Vineksperter og vinspalter. Smak og behag!

Arne Bunæs

I Norge har vi de senere år blitt mer kontinentale, og vin har blitt en drikk som vi liker og setter pris på. Vi har fått en vinkultur, og vin er nå desidert det som selges mest av på Vinmonopolet. Og utvalget har blitt enormt stort, viner fra alle verdenshjørner. Vin drikkes det over alt og til mange anledninger. Selvom det i Norge fortsatt drikkes mye øl, er det mange som enten har gått over til vin, eller varierer mellom vin og øl mer enn før. Ettersom nordmenn reiser mer og mer, drikkes det også mer vin. Og vi oppdager også våre vinfavoritter.
Nylig utga Vinmonopolet en oversikt over de mestselgende merkene av vin, altså nordmenns favoritter.
I den forbindelse rykket en såkalt vinekspert, eller vinsnobb, ut og karakterisert nordmenns vinsmak som tilnærmet "kvalmende"! Med hvilken rett hadde vedkommende vinskribent til å mene akkurat det? Hvilke forutsettninger har egenoppnevnte vinsnobber til å fortelle oss vanlige folk hva salgs vin vi skal like? Som kan karakterisere smak dekkende for oss alle? Er det ikke slik da folk flest har forskjellig smak, og liker ulike vintyper.? Noen liker søte, andre tørre, noen spanske, andre italienske. Og det er jo masse forskjellige å velge i mellom. Og så skal enkelte såkalte vineksperter fortelle hver enkelt av oss hva som er riktig vin å drikke?
Jeg er på ingen måte noen ekspert på vin. Men jeg har noen ulike merker jeg liker bedre enn andre, og kjøper helst disse. Eller kjøper merker jeg aldri har drukket før, for å prøve noe nytt. Og finner jeg en vin som passer min smak, så er det ikke sikkert det er riktig å like akkurat den vinen! Må innrømme at er det noe jeg vil velge selv, så er det hva jeg drikker eller spiser. Ingen behøver å mene noe om det, bortsett fra meg selv.
Greit at enkelte har meninger om hva slags vin som passer til ulike matretter og anledninger, det aksepterer jeg. Men det må jo heller være å betrakte som forslag, og så får folk heller velge etter egen smak. Jeg er f.eks en av dem som kan drikke rødvin til fisk. Syntes det er helt ok, når det er litt kraftig fisk. Men det er det ikke alle som syntes er greit, iallefall ikke vinsnobbene,
Nei folk får få lov å drikke den vinen de selv liker og passer, uansett hva ekspertene mener. Jeg har alltid ment at "smak og behag" ikke kan diskutereres. Tenk så kjedelig om alle likte det samme. SKÅL for ett godt glass vin, uansett hva du foretrekker.
