Minitur i Langsua - Vetafjellet

10.09.2022, 12:55

Denne helgen var det egentlig planlagt jentetur i Jotunheimen. En av deltakerne fant derimot på å brekke ryggen så det utsatte vi åpenbart. Men jeg hadde jo allerede planlagt en frifredag så hva gjør man da? Spør om husbond kanskje vil være med på ei litta utflukt istedet. Og det vil han. Fint å få testet den nye sekken hans før høstferien, den forrige var jo ikke god.

Men: vi holder på med et lite prosjekt hjemme etter at et av barna flyttet ut nylig og kunne derfor tenke oss å ikke bruke hele helgen. 1 natt da.

En kikk på YR så ut til å gi oss godt vær i Langsua. Langsua egner seg godt til lange turer, men vi planla en kort runde med retrettmuligheter. Vetafjellet.

Da er det bare å begynne pakkingen. Om en skal være borte 1 eller 8 netter så er det primært mengden mat og gass som skiller i oppakningen. Man kan unne seg et par luksusgjenstander på en kort tur som varme skinn og ordentlig mat, men ellers blir det det samme. Dette er noen basics: Liggeunderlag, sovepose, telt, quilt, jervehi, pute, stol, førstehjelp, nødbatteri, lommelykt, reparasjonskit, gassbrenner, kokeutstyr, mat, gass og vann. Så kommer selvfølgelig klær, toalettsaker, briller medisiner, fjellstøvler og ørepropper til mobilen høyt opp på lista over nødvendige ting. Særlig det siste. 

Vi tok det rolig på fridagen og kom oss ikke avgårde før halv to...Det var dumt. En biltur på 3,5 timer ble snart til 5,5 timer pga. kø. En ekstra forsinkelse ble det også ettersom Googlemaps ikke stoler på skiltingen langs veien, men har egne meninger og vi stoler på Google fordi det ofte lønner seg. Google syns det var passende å kjøre rett opp fjellsiden på en gresskledt, gjengrodd traktorvei. Vi snudde.

Vel oppe var klokka blitt 19 og kvelden var et faktum. 1 time igjen med dagslys. Kaldt var det også. Fra varmt morgenbad for noen dager siden til vinterdekken på bikkja i løpet av en biltur. Han syns vinterdekken var ekkelt og prøvde å gni det av.

Lue, høyhalset ullgenser og votter... Ingen sensommertur dette, derimot skikkelig høst. Langsua ligger også ganske høyt, så her er det snaufjellet rett ut fra bilen, ingen transportetappe gjennom bratt skog for å komme opp til utsikten.

Slakt og fint terreng over Vetafjellet. Vi går den timen som dagslyset varer og slår leir.

YR sa sol hos oss, men gav kveldssola til Jotunheimen...

En lanterne/lommelykt/mobilladerting er gull om høsten.

Her skal det bli skikkelig middag, klokka er nærmere 22 innen den er ferdig.

Sen middag kan bety at en må ut en tur i 4-tiden. Det har vært fullmåne og stjerneklart, men nå siger skyene innover igjen.

Vi våkner til grått vær og frokosten både lages og inntas i duskregn.

Det er ikke veldig kaldt, men Molo har på 2 dekken og vil gjerne varme seg i fanget.

Etter egg og bacon, kaffe og brødskive pakker vi leiren ned og setter nesa hjemover. Det er ingen spennende grunner til å legge om ruta med null utsikt.

Vetafjellet ligger over 1100 moh. Det er bomvei inn i Langsua. Man kan parkere midt i naturen på tilrettelagte steder. Ikke stol på YR eller Googlemaps.

Del artikkel: Del på X


 #Langsua 

Relaterte artikler