San Francisco - byen som aldri sover. Kom og bli med!

09.02.2023, 20:00

En av de mest spennende byene i USA er utvilsomt San Francisco. Denne flotte og spennende byen skiller seg ut fra de fleste andre amerikanske byene.  Det er så herlig å være her. Kjøre innover fra Petaluma på highway 101 til San Francisco. Og stoppe i Sausalitio før selve symbolet på byen, Golden Gate Bridge passeres. Verdens mest fotograferte bro. Og denne hengebrua er spesiell, både på godt og vondt.  Til tross for god sikring, er det mange mennesker som i årenes løp har avsluttet livet sitt nettopp her, ved å kaste seg utenfor brua. Mange triste tragiske menneskeskjebner. 

I dag er det tur for å besøke denne flotte byen. Og  det er tid for å være skikkelig turist. Det må en jo få med seg selv om jeg har har besøkt alle stedene tidligere. En blir nå aldri lei av denne byen, tvert om så oppdager en alltid noe nytt og spennende. Så bli med på en oppdagelsesferd i Amerikas flotteste storby.  Men det er selvsagt smak og behag.  Mange andre flotte storbyer i USA også. San Francisco er ikke en utpreget by med høye skyskarapere, som mange andre byer i USA.  Selvsagt er det skyskarpere også i denne byen, men mer konsentrert i forretningsstrøket.  Det fine er at byen har beholdt mye av den gamle bebyggelsen som er restaurert og oppgradert til nåtidens standard. 

 

San Francisco Bridge er en viktig forbindelseslinje fra omlandet og inn til byen. Det er ikke alltid brua er omgitt av sol og penvær.  Ganske ofte spesiellt tidlig morgen og kveld siger tåka innover.  Fasinerende å se brua omgitt av tåke.  Noen ganger er det bare mulig å se toppen. Artig motiv det også. 

Stor biltrafikk over brua hele døgnet. Og over på andre siden er det bompenger, for personbil koster det nå 6$. Forøvrig betaler ikke bilistene bompenger for å kjøre på motorveiene slik som i Europa.

Bildet ovenfor er ikke "mitt verk". Syntes  bare det var så flott, så jeg lånte det for anledningen.

 

Utsikt fra Tiburon med San Francisco i bakgrunnen.

Dette er typisk bebyggelse i byen.  Byggestilen er unik, og er tilpasset de bratte gatene. Selv erfarne syklister  hadde nok gitt opp å sykle oppover her. 

Fishermans Wharf er et kjent sted å vandre i langs bryggene og havneområdet.  Her kommer fiskebåtene inn på morgenen og selger den ferske fisken sin. Omgitt av hyggelige restauranter, souvenirforretninger og steder hvor det selges sjømat av alle slag. Veldig hyggelig sted å vandre mens måkene og andre fuglearter preger området.  Naturlig det når fiskebåtene legger til. 

Flotte fugl som har tatt seg en pust i bakken ved bryggekanten på Fishermanns Wharf. "The King of Fishermans Wharf"!

Ytterst på enden av Fischermanns Wharf ligger småbåthavna. Plass til både fritidsbåter og fiskebåter. 

 

Noen utfordrer fiskelykken på egenhånd. Resutatet ikke alltid som forventet. Men ikke alltid det som er det viktigste heller.

Kontrastene er store langs bryggene på Fishermans Wharf.  

 

 

En kjent turistattrakson i byen er "verdenss mest krokete gate"!  Om den er det vet ikke jeg. Men gøy å få med seg i alle fall!

Noe av det mest karakteriske bybildetrekket i San Francisco er Cable Cars. Disse gammeldagse trikkene som beveger seg fra den ene siden av byen til den andre, opp og ned de bratte gatene.  Du har ikke vært i denne byen før du har kjørt med disse berømte trikkene.  Kan minne litt om  trikkene som gikk i Oslo for 60 - 70 år siden. Foruten selve trikketuren er det en fin måte å bli bedre kjent med byen. Frå bånn til topp, og ned igjen på andre siden.  Trikkene benyttes nok mest av turistene, men også de fastboende benytter tilbudet.  De er så populære, at det ofte er lange køer for å komme med.

 

Men for de fleste går livets gang slik det alltid har gjort.  Dagene kommer og dagene går. Her som ellers i verden.

Også i USA kan en se mye fattigdom. Ikke så mange som tigger som hjemme i Oslo.  Her prøver mange å livnære seg med sang og musikk. Gateakrobater og gatesangere ser en ofte. De gjør iallefall et ærlig forsøk på å livnære seg.  Og det er mange orginaler å se, spesiellt rundt Fishermans Wharf. Virker som det fortsatt er etterlevninger fra hippitiden, som i sin tid oppsto nettopp her i denne byen.  Byen som rommer alle type mennesker.  Spesielle distrikter hvor "gaypeople" er i overvekt. Castrostreet downtown. Et fargerikt fellesskap. Og alle alle aksepterer og trives med hverandre.

Det som slår meg, jeg som er en typisk litt reservert nordmann, er hvordan amerikanerne er flinke å komunisere. De fleste har et vennlig ord til alle og enhver. Her hilser man på, og snakker med hverandre, også folk man ikke kjenner. Der har vi nordmenn mye å lære.

 

Jeg er veldig glad i Irish Coffee. Drikker det ikke så ofte. I Norge bestiller jeg det aldri. Fordi der kan man like gjerne bestille bare kaffe. Whiskysmaken er totalt fraværende. Og i Spania kan man få Irish med for my whiskysmak.   Men i San Francisco er det en spesiell restaurant/bar som har skjønt det. Den første baren i verden som startet med å lage Irish Coffee.   I 1952. Og baren/kafeen er her fortsatt, og lager  Irish sånn den skal være. Så et besøk på Buena Vista er et "must"!  Buena Vista kafe i San Francisco!

Jeg bor et stykke utenfor San Francisco hos slektninger. Byen heter Petaluma. Letteste måten å komme inn til San Francisco på er å ta ferge fra Lakspur Landing til Fishermans Wharf. Da kommer man rett til hjertet av byen. 

På veien med fergen passerer vi det kjente og et av det mest bevoktede fengslet i hele USA.  Der sitter de farligste forbryterne fra hele landet. Saint Quentin prison. Når fergen passerer kan man se fangene i luftegården, i kledd fangedrakt. Noen ganger vinker de til båtene som passerer. Der er det nok mange triste skjebner.

Det er mye å berette fra denne supre byen. Rekker ikke over alt. Håper dere som leser bloggen min får et lite inntrykk av hvordan det er her. Jeg elsker denne byen på godt og vondt. Mest godt. Gleder meg allerede til neste besøk. 

Nå skal jeg ta meg en tur til den Norske Sjømannskirken.  Der de lager verdens beste vafler. Men det får jeg skrive mer om en annen gang.

-----------------------------------

Bloggadresse: www.bloggi.no/arnbunblogg

Facebookgruppe: perspektivet mitt (lukket gruppe, men alle er velkommen til å søke medlemsskap.

-----------------------------------

Del artikkel: Del på X


Relaterte artikler