Nord Makedonia - det nesten ukjente feriestedet. Og en tur innom Albania. #nordmakedonia

21.08.2023, 17:00

7 kommentarer

Nei det er ikke noen kjente som utfolder seg i den Nord Makedonske høyfjellsnaturen. Men en god fotograf som som har tatt dette bildet. Han var på rett plass til rett tid!

For Nord Makedonia er et fjell land. Ikke alltid utsikten er som på bildet, men har en flaks så kan det virke sånn.

Landet er et av de fattgste i Europa. Innbyggerne er sammensatt fra mange nasjonaliteter. Og en tidligere stat i Jugoslavia. 

Innbygertallet er rundt 2,1 millioner, hovedsakelig muslimer og kristen ortodokse .

Hovedtaden er Skopje. En annen by (rundt 50000 innbygere) er Ohrid som ligger ved Ohridsjøen . En stor innsjø som grenser til bl.a Albania og er på størelse med Mjøsa i omkrets og størelse.

Jeg skal ikke skrive så mye om selve landet, Makedonia, men hovedsakelig om Ohrid og området rundt. Det er det største turistområdet, og den mest interesante delen av dette fjell landet.

Ohrid sentrum og havnen.

Ohrid by sett oven i fra mot sentrum og havnen.

Fra det gamle teatret med utsikt mot Ohridsjøen..

Folket her er vennligsinnet, høflige og possitive mennesker. Men det er ikke til å komme i fra at den voksne generasjonen tidligere var en del av det kommunistiske Jugoslavia. Det ser man litt på holdningene til servicepersonell. Spesielt på endel restauranter som ikke er en del av turistmarkedet. 

Ting tar tid, og mange er mer opptatt av andre ting enn jobben sin. Blir litt feil når vinen blir servert til desserten, og man ikke rydder av bordene før neste rett skal serveres! Men på turiststedene hvor de mer yngre folkene jobber er det bra og god service. 

Ohridsjøen er en flott innsjø omringet av høye fjell og vakker natur. 

Ikke minst solnedgangen er utrolig stemningsfull og vakker. Men også på dagtid kan en oppnå mange fine motiver.

 

Litt sent på ettermiddagen når svanene kommer svømmende på jakt etter passende mat. På andre siden av fjorden ligger Albania, men tror de flottefuglene holder seg godt innenfor grensen i Makedonia!

Det har jo blitt høst nå i Ohrid. Det er kjølig om nettene og tidlig på dagen. Det kan blåse mye, men i dag var det vindstille og fjorden var viste seg fra sin beste side. 

Da har solen tatt kvelden og mørket  nærmer seg.

Stemningsbilde fra den flotte strandpromenaden i Ohrid.

En liten skvipptur til Albania.

Ohrid ligger bare rundt 30 minutter med bil til grensen mot Albania. Og da passet det jo godt å ta en avstikker dit. Personlig har jeg aldri vært i Albania tidligere, og da var det jo greit å benytte anledningen.

Med tanke på fortiden til dette landet, hadde jeg ikke så veldig store forhåpninger. Albania var jo for få år siden et 100% lukket land, Europas svar på Nord Korea. Ledet av en kommunistisk diktator. 

Men i dag er landet et spennende ferieland, som har utviklet seg veldig possitivt de senere år. Men det er fortsatt langt igjen til "vestlig" standard. Kontrastene er store mellom det moderne og det tidligere primitive kommunistlandet. Fortsatt mye fattigdom, men også endel luksus og rikdom. Bilparken bar tydelig preg av det.

Bare det å komme seg ut av Nord Makedonia og inn i Albania er en utfordring i seg selv. Grensepassering er ingen enkel affære. 

Grensestasjonen mellom Nord Makedonia og inn til Albania.

Men alt ordner seg når man har røde pass! Alt skal sjekkes , men tar sin tid. Det hjelper visst dersom man putter en liten seddel mellom papirene og passene!  Korrupsjon er visstnok ganske vanlig i disse landene. 

Den nærmeste byen på Albansk side er en relativt stor og travel by som heter Pogradec. Eller kanskje mer riktig å si kaotisk by.

Var jo ikke så lenget i Albania.  Men det var ikke så veldig spennende heller. Rakk en tur på markedet. Da ble kaoset enda mer synlig!

Men utvalget kan ingen klage på! 

"Ekte klokker" var visstnok veldig populært!Et slitent gammelt lager /butikk fra fortiden. Men virker som det duger fortsatt.   Og en moderne bolig etter Albansk standard. 

Denne eldre mannen forøkte å tjene noen slanter på salg av bananer og grønnsaker. Men konkuransen var stor, og folk sto ikke akkurat kø for å handle.

For i denne bygaten var det mange som drev egen business i hovedgaten.

En av de mere "fasjonable" bygatene i Pograddec.

Forøvrig flotte parker også i denne albanske byen.

Det ble bare noen få timer i Albania.  Det er ikke så mye mer å berette derfra. Men syntes det var overraskende mye positivt å se, med også store kontraster til nød og fattigdom. 

Sånn går nå "dagan" hos de pensjonerte albanerne. Røyke og spille sjakk.

Hoved veiene var veldig bra, vesentlig bedre enn i Nord Makedonia. Det var stort sett bilparken også.

Men vi skulle jo tilbake til Nord Makedonia.  Så da var det samme styret med passkontroll igjen  Det tok sin tid.

På grensen på Albansk side var det en nedlagt tax-free sjappe. Ikke så innbydende akkurat!

Det har vært et interesant og givende opphold I Nord Makedonia så langt. 

Takk til deg som leser bloggen min.  

 

 

Bloggadresse: http://bloggi.no/arnbunblogg

vitusreiser.no

#nordmakedonia

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler