Oslo - kontrastenes hovedstad. Vandring i Oslo øst / Gamle Oslo.

23.07.2017, 16:00

8 kommentarer

Oslo er fylt av kontraster. Det er gøy å vandre rundt, spesiellt på steder som det vanligvis ikke står skrevet om i turistbrosjyrene. En helt vanlig dag i juli måned, når de fleste av innbyggerne er på ferie, er det fint å vandre rundt i denne flotte byen. Ikke alt er nytt og moderne. Mye er beholdt, men restaurert, fra tidligere tider. Flott å se. I dag gikk turen fra Kampen på Oslo øst, til Oslo sentrum ved Operaen, Oslos nyeste stolthet. Og rundt i det området var det stor byggeaktivitet. Både det nye Deicmanske Bibliotek og Munchmuseet var påbegynt. Blir nok kjempeflott når det blir ferdig om 2-3 år. 

Bildet ovenfor er fra Kampen, og en av de lokale blomsterbutikkene, i gammel stil. Frodig og flott.

På Kampen på Oslos østside er det mye gammel bebyggelse. Og litt nytt. 

Den første gamle byggningen som ble passert på denne vandringen var Kampen Skole. 

Kampen skole er av den gamle sorten, rent byggemessig. Men skolen er flott, og nylig restaurert. Ligger øverst på Kampen, i stiile omgivelser. Uten særlig biltrafikk og annen støy.

Litt nedenfor her er Kampen kirke,

En gammel ærverdig kirke bygd i slutten av 1800 tallet. Kampen kirke.

Det er ikke så mange sånne telefonkiosker igjen i Oslo, men på Kampen er det fortsatt en. Men nå i "mobilalderen" blir den neppe mye brukt?

 

Og midt i trehusbebyggelsen på Kampen kan man finner "perler" som dette, en privat have. Med Oslo sentrum bare noen hundre meter unna. Ikke mange storbyer som kan skryte av det, men det kan Oslo.

 

Typisk gammel bebyggelse, byggestil fra lenge før krigen. Men flott å se hvordan husene er restaurert og vedlikeholdt. 

Kampen kirke i bakgrunnen, omringet av gammel trehusbebyggelse.

Nedre del av Kampen mot Galgeberg.

Øvre del av Schweigårdsgate har blitt en flott miljøgate.

På veien fra Galgeberg, forbi Schweigårdsgate passerte jeg denne flotte nye lekeplassen, til glede for små og store. Det var få som oppholdt seg her, men det skyltes kanskje at det var ferietid? Uansett et flott tilbud spesiellt til familier med barn.

Og på andre siden av gaten, var det en"lekeplass" for de litt eldre ungdommene!

Gamlebyen Sport og Fritid. Et sted for skating og tagging. Eller oppholdssted for ungdom som ikke hadde noe annet sted å være. Uansett et fristed for undommen hvor de kan utfolde seg etter eget ønske. 

Flott kunstverk for kreative taggere. Et sted hvor det er fritt fram for potensielle kunstnere. Og en helt lovlig utfoldelse. Syntes det var flott å se jeg.

Ferden fortsatte nedover mot Bjørvika. En stor kontrast til bildene og omgivelsene ovenfor.

Oslo Ladestasjon, nå restaurant og kunstneri.

Bildet mot Barcode.

Det er veldig mye som skjer i dette området. Mye byggevirksomhet. Barcode begynner å ta form. Men det er mye igjen før det blir ferdig. Det nye hovedbiblioteket og Munchmuseet begynner å ta form, og skal stå ferdig i 2020. Spennende området.

Fra Middelalderparken. Lite folk denne dagen, men de fleste hadde kanskje forflyttet seg over til andres siden, til Sørenga Sjøbad?

Utsikt fra Bjørvika mot Ekeberg, Ekebergrestauranten og Sjømannskolen. 

De fleste av husene i Bjørvika, eller Sørenga som dette området heter, er omtrent ferdig. Det har blitt et flott området, mye på høyde med Aker brygge. Leiligheter på mange nivåer og prismessig. Restauranter hadde kommet på plass, og flere skulle det bli. Kontrastene var store fra Gamle Oslo til nye Bjørvika.

Fra nybebyggelsen på Sørenga.

Helt ytterst på Sørenga ligger Sørenga Sjøbad, selve "rosinen i pølsa"!  Dette  nye flotte sjøbadet som er åpent for alle som vil komme dit. Egner seg like bra for både barn, ungdom og voksne. Plass for alle. Selvsagt gratis å komme inn, og livreddere er tilstede på dagtid. 

Ganske rart å tenke på for oss som har vokst opp i Oslo, og har levd noen år, at det er mulig å få til en slik forrandring. I gamle dager var det helt utenkelig å kunne bade ved utløpet av Akerselva, til det var vannet altfor forurenset. Nå er det ingen problmer å hoppe ut i sjøen rett fra kaia.

Oslos nyeste stolthet. Sørenga Sjøbad med Hovedøya bakenfor.

 

Og det er helt greit å benytte gressplenen på fellesområdet til soling og avslapping.

Populært også for ungdommen som hadde med seg gummibåter.

 

Utsikt fra Sørenga mot Oslo og Operaen.

Bebyggelsen fra sjøsiden mot den nye Sørenga.

Og helt til slutt ble vandringen avsluttet på plassen foran Oslo Sentralstasjon, eller Østbanen som den het før.

Det var yrende liv oppover Oslos hovedgate, Karl Johan, denne sommerdagen.

Takk for at du tok deg tid til å bli med på denne vandringen. Og gå gjerne " i mine fotspor" nå som det fortsatt er sol og sommer i hovedstaden.

 

--------------------

Bloggadresse: www.bloggi.no/arnbunblogg:http://www.bloggi.no/arnbunblogg

Facebookgruppe: perspektivet mitt (lukket gruppe, men alle kan søke medlemsskap).

Likte du denne artikkelen, må du gjerne dele den videre.

Del artikkel:


BloggiShop

Relaterte artikler