Magiske Kvinnherrad og Folgefonna

04.08.2021, 21:15

Tirsdag bestemte vi oss for å gå til Jutlavannet og Krokaksla på ca. 1175 moh. Det er fin utsikt hele veien.

Mesteparten av veien går på anleggsvei oppgjennom med Botnbreen og moderbreen i sikte hele tiden.

Molo er egentlig happy hvis han bare får leke litt i snøen 😊

Jutlavannet er også oppdemmet og har lav vannstand nå 

Vi tar en sving innom Statkrafts hytte Krokaksla og får luftet begynnende vannblemmer i nye støvler.

Ørneterreng, men fint å raste på hyttetrappa.

Isbreen ligger der rett under skyene.

Noe skulle vi antagelig passet på, men er ikke helt sikre på hva.... Vel nede igjen finner jeg igjen lebepomaden min, bare litt overkjørt på parkeringsplassen. Nydelig tur, 11 km, 500 høydemeter, slitne i beina etter nedoverbakkene.

Torsdag har vi bestemt oss for å stikke innom Baroniet og dessuten padle en tur på Insta Mosevatnet.

To timer padling krever tross alt en full bil. Det er mye utstyr som skal med.

Veien opp er dritskummel med svarte tunneler, ingen passeringsmuligheter og lite autovern. Vi skal fra 0 til 873 moh. Det viser seg å bli en nervepirrende tur.

Uæææ, tenk om det kommer noen imot?

Hvis du lurer på hvorfor strøm er dyrt om dagen så ser du noe av forklaringen her: Det er nesten ikke vann i magasinene. Av en eller annen grunn syns jeg dette synet er litt ubehagelig. Fysisk inngrep i naturen, ja, men det er ikke det som er ubehagelig. Vi har de siste dagene snakket med lokale som kan melde om breer som bare for 20 år siden dekket adskillig større områder enn idag, det er i tillegg nesten ikke snø på dem. Og tørre, "fine" somre gir tomme magasiner. Ikke bra!

Siste kilometerne opp er det 20% stigning 😂😳

Vel oppe kan vi se målet over kanten. Spennende. Spiser litt lunsj og hiver kajakkene utpå. Ser skiltene om livsfare ved å nærme seg breen og er klar over det. Det gir litt sug i magen. Vi tar ingen sjanser.

Det er lengre bort enn det ser ut til, det er det alltid 

Passerer ganske snart en kalv, ganske stor, ihvertfall under vann.

Brekanten kommer ned i bakkant av en voll av små øyer som vil dempe bølgen om den skulle kalve. Det romler....

Veldig kult. Punktum.

Starter torsdagen med løpetur, morgenbad og en tur på SUP.

Det ER så fint her!

Vi kjører til Odda, stikker innom Jerven og kjøper et Jervehi med Primaloftpose til Molo på fabrikkutsalget. Litt råflott kanskje, men jeg tror det kommer til å bli mye brukt. Har lovet husbond en rolig dalføre-tur idag. Burde kanskje luktet lunta da jeg så høydeforskjellen på parkeringsplassen og brekanten....

Først gjennom tett krattskog med masse brennesle.

Stien gikk etterhvert nærmere elva.

Så ble det bratt og mye klatring på alle fire og med tau og kjettinger. Molo måtte i sekken. Det var en del folk, men ikke akkurat kø. 

Deilig, forfriskende med litt elvesus (brøl) i varmen.

Vel oppe (jeg holdt på å gi opp nede ved de glatte fjellene med tau som eneste feste ettersom det gjør ganske vondt på venstresiden å dra seg opp på den måten, men i min overraskelse over at PC ville videre, fortsatte vi) har vi Buarbreen rett over hodet. Det ser ikke særlig imponerende ut på bildet, men det gjør inntrykk. Nederst ser den mer ut som størknet lava, svart og skitten, men øverst lyser blåisens sprekker mot oss.

Bratt nedover dalen! Det er ei sikringsbu på toppen.

Så ned igjen. 

Små gitterbroer over elva her og der. Ei hengebru også faktisk.

PC hater hengebruer og vannet fosser nedover under den. Turen ble ca. 9 km og 3,5 timers gåing. Tro ikke på UT.no's beskrivelse av turen. Den stemmer ikke! Det er ikke en lett 1,5 timers tur på sti.

Det kan kanskje virke som om vi driver med ting hele tiden, men mye tid går også med det dette. Sofa, pledd, bok eller TV. Det går også litt tid til løpeturer, morgenbad og vanlige turer med Molo selvfølgelig. 

Fredag våkner vi til nydelig, varmt vær, altfor varmt for fjelltur. Tar en tur til Jondal for å gå elvestien. Det var kanskje ikke så lurt for der var det trykkende innimellom trærne langs elvebredden. Endte på stranda. 

Molo + strand = kaos

Men det var deilig å få avkjølt gnagsåret... 

Dette ble den siste utflukten her i Vestland. Det har vært en fantastisk uke, intet mindre. 

Avreisedagen er det flereogtjuegrader, men sterk vind og vi våkner seint, så det blir verken morgenbad eller SUP, men frokost og pakking. Så skal vi hjemom og pakke på nytt. 

Del artikkel: Del på X


 #Jondal   #SUP   #Folgefonna   #buerbreen   #odda 

Relaterte artikler