på siden, ikke for mumier på ekspedisjon. Elsker den allerede. Hvis du som meg får litt panikk rundt hofter og lår i sovepose har jeg to tips: 1. Velg en sovepose som er bred i fotenden (minst 60 cm.), da får du beveget deg mer i posen. 2. Velg en sovepose med lav komforttemperatur, gjerne lavere enn -5, da slipper du som regel å ha så mye klær på i posen og får bedre plass. Hvis du som meg sover som en full blekksprut som leter etter bilnøklene sine kan jeg absolutt anbefale en sidesovepose. Den kan du sprelle i uten å bli hindret og våkne uten stiv rygg og krampe i lårene. Lurer på om ikke soveposeutviklerne hos Nemo også er blitt voksne...

En gøy forskjell på hytte og telt er jo at i teltet er sakene dine beskyttet av en tynn duk med glidelås, men du er aldri redd for at noen skal stjele. Har faktisk opplevd det en gang. En rev stjal en fjellstøvel og en liter melk. Hytta derimot låser vi bare for å gå på badet....

Etter å ha blitt vekket av rop fra naboens glade barn litt utpå morgenen er det bare å spise grøt og planlegge tur.

Det blir Bratthøa idag. Vi bruker UT-kartet som et utgangspunkt. Det er enkelt å navigere etter, men Norgeskartet i app er greit å ha i bakhånd.

Kjører til Savalen alpinanlegg og følger skilting derfra. Det er nydelig høst. Kjølig, noen regndråper, men for det meste gøyalt vekslende, lett terreng. Litt bratt når grusveien fra parkeringen slutter, vi går i en bekk opp til første platå.

Derfra er det flott terreng fram til de siste par hundre meterne med litt bratt stigning opp til siste platå (toppen).

Det er ingen markant spiss topp, men et fint platå med et par-tre varder og super utsikt. 

På toppen blåser det skikkelig, så matpakke spises litt nedi fjellsiden i sol og stille. Ikke en lyd faktisk, bortsett fra tygging.

Tilbake gikk vi ikke samme vei, men langs ryggen og fulgte deretter naturstien tilbake (som UT foreslo).

Dvs. vi fulgte IKKE naturstien tilbake, for den var bare glimtvis synlig. Stort sett skjente vi som fulle sjømenn i ulendt terreng, satt fast i dyrehi og myr med lav og mose opp til knærne og speidet etter stolper og stier som ikke fantes den siste halvtimen. Men ned triller jo en stein også... Det blir nesten en mil med deilig høsttur, vi hadde klart en time eller to til idag, men en mil pleier å være greit, høy kosefaktor, lav svettefaktor.

Turen:

9,3 km., 250 høydemeter, 3 timer effektiv gange. Trenger fjellstøvler her, mye vann og myr. Løypa på kartet er tildels vanskelig å finne igjen i naturen, må ha kart/kompass/gps. Vi gikk feil 3 steder, men forsto raskt at vi trengte en kartsjekk 😜.

Etter å ha gjort Tynset, kjøpt ny vannkoker fordi den gamle sprakk og lekket kokende vann i morges, tilbringes kvelden med god mat og underholdning i krypinnet. 

Og i morgen er det lørdag 😄.

Del artikkel: Del på X


Relaterte artikler