Når er seljordsormen mest aktiv?

13.05.2021, 19:58

Airbnb kunne by på Gamlestøga. Ser beskjedent ut utenpå, men er en slags Harry Potter hytte som utvider seg når du kommer inn. Romslig, delikat innredet, rent og behagelig. Hytta ligger i Seljord og bonden som eier tunet bor på gården lengre opp i veien.

​​​​​​

Det var jo her man burde feiret 17. Mai...

Kveldstur i sommervarme opp i fjellsiden bak gården. Brattere blir det ikke og svetten siler. Molo skal ytterst på alle knauser og stup, der han står er det 50 m. rett ned. Han er ikke trygg uten å henge fast i meg for han jager stein og ekorn hvorsomhelst, kaster seg utfor.

​​​​​​

Sommerstemning...

Molo er som smågutter flest, samler pinner og stein på tur. Denne måtte jeg bære for ham resten av turen... En flott skatt. Se hvor glad han blir, da! Kan jo ikke si nei til det blikket der.

Fredag bærer det ut på tur. Seljordsvannet med sjøormtårnet var vårt anbefalte utgangspunkt. Da jeg gikk inn for å betale for parkering ble vi derimot frarådet å følge stien opp til Bjørgefjell derfra. Altfor bratt. På UT.no står det at det er litt bratt mot toppen, virkeligheten er at det er brattere fra starten. Fikk en slags veianvisning og kjørte videre. Lytt alltid til lokalbefolkningen! Kjørte feil, måtte spørre og snu. Startet altså ikke turen fra Seljordsvannet, men fra baksiden av fjellet. Parkerte på bomveien og startet oppstigning derfra. Fra start så det tilforlatelig ut, men et snøparti i en sving fikk oss til å ane ugler i mosen.

Etter noen hundre meter ble det snø, is og rennende vann mesteparten av veien opp. Vi har sola i ansiktet og er ved godt mot. Nærmere toppen møter vi ei myr og må gjøre et stivalg, for merkingen forsvinner. Vi velger til høyre for myra.

Molo som ikke liker å bli våt har allerede seilt på isflak rett i bekken, jaget fossende vann nedover skråning og gått gjennom snøen utallige ganger. Flaks for ham at han sitter fast i meg... Måtte delvis bære ham over myra, for det ble dypt for de korte beina.

Etter pause med mat og potepleie (Per-Christian hadde glemt skje til posematen sin og måtte spise med bjerkepinner helt til vi fant en gaffel på baksiden av fruktboksen fra Meny) mens vi konstaterte at vi hadde gått feil ved myra og nå hadde en dal mellom oss og toppen bar det nedover igjen. På dette tidspunktet hadde vi blodige legger og våte sokker etter å ha tråkket gjennom skare og havnet i vannet under utallige ganger og hadde ingen ambisjoner om å fortsette til toppen selv om det bare var noen høydemeter igjen. Skulle hatt truger selv om det var bare partier på deler av turen.

På vei ned ble vi nødt til å slippe Molo, det ville vært farlig for ham å henge fast i noen. Det vises ikke på bildene hvor bratt det var, men det var skikkelig bratt og Molo manøvrerer trygt når han får hoppe fritt. Her var det heller ingen stup og såpass mye snø og vanskelig terreng at han ikke hadde kommet særlig langt på egen hånd.

Per-Christian og jeg gikk stadig gjennom til skrittet.... Molo viste gang på gang hvor uredd og atletisk han er, han overrasker stadig. En sår pote fikk litt varme og voks i pausen og det så ut til å gjøre susen. Han skulle stadig forfølge vannet nedover skråningene... Her fikk han seg en sprut i nesa og måtte bjeffe tilbake 😂

Etter varm tur i shorts ble det iskrem som seg hør og bør. Senere på kvelden ruslet vi ut og traff bonden og en kompis med hunder, det ble et lite oppgjør mellom Molo og den andre hannen mens gjeterhundtispa gikk og satt seg på trappa. Merker at Molo er mye roligere her på landet, markerer ikke og kan sitte på tunet og bare se på naturen. Helt til det kommer en annen hund....

Lørdag før hjemreise kjørte vi litt lengre inn i fjellet, kikket på dammen og luftet oss litt før biltur. Satt oss inn i bilen og DER kom regnet.

Vi kommer gjerne tilbake til Seljord, det er mange turer i fjellområdet her med kupert og gøy terreng, men altså best litt senere på sommeren. Bratthetskartet over Bjørgefjell viser at det ikke er så lurt å gå opp fra Seljord-siden, dessuten hadde det ligget i skyggen. Vi er likevel ikke sikker på om turen opp på baksiden er den vi har mest lyst til å gjøre på nytt ettersom den for det meste går gjennom skog. Skog har vi hjemme. Derimot kunne vi tenke oss å gå inn fra Grimås i retning Bø når det ikke ligger snø.

Del artikkel: Del på X


Relaterte artikler