Alene-tur til Leirungsdalen

18.09.2021, 20:17

Vi skulle vært tre, men husbond ble syk! Da pakket vi om sekken litt, tok med aleneteltet og kjørte avgårde. Værmeldingen var bra og humøret på topp. Kjørte til valdresflya og steg ut av bilen ved Knutshøe, Besseggens lillebror. Vi skal IKKE opp, bare kosetur.

Så må vi velge hvilken retning vi skal gå, planen er å gå rundt Knutshøe. Går ut av bilen, tar et raskt blikk på situasjonen, konstaterer at kompasset ikke får bestemt seg for hva som er nord og håper på GPS-dekning på mobilen på turen. Vi skal gå langs rygg og elv, hvor galt kan det gå? Jeg skal ihvertfall ikke opp den skjæringa til høyre for høe med 27 kg. på ryggen, så da blir det venstre inn dalen. 

Vi trasker ivei... Treffer noen folk her og der på starten, Knutshøe er blitt populært etter at køene på Besseggen ble lange. Besseggen ligger inni skyene til høyre i bildet. Knutshøe er kortere, men vanskeligere og luftigere og anbefales ikke med hund. 

Jeg fikk et tips om å følge stien nærmest elven og det gjorde vi. Over elva og innover dalen langs det grønne vannet. 

Vi forlater u-dalen bak oss. 

Fin sti langs elva innover. 

Molo koser seg. 

Etter hvert tar stien slutt.... Sjekker kart og innser at det faktisk ikke går sti videre på denne siden av elva. Nå er det ett av to: Gå tilbake, krysse over broa og følge stien tilbake nede langs ryggen (kjeeeeedelig) ELLER prøve å finne et sted å krysse elva. Elva er ulikt bred innover og det må da kunne gå an? 

Så sluttet stien helt og fullt før vi fant et krysningssted. Det er dels myr, dels meterhøyt kratt eller sedimentbanker å gå i. Etter å ha gått fram og tilbake, sittet fast i leire (potetmel-i-vann-prinsippet), ramla i krattet og gått enda litt videre fant vi et bredt, men grunt sted. På med gamasjer og vasse over. 

Jeg ville heller hoppet fra stein til stein, for støvlene synker litt nedi underlaget, skummelt. Vi kom oss etter hvert over og dessuten videre over myr for å komme oss opp på den trygge stien. 

Vel fremme innerst i dalen får vi opp telt og gassbluss og lager middag. Det er max et par varmegrader og sola går snart ned så maten inntas vandrende rundt. 

Ligger i posene våre (evt. deler min) i ca. 12 timer før vi kommer oss ut. 

Han har jo egen pose, men det er nå hyggelig å våkne sånn... Jeg hadde sovet bedre om jeg hadde tatt meg bryet kvelden før med å feste ekstra barduner. Lyden av knitrende teltduk har fortstyrret litt i perioder gjennom natten. Lyden av reinsdyr som drikker vann har også forstyrret nattesøvnen bittelitt, slafs...All laven rundt teltet er også beitet ned. 

Grønt, fredfullt og vakkert på vei tilbake. Vi hadde tenkt å gå rundt, men Molo er litt sliten etter 5-timersturen igår og det er truende skydekke og ganske sur vind. Vi tar nesten korteste vei tilbake, fjellet ligger vel her en annen gang også. 

Nesten korteste vei var mer enn nok idag. 

Puh. Endelig fred å få. 

Takk for følget. 

Om turen: Start med å parkere langs veien ved knutshøe. Den er lett å finne. 

Til venstre for eggen går Leirungsdalen. Lett å gå om du holder deg til stien som følger ryggen nede langs foten. Ellers ikke så lett å gå... 

Rundt Knutshøe er det totalt ca. 14-15 km, men det er seige partier til tross for liten høydeforskjell. Funker som lang dagstur med lett sekk, ikke å anbefale med teltsekk. Turen inn dalen er ca 6,5 km. fra bilen. 

GPS på mobil funker hele veien, men null nett/telefon.

Del artikkel: Del på X


Relaterte artikler