Vandring på gamle trakter - Oslos beste område med Ila, St.Hanshaugen;Alexander Kiellands plass Gamle Aker! Barndomsminner.

20.06.2017, 19:43

19 kommentarer

Jeg er så heldig at jeg har vokst opp på Oslo beste område. Rundt St.Hans haugen, Gamle Aker, Falck Ytterst Plass og ikke langt fra Bislet. Og jeg gikk på Ila skole. Beste skolen i Oslo. Dengang jeg startet i folkeskolen på 50 årene, var det kun folkeskole, men etterhvert utvidet til både realskole og gymnas. 

Det som er så hyggelig, er at flere av mine skolekamerater, nettopp fra Folkeskolen, har jeg fortsatt kontakt med. Vi møtes til sosialt samvær flere ganger i året og mimrer om gamle dager. 

Og det jeg skal fortelle om denne gangen er at vi møttes nå i junisommeren,vi  kameratgjengen fra folkeskolen. En gjeng på 7-8 personer. I dag var vi 5 som var med på vandringen. Vi hadde nemlig bestemt oss for å vandre rundt i nærområdet ved Ila skole.  Og for å minnes alle de stedene hvor vi oppholdt oss i barne og oppvekstiden. 

Og da avtalte vi å møtes på toppen av St.Hans haugen ved Tårnhuset. Huset som ligger helt på toppen av denne flotte parken midt i Oslo. 

Tårnhuset  på St.Hans haugen er en praktfull bygning. Bygd i forrige århundre. Bassenget foran er ikke noe svømmebasseng. Men ble i sin tid bygget som endel av Oslo Vannverk. I veldig mange år, fram til bare noen tiår siden var hele dette flotte området avstengt med piggtråd og avstengt for almenheten. Nå er det en pryd for byen med utsikt over det meste av hovedstaden. I dag brukes kanskje bassenget som plaskebasseng for småbarn. Men er vel mest til til beskuelse. Området rundt er omgitt av flotte plener, blomster og parkanlegg. En fornøyelse å oppholde seg en fin sommerdag i juni. Vil noen tro at dette flotte anlegget befinner seg midt i hovedstaden? Har du ikke vært her før, så er det på tide med et besøk. Du vil ikke angre.

Og fra bassengkanten er det en praktfull utsikt over Oslo. 

Nedenfor Tårnhuset og mot uterestauranten er det fine områder til soling, lek og avslappning.

Og en flott statue av P. CHR. Asbjørnsen.

Ferden vår  går fortsatt ned mot plassen foran "andedammen" nederst på St.Hans haugen. Her mintes vi vinterlige aktiviteter på skøyter, ski og med "rattkjelke".  En ekstremsport som de kaller det i dag!

Vi gikk videre oppover Geitemyrsveien forbi Menighetshuset mot Ila skole og Gamle Aker kirke.

Menighetshuset til Gamle Aker kirke  var like kjedelig som det alltid har vært, og som vi husket det. Flere av oss gikk jo her på konfirmasjonsundervisning. Om noen fortsatt husket salmeversene vi måtte pugge utelot vi bli minnet om!

Ikke så nøye, vi måtte videre. Neste stopp Ila skole. Vår kjære barneskole, og for noen også realskole og gymnas.

Det var artig å komme inn i skolegården på Ila. Ungene lurte naturlig nok på hva vi gamle mennene hadde der å gjøre? Tja, det lurte vi litt på selv også? Men så kom vi i snakk med en, som vi kalt "lærerinne". Hun syntes vårt oppdrag, eller oppdagelsesferd, var veldig artig å høre om. Skolen som nå er 100 år, er det nok spennende å høre om. Men det ble litt voldsomt når elevene trodde det var 100 år siden vi hadde gått på Ila. Og på bildet fortalte vi at der bodde Overlæreren i vår tid. Ingen hadde hørt om overlæreren, nå het han visst rektor, og bodde slett ikke på skolen. Der var det SFO nå. Heter visst ikke det lenger heller, men vi skjønte iallefall hverandre.

Vi mimret om masse rart, vi eldre "elevene". Husker du tannlegen? Huff "tannpineren" som kom og hentet oss i skoletimen. Og alle hadde minst 20 hull! Og da vannbor ikke var oppfunnet! Og det tok 30 minutter å borre 1 hull. Det var iallefall et av minnene vi satt igjen med. 

Og sløydsalen og skolekjøkkenet. Det var adskillige hyggeligere minner.

Og da vi hadde bespisning på skolen. Fikk 1 knekkebrød med brunost, 1 glass melk og en gulrot. Drakk av aliminimumsbeger hvor alt smakte tran! 

Masse gode, og noen "dårlige" minner! Lærerne fikk gjennomgå i minnene våre. Men det ble nå folk av oss også. Nesten ikke til å tro?

Tross alt var Ila en flott skole å være på. 

Vi gikk videre nedover Ilatrappen mot Waldermar Thranesgate. Hvor mange ganger hadde jeg ikke løpt opp den på vei til skolen, alltid i siste liten?

 

Gikk greiere nedover, da kunne vi skli på gelendret (ikke vi nå da, men dengang vi gikk på Ila). Og trappen var akkurat som i "gamle dager". I dag var mange trimmere som også benyttet trappen. En hard økt med noen runder oppover trappen der.

Men vi måtte videre. Ferden gikk over Waldemar Thranes gate til Falck Ytters plass.

Og plassen var ikke sånn som vi husket det. Nå var det et flott idrettsanlegg. Med fotballmål og fast kunstgress. Supert. Det var her det var busker og en slags "løkke" hvor vi kastet på "stikka", spilte fotball og syklet. Og om høsten var det Tivoli her. For noen herlige minner og opplevelser vi hadde her. "Falken" var der vi kulte ned og bedrev vår "ekstremsport"!

Vårt neste stopp ble "Gamle Aker kirke"!

Et flott gammelt ærverdig byggverk. Oslo eldste kirke og bygning. Desverre var den ikke åpen. Merkelig syntes vi. Må jo være en stor turistattraksjon som er av interesse for de fleste. Vi hadde virkelig sett fram til å komme inn og besiktige denne flotte kirken Så da ble det en tur rundt på gravlunden som kirken var omgitt av isteden.En utrolig flott og vakker kirkegård. 

Flott utsikt over Oslo øst, mot Grunerløkka

På baksiden  av kirken, ligger Tethusbakken. Et flott område i gammel stil. Gamle trehus som er restaurert og tatt vel vare på. En fornøyelse for oss som har levd noen år å vandre nedover Telthusbakken. Og på andre siden er det små jordflekker hvor folk i området kan dyrke blomster og grønnsaker, midt i Oslo! Lurer på hvor mange hovedsteder i verden som kan tilby noe lignende?

 

Bortover denne stien, Kalt "KJÆRLIGHETSSTIEN", lå jordflekkene på ene siden. Stien med det spesielle navnet, husker nok de fleste av oss. Men akkurat de minnene ville nok de fleste ha for seg selv!

 

Men Telthusbakken er unik. 1500 meter fra Stortorvet i Sentrum av Oslo. De gamle velholdte resturerte husene er unike. Rett ovenfor Oslos stolthet, Akerselva. Bare se selv.

 

Et godt sted å leve midt i Oslo.

Vi skulle gjerne vandret videre i det flotte sommerværet. Men tørsten og sulten var fremtredende. Vi fortsatte derfor over til Vulkan, på andre siden av Maridalsveien. Vulkan er jo kontrasten til området vi nettopp har passert. Her er det trendy restauranter, Mathallen og moderne hoteller  som regjererer. Rett ved Akerselva.

Et passende sted å avslutte vår vandring på gamle trakter.

 

Dette var en flott tur gjennnom en liten del av Oslo. Neste gang drar vi vestover. Mange "perler" å finne i Oslo. Og spesiellt vi som har vokst opp i dette området. Gleder oss til å utforske mer av Byen senere. Heldig vi som er født og oppvokst her.

Bloggadresse: www.bloggi.no/arnbunblogg

Dersom du likte artikkelen, må du gjerne dele den videre.

Del artikkel: Del på X


Relaterte artikler