Trevor Noah

09.06.2019, 22:42


Trevor Noah is the new face of South Africa,’  ‘He is one of the up-and-coming black South Africans coming through the stand-up scene, which is brilliant.’
( Eddie Izzard )

Livet leves veldig her og nå og akkurat nå er jeg superfascinert og begeistret for Trevor Noah. Det er mange mennesker jeg ønsker å lære mer om og jeg er skikkelig motivert til å dykke ned i mennesker liv, lese og forske. Jeg har en mistanke om at jeg kommer til å lese mye biografier og selvbiografier fremover. Mennesket altså!  Hva vi får til, hvordan vi forandrer verden gjennom hvem vi er. Helt normale folk som lever sitt liv og som ender opp med å endre den virkeligheten vi tar for gitt.

Jeg husker ikke helt hvordan jeg oppdaget Trevor Noah, kanskje var det Netflixs fokus på stand up spesialer eller at jeg har sporadisk fulgt The Daily Show med John Stewart. Det er uansett ikke så viktig, det viktige er at jeg lærer noe nytt hver gang jeg hører eller leser noe av eller om Trevor.

Gjennom sin oppvekst i Sør Afrika med svart mor og hvit far, beskriver han en verden jeg ikke kjenner til. Å være farget (verken svart eller hvit ) under apartheid,  gir en barndom som er helt surrealistisk. Han ble holdt inne og skjult, i fare for å bli kidnappet av politiet og plasser på barnehjem. Hele hans eksistens var en direkte forbrytelse mot systemet.

Både jeg,venner og familie har ledd så tårene triller av Trevors stand up eller skjeve blikk og kommentar på daglige nyheter. Det er hysterisk morsomt og store komikere som Eddie Izzard  (som jeg også er dypt fascinert av) så raskt at her var det mye bra. Eddie er den som oppfordrer Trevor til å fortelle om livet under apartheid, om å snakke sant og å fortelle sin historie. Trevor reflekterer selv over hvordan britene ønsker historier mens i USA er alt om vitser og punch lines.

Enda mer fascinerende enn showene er intervjuene og ikke minst boken "Born a crime " hvor vi får beskrevet en virkelighet og perspektiver som jeg ikke visste fantes. Gjennom sin historie oppdrar han meg, gjennom humor åpner han øynene mine for at verden og virkeligheten, det brutale og de vakre eksister side om side. Gjennom å gjøre det du elsker, forteller din historie, gjennom å tørre å utfordre det etablerte, gjennom målrettet arbeid, har han nådd ut til en hel verden. Han setter søkelys på mange temaer som er tabu, utfordrer meg her jeg sitter i min ganske komfortable del av verden.

Netflix har to gode show som jeg anbefaler på det varmeste. Søk de opp.

YouTube har masse artig, jeg kan anbefale deg dette intervjuet :

https://youtu.be/_hfMNTnBM4I

Boken Born a Crime: http://https://g.co/kgs/HaiT1s

Wikipedia:  https://en.wikipedia.org/wiki/Trevor_Noah

Britisk intervju: https://www.timeout.com/london/comedy/trevor-noah-interview

Hjemmeside: https://www.trevornoah.com/

Bilde: https://www.google.com/amp/s/www.latimes.com/entertainment/envelope/la-en-st-trevor-noah-daily-show-emmys-20190429-story.html%3foutputType=amp

Del artikkel:


Relaterte artikler