Agistri - liten guide til liten perle

03.08.2022, 11:04

2022 skulle bli året vi kunne reise til Hellas igjen! Vi har gledet oss lenge og husbond, lillebror og jeg legger avgårde. 16 herlige dager skal det bli, litt kortere enn vanlig av flere grunner, men det skal bli sååå fint. Lillebror la inn en konkret kravspek for i det hele tatt å bli med gæmlisene på tur, så øy og hotell er hans verk.

Vi skal altså tilbringe den første delen av ferien på Agistri. En bitteliten øy i gulfen utenfor Pireus/Athen. Vi har vært her en gang før, faktisk, og selv om vi ønsker å finne et nytt sted hver gang så var det viktig at øya var lett tilgjengelig denne gangen og da er øyene i gulfen supre.

For å komme seg til Agistri må man fly til Athen og finne seg en ferge. Det er to ferger ut: en liten, dieselstinkende hydrofoil og en større, koselig bilferge av den klassiske typen. De bruker hhv. 45 min. og 1,5 timer med mellomstopp på Aegina og går fra E9 i Pireus. Billetter har vi kjøpt på nett. Under covid har også Hellas innført e-billetter, det er deilig, man slipper å fly rundt på kaia for å finne billettkontoret. 

I alt kaoset som er på verdens flyplasser om dagen har vi tatt høyde for: flyforsinkelse, tapt bagasje, feilkjøring med leiebilen og skal likevel rekke fergen. Vi opplever kun flyforsinkelse, ellers går alt etter boka, så vi rekker lunsj i en sidegate på brygga før avgang. Gyros er den enkleste og billigste alt-i-ett maten grekerne har å by på, det er i tillegg kjempegodt! En pita er nok lunsj til en person. Lillebrors desiderte favoritt.

Vi har lagt merke til at det er spesielt varmt og i bilen står det 44 grader. Bilen har vi leid med hentested direkte på flyplassen. I år var det ekstremt dyrt å leie bil, faktisk det mest kostbare på denne turen, dobbelt så dyrt som flybilletten for tre personer. Mitt tips er uansett at hvis du skal leie bil på Elefteris Venizelos (Athens flyplass) så sjekk nøye hvordan bilen blir overdratt til deg. Ikke alle selskaper har bilene sine på selve flyplassterminalen og benytter shuttlebuss eller meet-and-greet og det KAN ta en del mer tid (men vær trygg, du får bilen din). Varmen brenner på huden selv når en er i skyggen og det er deilig å komme seg inn i fergen.

Hellas har gjeninnført munnbindpåbud i kollektivtransport, også ferger, og her må en være utendørs om en ikke har munnbind. Vi har, men jeg tar en runde ute i ny og ne for å kjenne på varmen og minnes ungdomsturer med lange fergeturer hvor vi ble dekket av sot fra disse pipene etter flere timer på dekk. Ingen tak ute den gangen og dyrt å kjøpe billetter til salongen. På de lange båtreise er det fortsatt "klassebilletter", men på denne fergen kan du oppholde deg hvor du vil - med munnbind. Ingen orker å sitte på toppdekket i over 40 grader ihvertfall.

Vi har booket 6 netter på Laza beach Inn. Et lite, koselig hotell ned tilknyttet restaurant, solsenger på stranda og god service. Tre-mannsrommet er romslig nok med kjøleskap, to små balkonger og myke håndklær. Dobbeltsengen er bred og har usedvanlig gode madrasser, en sjeldenhet på enkle øyhoteller. Sengen til lillebror er hard og mer som forventet. Flaks at vi har med en avlagt teltmadrass med luft som vi kan legge under overmadrassen hans, for store lillebror blir helt nummen. Vi hadde tenkt å bruke luftmadrassen som bademadrass, men nå fikk den altså et annet formål.

Deilig hvit og lyseblå utsikt fra frokosten hver morgen. Solsengene er forbeholdt betalende gjester og det lå i kravspeken, her er det ingen krangling om solsenger, bare fred og ro. Maten på restauranten er veldig god, en fiskerestaurant, men det er ingen frokostbuffet. Man bestiller rett og slett det man har lyst på. Dette er ikke en øy med mange frokostbuffeer for å si det sånn og det sier noe om antall rom hvert hotell har.

Etter frokost er det bading, lesing og kanskje en utflukt. Vi har med bilen fordi vi trenger den senere i ferien, men øya er så liten at du fint kommer deg rundt med sykkel, el-sykkel, el-sparkesykkel, moped eller andre ting med små hjul. Alt kan leies og alle gjør det. Du kan selvfølgelig også gå på beina, men det er varmt. Veiene er smale, ofte kan ikke to biler passere hverandre og en må være litt kreativ. Det er også en bussrute på øya, den funker utmerket, men bussen er stappfull!

Det er ikke så mange retninger å velge mellom egentlig, veien går bare en vei- og tilbake. Det finnes også noen småveier her og der, men de fører ikke nødvendigvis til noe sted du ønsker å besøke. I Limenaria Ved Mariza ligger en litt unnselig taverna som har øyas beste mat. Her kan du finne bestemor ved veven, hun har også opplæringsansvar for familens yngre garde når det gjelder restaurantdrift. 

Ingen steder på Agistri er det plass til særlig mange mennesker på en gang, til det er det for smått. Det gjelder også for badeplassen Mariza, en steinbrygge og klipper som duger til hopp og stup. Det er ikke noe vits i å dra hit for å bade hvis havet står på mot brygga og det skal ikke så mye til. Her blir du fort sugd utover når du prøver å komme deg på land og de skarpe klippene er nådeløse mot føtter og legger. Men det er gøy her når havet kjører den andre retningen! Det er også et fint sted for en sval piknik når sola er lav.

Aponissos ligger i enden av veien. Her finner du en fiskerestaurant, en liten badeplass og en privat øy. Du kan gå over på øya, betale 5 euro og benytte solsenger, badeleker, cafeen osv. Det er også en del løse dyr på øya, så hunder må holdes i bånd. Ikke et barnevennlig badested, men det er ikke en spesielt barnevennlig øy i seg selv. Da tenker jeg på naturen, ikke folka 😊. Man kan også ringe og reservere solstoler. Ring og be om nummer 3.

Dragonera beach er et kult sted, men vær tidlig ute, det er trangt om plassen. Her er det også campere i skogkanten og kastanjetter og andre rytmeinstrumenter blandet med stemmen til en gjeng dansende (men ikke pur unge) mennesker avslører at Kumbajah fortsatt lever.

Det er også et par andre strender på øya, min anbefaling er at du finner den du liker og blir på den.

Det er forresten flust med gøy ting å gjøre for å være en så liten øy. Jeg har nevnt leie av alle mulige slags elektriske tohjulinger, dessuten kan man ri i skogen, leie kajakk eller dra på gruppetur eller hike. Man kan også leie liten motorbåt, men OBS! Det er ikke mange steder å hive ut dreggen ettersom det er brådypt rundt øya.

Først og fremst er dette uansett en øy for sløy stemning og late dager.

Kveldshimmelen blir forøvrig aldri gammel...

Gresk mat er det det er: enkelt, ærlig og om du vil- sunt. Bondesalat eller Gresk salat som det bare kalles og tzatziki er en selvfølge, det tar vi også ofte til frokost.

Hvis du vil være sikker på å spise kortreist og ferskt- velg lokalt fanget fisk eller blekksprut (octopus, ikke calamari). Sjømaten er som regel grillet og smaker utmerket.

Jeg syns ellers alltid det er interessant at nettopp dette kostholdet trekkes frem som verdens sunneste, tatt i betraktning at frityr og butterdeig står høyt opp på listen over vanlig mat. Men jada, det er mye grønnsaker på menyen i tillegg hvis man ønsker det.

Calamari er oftest fritert og litt gøy å spise. Med masse sitron og salt kan det gå under kategorien snacks. 

Ellers er jo yoghurt med honning en klassiker, funker som frokost og dessert, alt ettersom. Jeg som ikke tåler honning ber om å få litt brunt sukker istedet, servitøren serverer med et smil og syns jeg er helt KOKO. Selve yoghurten er tykk som vaniljeis og ikke syrlig som hjemme, men mild og deilig. 

Dette skal bli middag og innehaveren har selv sørget for fangsten:

Kaffe i Hellas. Kaffe må man ha. Men be om NESKAFE. Mest sannsynlig kommer du ikke til å sette pris på gresk kaffe. Det finnes også kaffebarer som serverer kaffe som likner mer på det vi er vant til, men forvent at det også koster omtrent like mye som hjemme for en latte eller espresso. Denne cappuccinoen inneholdt ikke spesielt mye melk, var basert på gresk kaffe og kostet 4 euro i en liten kopp. Jeg betaler gjerne 4 euro for utsikten, men ikke for drikken. Kjøp gjerne et glass pulverkaffe og litt fersk melk og lag kaffen på hotellrommet.

På Agistri kan man også få mer "moderne" mat, vegansk, skandinaviskinspirert. Øya har få turister fra det nordlige Europa, flest athenere her, men flere cafeer serverer ikke Gresk i det hele tatt. Copacabana cafe er mitt tips for alternativ mat, sjekk instagramkontoen deres.

For øvrig vil jeg nevne at her er ingen bikinkropper. Ingen skjemmes og ingen dømmer. Barn (og voksne) bader ikke nakne her, men det er ikke forbudt, bare forbeholdt at man gjør det litt diskret i en krok i en liten bukt. Det er heller ingen toppløse å se, man har da på seg klær! Det er bikini- og speedokropper på solsenger og cafeer, ingen syns det er rart at mage og hår tyter ut. Her er det bare mennesker som koser seg i den nydelige stemningen, varmen og vannet, uansett størrelse, alder og farge. Mitt største problem er å finne en bikinitopp som håndterer BÅDE en silikonpupp og en vanlig pupp uten at alt henger på halv tolv etter svømmeturen....

Nå blir vi visst henta!

Del artikkel: Del på X


Relaterte artikler