Kreta - et eldorado for nordmenn. En gresk favoritt.

02.05.2022, 17:30

6 kommentarer

 

Kreta er uten tvil en av nordmenns store greske favoritt reisemål.

Bildene ovenfor er tatt , nedenfor Plaka. I den  lille  byen Almyrida en sen aprildag før de fleste turistene har inntatt byen og strendene. Og utsikten utover havet er helt utrolig flott!

Jeg har ikke tidligere feriert så ofte på Kreta.  Men nylig var jeg på besøk der for andre gang. Og skjønner godt at nordmenn har denne vakre, grønne øya som en av sine favoritter. Dvs. grønn er den nok ikke alltid.  Men på våren, etter en vinter med litt regn våkner den om våren og fremstår som en grønn oase. Då kommer blomstene og floraen til sin rett. Helt til sommervarmen får overtaket, og det blir tørt og fargene skifter fra grønt til brunt. Men farger er det likevel. Sjøen, himmelen og trærne gir gode farger uansett årstid. Øya har høye fjell. Fjellene er opptil 2500 meter over havet. Så om vinteren og langt utover våren er fjelltoppene vanligvis dekket av snø. Det gir et vakkert skue av naturen både høyt oppe og nede ved kysten.  Og når snøen smelter, gir den god næring og fuktighet til lavlandet som sårt har  behov for alt vannet som kommer rennende fra fjellene.

Blomstene i sin fulle prakt på denne tiden. 

Men denne vinteren har vært spesiellt snøfattig. På bildet nedenfor kan man se fjellene som nesten ikke er dekket av snø. Vanligvis er snødekket mye større.  Det kan bety vannmangel utover sommeren.

Utsikt fra Plaka mot fjellene - flott, vakkert og fruktbart.

Jeg er ikke spesielt godt kjent på Kreta.  Men har gode venner som jeg besøkte der. Mange nordmenn har sine sommerhus nettopp her i området Plaka. Så jeg skriver om mine opplevelser av området, med byen Chania, og områdene rundt.  Kreta er jo en stor øy. 

Sist jeg var på Kreta var jeg i Rethymno, en hyggelig by og område vest for  Chania på halvøya Akrotiri. Litt mer turistminded med hoteller og lange strender. Flott område og en veldig hyggelig by.

Denne gangen bodde jeg altså i Plaka. Hotellene vokser her også, men ikke i samme grad. Og ingen er store og høye. Men små og hyggelige, som passer bedre inn i de mindre byene. Her er tempoet litt mer på "lavgir".  Jeg opplevde det i alle fall slik. Men det er jo fortsatt lavsesong. Sommeren er nok tempoet endel høyere.

Dette er i alle fall en fyr som ikke lar seg stresse, og venter på travelere dager.

Jeg liker å vandre litt utenfor de travleste turistområdene. Og se områder fra gamle dager. Steder som er fraflyttet, eller steder hvor tiden har stått stille.  Sånn kunne det være i Plaka, litt vekk fra butikkene og restaurantene. Det var mange hus som var ganske "slitne" men likevel spennende og som minnet om en helt annen tid. 

 

I samme området, nede ved sjøen var det havet som dominerte. Her slo bølgende kraftig fra seg. Men på stillere dager fint å bade fikk jeg høre. Fasinerende å føle naturkreftene herjer. 

Den største byen i området er Chania. Samme sted hvor også flyplassen ligger.  En spennende by, og da spesielt gamlebyen. Så en ettermiddag var tiden inne for en byvandring i Chania.  Byen var mye større en jeg forestilte meg. Og full av historie til tusenvis av år tilbake. For å få med seg mest mulig av kunnskapen om byen, gikk vi på tur med en proffesjonell norsk guide (Aud Øymyr), som hadde bodd her  i 35 år og har bloggen "Hverdagsliv på Kreta".

 

Jeg skal ikke påta meg å referere de historiske fakta om Chania og fortiden til Kreta. Det kan du lese mer om på bloggen til Aud. Men jeg skal prøve å skildre med bilder og noen kommentarer om hva jeg så og opplevde denne ettermiddagen i sentrum av Chania. Og da spesiellt fra gamlebyen, hvor historien og ruinene fra gammel tid var imponerende og engasjerende. Det var mange utgravinger på gang. Det var gamlebyen preget av.

Byvandring i Chania.

Mange av husene har forfalt for mange år siden. Kriger har satt sine spor. Ikke alt som egner seg til restaurering. 

Og på andre steder i byen, er husene restaurert og omgjort til trvelige foretninger, og hyggelige byleiligheter i skjønn forening.

 

Og resturantene er snart klare til å fylles med middagsgjester.

Denne trappen i gamlebyen mener jeg ble kalt for Jesustrappen? Ikke spesiellt pen eller god å spasere i. Taggerne har tydligvis okkupert de gamle murene. Ikke spesiellt vakkert, men trappen i seg selv var artig å bevege seg i.

Ser man nøye nederst på skriften, kan det tyde på at nynazistene også markerer seg  med tagging i denne byen. Det er baksiden av medaljen, og noe vi klarer oss godt foruten.

 

For et hyggelig sted å bo midt i Chania. Et charmerende lite hus som hadde blitt godt tatt vare på. 

Og litt bortenfor traff vi disse flotte damene, som ble smigret da vi spurte om å få ta et bilde!

Fra den mer moderne bebyggelsen på havna i Chania.

Fra havnedelen i Chania.

På denne båten kunne man få kjøpt natursvamp. Pris 1 euro pr.stk.

Grekerne var ikke så nøye på hvor de parkerte bilen sin. At andre biler skulle passere var tydligvis ikke så viktig. Tror "LappLisa" hadde hatt gode dager i denne byen.

I en av bakgatene hadde "Eva" rom tilleie. Og til og med "møblert", det er greit å vite!

Det var en hyggelig ettermiddag på vandring i Chania. Vi avsluttet på en typisk gresk restaurant, hvor det ikke var turister. Hvor man fikk servert store mengder av de herligste hjemmelagde rettene tilbredt av lokale koner som leverte rettene til restaurantene. Utrolig smakfullt og en fryd for ganen.  Og vinen ble selvsagt servert i det vi hjemme kaller "tannglass"! Var ikke så nøye at vinglassene ikke hadde stedt!

Besøk i Hora Sfakion.

En drøi times kjøring over fjellene fra Plaka kommer vi til Hora Sfakion.  En liten idyllisk landsby nede ved havet. her var små hyggelige restauranter og små pensjonater og hoteller. Et sted man gjerne kunne vært en stund, senket skuldrene og bare tatt livet helt med ro. Hvile for kropp og sjel.

Veien dit over fjellet med passering opp mot 800moh minnet litt om kjøring på Vestlandet i Norge. Mye stein og fjell, med svingete veier og slitte veier. Og det hendte også at vi ble hindret litt i kjøringen, for her var det sauene som har forkjørsrett!

Utsikten fra det høyeste punktet vi passert over fjellet, med flott utsikt.

 

Nedover mot Hora Sfakion var det bratt nedstigning til på veier som minnet mest om Trollstigen. Kunne være litt utfordrende, da grekerne jo har en litt annen kjørekultur enn oss nordmenn. Men med dyktige norske sjåfører, var det en problemfri kjøretur.

Og dette var utsikten som møtte oss i den sjarmerende havnebyen. 

Fra havneområdet hvor de fleste restaurantene lå.

Kan vel neppe bli flottere og mer gresk enn dette?

Og starte ettermiddagen i slike omgivelser med 1 forfriskende glass vin blir aldri feil!

Og den greske salaten var som alltid en av høydepunktene under lunchen.

Velkommen til Kreta. Jeg tar snart en ny tur, for her likte jeg meg virkelig!

Bloggadresse: www.bloggi.no/arnbunblogg

Kanskje på tide å bestille et vinteropphold på Kypros kommende vinter?

Del artikkel: Del på X


Relaterte artikler