Akerselva, Oslos stolthet!

11.07.2018, 13:00

Sist høst skrev jeg et innlegg på bloggen min etter en vandretur jeg hadde gjort langs Akerselva, fra Maridalsvannet til Bjørvika. Et fantastisk flott og naturskjønt område.  Så nå som sommeren er på gang igjen , er det tid for en ny vandring. Håper du blir inspirert til å gjøre det samme. 

 

Vandring langs Akerselva - fra Maridalsvannet til Bjørvika.

Oslo er en flott hovedstad med mange severdigheter. Ikke bare Holmenkollen, Operaen, Karl Johansgate og Vigeland. For de som er glad i mosjon og flott natur, er Akerselva et flott alternativ. Ikke så mange som kjenner til mulighetene langs denne flotte elva. 

Som kjent starter elva helt nord i Oslo, på Kjelsås der Maridalsvannet har sitt utløp. Derfra renner elva gjennom hele byen, og deler Oslo i 2, Oslo vest og Oslo øst. Elvas øverste fall er Grønvold terskel, avbildet ovenfor. Deretter renner den ned mot Frysja og Nydalen, kalt Nordre Aker. Videre mot Bjølsen, Sagene, Grunerløkka og ender til slutt i Bjørvika hvor den renner ut i Oslofjorden. Strekningen fra Kjelsås til Bjørvika er 9,8 km lang.

Dengang jeg vokste opp i Oslo, det begynner å bli noen år siden, var Akerselva sterkt forurenset. Alle fabrikkene som lå langs elva brukte den til avfallsplass og forgiftet vannet og drepte alt liv, flora og fauna. Alle holdt seg lengst vekk fra elva, spesiellt nederste del, da den luktet fryktelig vondt. Dengang var elva en skam for byen.

Mange av de gamle fabrikkbygningene langs elva er beholdt, men omgjort og restaurert til moderne kontorbygninger, restauranter, TV-studioer og forretninger. Og nye moderne og trendy bolighus har kommet til. Jeg syntes utbyggerne har klart å kombinere gammelt og nytt på en flott måte. Gammelt og nytt, hånd i hånd!

Flora og fauna er tilbake langs elva. Vannet er renset, og nå er det til og med mulighet til å fiske laks. Det er opparbeidet parker, gressplener, nye broer og små hyggelige kafeer. Det er en fryd å bivåne alle joggerne, turgåerne, voksne og barn som bruker områdene rundt elva til rekrasjon, mosjon lek og gøy. Flere steder er bygget badekulper som blir flittig benyttet på fine sommerdager.

Fra tidligere å ha vært Oslos skam, har Akerselva nå blitt Oslos stolthet, med rette.

For noen dager siden tok jeg bussen til Kjelsås, og bega meg på vandring langs elva fra utløpet av Maridalsvannet, til Bjørvika. En flott tur i strålende vær. Jeg tok en del bilder, som jeg legger ut nedenfor her for de som er interessert. Så du er velkommen til å bli med på turen.

Akerselvas øvre del, fra Maridalsvannet til Nydalen.

Den øverste delen er etter min mening den flotteste. Gamle fabrikkbygninger omgitt av flotte parker med grønne plener og masse blomster og trær. Et riktig rekrasjonssted for alle. Et ypperlig sted for grilling,soling og bading.

Fra Kjelsås gikk ferden videre nedover mot Nydalen, hvor kontrastene mellom gammelt og nytt var mer påfallende og mer urbant.

Nedenfor er badekulpen i nye Nydalen.

Midtre del av Akerselva går fra Nydalen mot Bjølsen, Sagene og Grunerløkka.

Måtte passere under noen broer også av ymse slag. Et eldorado for taggere.

På Sagene er det mye gammel historie. Dette er "HønseLovisas" hus Kjent fra bøkene til Oscar Braathen. I dag er huset innredet som kafe av den gammeldagse typen. Det gikk mest i kaffe og vafler.

Kafe "Månefisken".

Nedenfor er bildet av "Siloen", den gamle siloen ved Akerselva som nå er omgjort til studenthybelhus.

Nedre del av Akerselva er fra Grunerløkka mot Grønland og Bjørvika.

Vulkan og Mathallen er et nytt populært sted for byens trendy mennesker. Ligger helt ved bredden til Akerselva. Et hyggelig sted som er verdt et besøk.

Dette er den omstridte bar,restaurant og bruktbutikken "BLÅ" som ligger side om side med Akerselva.

Nederste delen av elva hvor det finnes endel "kreative selgere" av ymse slag. Ikke et sted å anbefale å ferdes på kvelds og nattid.

Akerselva begynner å "bli sliten" nå........!

Og til slutt renner Akerselva under lokket ved bussterminalen på Grønland, for deretter å blande seg med sjøvannet i havnebassenget i Oslofjorden.

Takk for turen Akerselva! Det var en fornøyelse å følge deg på din ferd. Håper med dette at mange andre også blir inspirert til å ta den samme turen. En passe spasertur en finværsdag.

 

Dersom du likte denne artiklen, må du gjerne dele den videre.

 

Bloggadresse: www.bloggi.no/arnbunblogg

Facebookgruppe: perspektivet mitt  (lukket gruppe, men du er velkommen til å søke medlemsskap).

Del artikkel:


BloggiShop

Relaterte artikler